Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

We bundelen onze vangsten ook in een Spotify-playlist. Zo is er altijd een staalkaart van Belgisch talent binnen handbereik.

Het debuut van BeraadGeslagen (foto) moet zowat hét Belgische album zijn waar menig experiment-minnend muziekfan dit najaar naar uitkijkt. Na een zelfgetiteld ep’tje in 2016 komen Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger eind oktober met een volwaardige plaat naar buiten, en dit verse ‘Grindbuffel’ is daaruit een eerste proevertje. Zoals steeds even intrigerend als ongrijpbaar, waarbij Fulco’s synths letterlijk alle hoeken van het electronica-spectrum uitschieten, losjes gedrapeerd over Landers eclectische beat-, drum- en samplewerk. We hebben zo’n vermoeden dat albumtitel ‘Duizeldorp’ een redelijk accurate beschrijving wordt van je hoofd tijdens het luisteren, maar waarom zou dat niet positief kunnen zijn?

De vijfkoppige postpunkmachine Fornet gooide met z’n debuut-ep vorig jaar érg hoge ogen, dankzij een sound die intelligent gebouwd werd op hitsige ritmes en knarsende riffs en volop werd gedrenkt in tegendraadsheid. Weinig sleutelen aan een werkend recept is altijd slim, en dat heeft Fornet met het nieuwe ‘Winter’ nog eens in de praktijk omgezet. Een ietwat teruggedraaid tempo laat ruimte voor subtiele noise en hoekige baslijnen, zowat tussen The Birthday Party, The Fall en Sonic Youth in – verder ook nog netjes afgetopt met een net niet manische spoken word.

Intussen weet iedereen dat de nieuwe koningen der inlandse hiphop allen in Brussel wonen. Naast Roméo Elvis, Caballero en JeanJass, Damso, Stikstof en véél meer vind je er ook Le 77 als heuse boegbeelden. Het collectief jongleert op intense wijze met strakke rhymes, begeleid door instrumentals in een ruime stijlenmix. Het geheel krijgt vaak een opvallende laag aan zelfspot en humor mee – ook op hun nieuwe ‘Handek’ wisselen Félé Flingue en Dr Peet overdreven thug-poses af met een maatschappelijke insteek; vocaal gaat het van pittig spitten naar eerder ritmisch ratelen. Le BX, quoi.

Meer hoofdstad-hiphop kwam deze week van Blu Samu, nota bene de huisgenote van bovengenoemde mecs. Met haar nom de plume verbaasde Salomé Dos Santos het voorbije jaar tot buiten de landsgrenzen: de rapster stond behalve op Dour, Couleur Café en Les Ardentes ook op Best Kept Secret en Swim With The Current. Binnenkort gaat het meermaals richting Frankrijk; intussen dropte ze ‘Goose’. Lekker vibende boombap, overgoten met een laag soul: de vergelijking met Lauryn Hill ligt misschien erg voor de hand, maar was tegelijk zelden zo terecht.

Nog Belgische raps? Nog Belgische raps! Met dank aan Darrell Cole, een Antwerps hiphopper die deze week met ‘STILL LOADING’ z’n tweede ep dit jaar afleverde. Het plaatje vormt het tweede luik van een driedelig album, waarbij eind oktober deel drie verschijnt. Hopelijk heb je zin in meer Le77, want samen met Zwangere Guy komt het duo voorbij op Cole’s nieuwe track ‘Belgian cyphers’. De laidback sferen lijken haast geknipt voor de eigenzinnige vocals der elk van deze rappers, waarbij Frans, Nederlands én Engels vlekkeloos worden samengebracht.