Header image

vi.be media: Indiestyle over Meskerem Mees

door Bart Somers

Zowat een keer per vier of vijf weken presenteren we onze favoriete vi.be van het moment. Deze maand stellen we je Meskerem Mees voor. (foto Arscene Hansbeke)

Meskerem Mees brengt ontwapenende prachtmuziek voor alle seizoenen. Ziezo, weg met de clickbait. En euh, lees vooral verder, want we vertellen je ook nog waarom.

Opener ‘Charlemagne’ is een vrolijk huppelend lentevogeltje dat wat ons betreft onmiddellijk zijn of haar nestje mag bouwen in de studio’s van Radio 1 om wekenlang onze oren te verblijden via de radiogolven. ‘How to be alone’ is de vriendelijke medemens die met kerst een eenzame uitnodigt, en zich ook tijdens de rest van ‘t jaar op een minzame manier ontfermt over de minder gelukkigen in onze samenleving. Deze twee songs zijn onze favorieten, al mag de rest er ook wezen.

‘Song for Lewis’ klinkt als een wiegeliedje dat je niet aan een bepaalde maand kan linken, en dat gewoon van 1 januari tot en met 31 december het zonnetje in huis kan brengen, jaar na jaar opnieuw. ‘Queen bee’ heeft iets van jong leven dat in de zomer over weides allerhande dartelt. Beslis zelf maar of het dan gaat om lammetjes, veulens of uitgelaten festivalgangers.

In de vi.be-speler treffen we ook een interview aan waarin we een studente kunstwetenschappen horen die voor een 19-jarige een ontzettend volwassen indruk nalaat. De inspiratie haalt ze, zo leren we, enerzijds bij artiesten als Bob Dylan, omdat ze de teksten bijna even belangrijk vindt als de muziek, en ook bij hoogvliegers uit recentere tijden. De jonge Gentse steekt zelf heel veel tijd in het vinden van de juiste woorden.

Ons doet deze singer-songwriter denken aan mensen als sixties-icoon Melanie of recenter Soko of Angel Olsen, allemaal vrouwen en vrouwtjes die er met een schijnbaar breekbare doch buitengewone stem, intrigerend gitaarspel en veel begeestering in slagen om in elke situatie de juiste sfeer te scheppen. De muziek van Meskerem Mees doet het dan ook uitstekend bij zowel haard- als kampvuur.

De liedjes dragen de kleur en de geur van alle seizoenen. Helaas mogen we haar slechts één keer tot onze vibe van de maand uitroepen, en dat is dan bij deze gebeurd.

Meskerem Mees op vi.be

Wil jij onze volgende vi.be media zijn? Schrijf je dan snel in via deze link, en misschien word je binnenkort wel met lof overgoten op onze pagina’s. Solo-acts zijn uiteraard ook welkom.