vi.be media: Indiestyle over Stay Idle

door Bart Somers

Zowat een keer per vier of vijf weken presenteren we onze favoriete vi.be van het moment. Deze maand stellen we je Stay Idle voor.

Zalig toch, naast een bos wonen en genieten van de stilte, de fauna, de flora en de gezonde lucht. Behalve op die ene dag dat de kettingzagen van het krieken van de dag tot het vallen van de avond loos mogen gaan, dan snakken we toch wel naar de zonsondergang en de teruggekeerde rust.

Het muzikale equivalent van die geluidsoverlast heet Stay Idle. In zekere zin dan toch, want de decibels die dit gezelschap produceert, zijn wel degelijk genietbaar en geven aanzet tot vermaak van de bovenste plank. De stille Kempen zijn daarentegen voor eeuwig en altijd naar de Filistijnen als het van deze groep afhangt. Het luidruchtige gezelschap uit Get Wood City, in de volksmond en ook wel bij Google Maps bekend als Houthalen-Helchteren, grossiert in mokerslagen van decibelsalvo’s en orkanen van messcherpe riffs.

Vergelijken kunnen we de garagepunk van Stay Idle met die van de Amerikaanse lawaaimakers van Fidlar. De groep dropt zelf op de vi.be-pagina ook nog namen als Ramones en Black Lips, al komen de Limburgers toch veelal luider voor de dag dan deze collega’s. Wat Belgische namen betreft, komen SONS en The Glücks spontaan in ons op als ijkpunten. ‘Weak end’, ‘Stay idle’ en ‘Sugarcoat’ heten de songs op het vi.be-profiel van de groep en stuk voor stuk rammen ze alsof het wereldrecord op de 100 meter nog niet scherp genoeg staat.

Muzikale dreunen verkopen is niet strafbaar, en gelukkig maar. Zoniet zaten de leden van Stay Idle nu in de gevangenis in plaats van in de Limburgse finale van Soundtrack. Als het van ons afhangt, laten we ons de komende jaren nog heel vaak gaan op de tonen van hun gebrul.

Stay Idle op vi.be

Wil jij onze volgende vi.be media zijn? Schrijf je dan snel in via deze link, en misschien word je binnenkort wel met lof overgoten op onze pagina’s. Solo-acts zijn uiteraard ook welkom.