Vijf aanraders voor HORST 2016

door Johan Baeten

Vrijdag en zaterdag vindt de derde editie van Horst plaats aan het gelijknamige kasteel in Holsbeek. Naast de verbluffende setting, de erg ambitieuze ecologische aanpak, de visuele en beeldende in-situ kunst gecureerd door artistiek duo Gijs Van Vaerenbergh, jonge Brusselaar Frederik Willem Daem als writer in residence en nog veel ander lekkers, zouden we de indrukwekkende line-up nog bijna vergeten. Die barst van elektronisch talent dat meedraait op wereldniveau. Gelukkig hebben we het zover niet laten komen en presenteren we hieronder onze vijf tips voor Horst arts & music festival 2016.

Een van de meest vooraanstaande namen op de openingsavond is die van Leon Vynehall, eenjonge Britse houseproducer die eerder dit jaar furore maakte met zijn tweede plaat ‘Rojus’. Zijn sound is bijna onafgebroken aan de majestueuze kant, met John Talabot-achtige Balearische strijkers die aangevuld door de omvangrijke beats een erg dansbaar geheel vormen. Zijn set belooft daarbovenop doorspekt te zijn met funky eightiestracks, terwijl deze essential mix dan weer barst van verfrissende en erg hedendaagse electronicageluiden. Wij zijn benieuwd naar het resultaat op Horst.

Dat de naam Up High Collective ook buiten de Leuvense Oude Markt weet te resoneren, bleek al eerder na lovende woorden van onder meer Lefto, Mr. Beatnick en KCRW. De uitmuntende beats zijn nu eens breekbaar en zacht, dan weer robuust en verschrikkelijk energiek. Die beats gaan bij de jongens van Tangram Records nog eens steevast gepaard met een doortrapte r&b-vibe of een prikkelende future-soulsfeer. Hoe dan ook zal de Dumb Drone vrijdagavond vanaf 21.45 u. een klein beetje ontploffen, en daar wil jij in dit geval absoluut bijzijn.

Awesome Tapes From Africa is de laatste jaren uitgegroeid tot een fenomeen in de blog- en electronicawereld. Het is een site waarop je tonnen Afrikaanse muziek kunt downloaden, een platenlabel en vooral het alter ego Brian Shimkovitz, die ondertussen als dj rondtrekt om het beste uit de Afrikaanse wereld te delen op globaal niveau. Het lijstje van genres die hij met het project verspreidt is al even indrukwekkend als de opzet en dj-act van Awesome Tapes: highlife, fuji, benga, tsonga disco, soukous, hip-hop, rhumba en ethio-soul. Voilà. Genoeg namedropping – wees er zaterdag vooral bij om 16.30 u., want erg vaak is deze grote meneer niet in ons land.

Met Soichi Terada brengt Horst een van de toonaangevende producers uit de Japanse housescene naar Holsbeek. Terada maakte in de nineties een resem aanstekelijke, creatieve en melodieuze housetracks die vorig jaar verzameld werden op ‘Sounds from the Far East’ en vandaag de dag qua sound wat aanleunen bij sommige producties van pakweg Daphni, maar dan wat repetitiever, meer ingetogen en vooral met een hoger Nintendo-level. Met zijn werk slaat Terada een brug tussen Tokio en Ibiza, en dat draait zaterdagavond naar alle waarschijnlijkheid uit in een broeierig feestje op de Courtyard.

Waarom onze eigenste Lefto simpelweg niet te missen is? Omdat de Brusselaar gewoonweg niet weet hoe hij een vurig publiek kan teleurstellen en daar bijgevolg (gelukkig) nooit in slaagt. Van Braziliaanse bossanova tot Turkse blokfluittunes via trappy beats en een stevige shot uit het repertoire van Kendrick of FlyLo, Horst eindigt dit jaar dankzij monsieur Lallemand ongetwijfeld met een aardschok van jewelste.

Koop nog snel je ticket via de website van HORST.