Zeven artiesten die je moet gezien hebben op Horst

door Yannick Verhasselt

De laatste festivalaankondigingen vliegen de deur uit, tijdschema’s komen online en de plannen voor komende zomer zijn gesmeed. Je voelt het: festival season nadert met rasse schreden. Komend weekend wordt alweer officieus het startschot gegeven in Vilvoorde op Horst. Het alternatieve dancefestival haalde wederom de crème de la crème uit binnen- en buitenland naar de ASIAT-site. Wij tippen alvast artiesten en dj’s die jij zeker moet zien op het festival.

Calibre, zaterdag 21:00, Le Soleil Rouge

De UK is sinds enige jaren weer volledig in de ban van drum ‘n bass. De Ierse dj en producer stond daarbij zowat mee aan de wieg van het genre en heeft er intussen al een carrière van circa twintig jaar op zitten. De man bracht recent nog een nieuwe compilatie ‘Shelflife 8’ uit, het intussen achtste deel alweer, van tracks die hij in dj-sets verwerkt. Ideaal inluistermateriaal dus ter voorbereiding van zijn set in Le Soleil Rouge.

dBridge & Donato Dozzy, zondag 22:00, EYES. EYES. baby.

Dé blikvanger van het weekend is ongetwijfeld de back to back set van dBridge en Donato Dozzy. dBridge oftwel Darren White, nog zo’n absolute grondlegger en legende van drum ‘n bass, sluit samen met de Italiaan Donato Dozzy zondag af. De Italiaan staat normaal gezien bekend om zijn bijzonder gevarieerde technosets, een koppel uit verschillende hoeken van de scene dus dat je niet meteen zou samen zetten. Benieuwd hoe dat zal uitdraaien. Een combinatie van acid, drum ‘n bass, breaks.. Alles is mogelijk.

Dienne (live), zondag 20:30, roll pitch yaw – surge heave sway

Indien je om de één of andere reden nog niet bekend was met het uitzonderlijke werk van Dienne, dan prijzen we je haar nogmaals met veel plezier aan. Tussen al het feestgedruis en de kloeke beats door, vind je op Horst evenwel live shows en meer bepaald verstillende (ambient)muziek. Onder meer KMRU, Richie Culver en Diony Lake zakken af. Dienne’s muziek sluit daar naadloos op aan, hoewel haar muziek zonder twijfel méér is dan dat containerbegrip. De show zal ongetwijfeld volledig in het teken staan van ‘Addio‘, één van onze favoriete Belgische platen van vorig jaar.

DJ Travella, vrijdag 23:30, Vesshcell

Een dj die absoluut zijn stempel aan het drukken is op de scene, is ongetwijfeld DJ Travella. Met 19 jaar is hij zonder twijfel één van de jongste artiesten op het programma. Echter laat de jonge dj en producer uit Tanzania via zijn opzwepende singeli en uitzinnige shows publiek telkens zonder veel moeite uit zijn handen eten. Om een idee te krijgen hoe energiek zijn shows zijn, kun je zijn show op Primavera Sound op het Boiler Room-podium checken.

Gayance, zaterdag 15:00, State Of Play

In januari bracht de Canadese Gayance alias Aisha Vertus haar debuutalbum uit. Een gebalde houseplaat waarbij ze de mengelmoes aan invloeden die ze sinds haar jeugd met zich meedraagt, ten toon spreidt. Ook in onderstaande mix op Crack, krijg je een goed idee hoe en wat ze precies voor de dag wilt brengen. Gooi dus Detroit techno, Chicago / deep house, r&b en tal van nummers komende uit de Afrikaanse dan wel Latijnse diaspora en je krijgt alvast een goed idee wat te verwachten.

Livwutang, vrijdag 16:00, State Of Play

Op de Seattle afkomstige Livwutang valt geen vat te krijgen. Hoewel ze al werd gevraagd voor HÖR, Dekmantel, NTS, Juanita en meer, is iedere mix anders. “When i make a mix, it’s a signifier as to where i was in life emotionally and geographically when i created it.“, vertelt ze op haar Instagram. Benieuwd wat het publiek van Horst voorgeschoteld krijgt en in welke mind space ze zich op vrijdag zal voelen.

Rosa Pistola, vrijdag 21:30, Vesshcell

Eén van de nieuwste gezichten in de reggaeton en perreo scene is Rosa Pistola. In tegenstelling tot veel andere dj’s, ligt de focus niet steeds op de keilende dembows, maar mag het bij haar hier en daar ook eens iets sensueler of zelfs wat commerciëler zijn. De Bad Bunny’s en Daddy Yankee’s passeren zo prima de revue naast meer underground perreo en dancehall.