Het Bos viert hele maand mei feest naar aanleiding van vijfjarig bestaan

door Annelies Rom

Het Bos blaast dit jaar vijf kaarsjes uit en viert dit niet met een verjaardag, maar wel met een heuse verjaarmaand. “We hadden te veel ideeën om op één weekend uit te voeren. Het wordt een weerspiegeling van wat we de voorbije vijf jaar hebben verwezenlijkt. Goede shows, lekker eten, interessante films en leerrijke expo’s”, leggen Robin en Peter, programmatoren van Het Bos, uit.

Twintig jaar geleden werd het zaadje geplant, toen werd Scheld’Apen opgericht. “Dat is moeten stoppen door nieuwe plannen met het gebied rond petroleum zuid”, vertelt Robin, “maar in de plaats kregen we dit pand, met ondersteuning van de stad Antwerpen begon de verbouwing in 2011. Het heeft drie jaar geduurd voor we hierin konden trekken.” De beslissing om Het Bos te openen kwam er dus niet van de ene op de ander dag, maar kende een lange aanloop. Zowel Robin als Peter hadden al ervaring in de culturele sector nog voor Het Bos zijn deuren opende. Waar Robin werkzaam was bij de voorganger van Het Bos, Scheld’Apen, was Peter actief als concertorganisator en was hij eigenaar van Bar Mondial, een Antwerps podiumcafé. “Robin en ik zijn verantwoordelijk voor de programmatie van de concertzaal, al is Het Bos veel meer dan dat. We zijn door de vele functies die ons gebouw en onze werking toelaten, met onder andere een theaterzaal, keuken, bar en exporuimte, dus naast concertzaal ook een kunstencentrum.”

Net om die reden zien ze andere concertzalen niet echt als concurrentie. “Ik denk dat je in het huidige muzieklandschap bijna geen concurrentie meer hoeft te hebben. Er zijn zoveel goede artiesten dat je daarin je eigen weg moet kiezen en elkaar juist kan aanvullen en versterken. Soms kan er wel een overlapping zijn, maar wij spreken een ander publiek aan dan veel andere zalen. Een meer out of the box publiek, met liefde en interesse voor underground en meer onbekende acts. Dat zie je ook terugkomen in mei. Met een labelnight van Ultra Eczema, concerten van MDC III tot Raketkanon, de programmatie van onze vijfde verjaardag gaat alle kanten uit.”

De volgende vijf jaar willen ze vooral blijven doen waar ze nu mee bezig zijn. “We zijn goed bezig”, kan Peter ons met volle vertrouwen zeggen, “en we willen vooral niet dat de kwaliteit naar beneden gaat. Het is misschien wat eigenzinnig en tegenstrijdig om bewust niet te willen groeien, maar we willen bewijzen dat dat ook kan.” “We zitten op onze limiet van wat we fysiek aankunnen,” voegt Robin hieraan toe. “De tijd die we hebben en de handen die beschikbaar zijn zetten we nu al 100% in, elke week opnieuw. We willen zo scherp mogelijk blijven.”

Een Bosavond is meer dan muziek alleen. De organisatie programmeert wel vaker een hevig rockconcert naast een experimentele film of expositie. Daarnaast kan je ook een hapje eten in de Boskeuken. “Dat alles zorgt voor een grappige en interessante mix van mensen. Niches zijn iets van vroeger, we zijn ervan overtuigd dat mensen zich tegenwoordig sneller aanpassen aan wat er te doen valt”, zegt Robin. “Zoals die labelnight van Ultra Eczema!”, legt Joery, medewerker van Het Bos, uit. “Je kan die avond door het hele gebouw wandelen, en dan zijn er misschien ook wat jonge mensen die nog nooit van het label gehoord hebben maar doordat ze bijvoorbeeld zijn komen eten toch met de muziek in aanraking komen. Dat is op andere plekken misschien wat minder evident, maar we proberen het mogelijk te maken om andere mensen dingen te laten ontdekken, door juist zoveel naast elkaar te programmeren.”

Het Bos opereert als een kunst- en muziekcentrum vanuit één groot netwerk, waarin mensen met een goed idee de kans krijgen om dingen te organiseren. “Het programma wordt niet enkel door ons samengesteld, maar ook door anderen die met een goed idee komen. In de keuken koken er bijvoorbeeld elke week andere mensen”, vertelt Joery. “Zo kan het voorkomen dat iemand die voor de eerste keer komt eten te horen krijgt dat je ook zelf kan koken, en zo begint het balletje soms te rollen.

Zowel in de Boskeuken als in de concertzaal is het constant een balans vinden tussen ons eigen programma en andere personen een kans geven om iets te programmeren.”

En waar de naam Het Bos nu juist vandaan komt? “Als we heel eerlijk zijn, kozen we eerst de naam en dan pas alle filosofie erachter. We kozen voor Het Bos omdat we wisten dat hier veel over te zeggen viel, wat ook echt wel bij ons past. Ook is het best een grappige naam voor dit betonnen kot midden in de stad. We krijgen er tot op de dag van vandaag nog steeds grappige reacties op.”

De verjaardag van Het Bos meevieren? Op 1 juni kan dat op het grote slotfeest van ‘5 jaar Het Bos’. Gameboyz II Men, Tomaga en DTM Funk zijn alvast van de partij. De hele programmatie van deze feestmaand en tickets vind je op de website van het centrum.