Dertien concerttips en gratis tickets voor een feilloos februari

door Yannick Verhasselt

Het onverbiddelijke gesnoei in de culturele sector heeft zich afgelopen maand een eerste keer laten voelen door de bekendmaking dat muziekclub Nosta genoodzaakt is om zijn concertwerking stop te zetten. Een aantal concertzalen renderen door meerdere concertavonden per week te organiseren, kleinere clubs zijn vaak iets afhankelijker van projectsubidies. Ze bieden vaak als eerste een podium aan jong Belgisch talent in een intiemere setting om nadien door te stromen, workshops of zelfs repetitieruimtes. Een kaartje aanschaffen voor een leuk concert van je favoriete band of artiest zorgt er dus niet alleen voor dat je de artiest financieel ondersteunt evenwel de zaal waar de show wordt gehouden. Naar goede gewoonte leggen we bij het begin van iedere maand een aantal concerttips voor waarbij je voor élk concert tickets kunt winnen. Het enige wat je moet doen om kans te maken op zo’n gratis tickets is een overtuigend mailtje sturen naar info@indiestyle.be met het concert naar keuze als onderwerp.

4.2 Ryley Walker (Vooruit)

De gemoedelijke dan wel melancholieke folkrock met proggy invloeden van Walker wordt voor deze exclusieve avond even gestript van zijn gelaagdheid en instrumentatie. De Amerikaan zakt namelijk solo en akoestisch af naar Gent om er zijn ‘The lillywhite sessions‘ – een coveralbum ontstaan uit de gelijknamige studio met nummers van Dave Matthews – uit de doeken te doen. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

7.2 Ottla + Ventilateur (Cactus)

Bert Dockx en co verkeren op hun pas verschenen zelfgetitelde plaat in bloedvorm. De band experimenteert wederom met het uitrekken en benaderen van de grenzen van jazz door verschillende drones te verwerken in hun al vrij avant-garde manier van jazz maken. Verder is de manier waarop folky dan wel bluesy gitaarstreken en elektronica elkaar vinden op de plaat ronduit indrukwekkend. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

7.2 Angel Olsen (De Roma)

Ze prijkte zowat op élk mogelijk eindejaarslijstje bovenin dat we in december hebben gepubliceerd. Of we fan zijn van ‘All mirrors‘ mag dus een licht understatement zijn en dat stillaan al onze loftrompetten voor zowel Olsen als de uitmuntende plaat zijn uitgedeeld eigenlijk ook een beetje. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

9.2 Lyenn (Botanique)

Voor natuurliefhebbers die zoeken naar een gepaste soundtrack, bieden de atmosferische folkdeunen van Frederic ‘Lyenn’ Jacques vast en zeker wel soelaas. De Brusselaar die ook de ritmesectie verzorgt bij Dans Dans bracht bij het begin van het jaar een nieuwe plaat ‘Adrift‘ uit die in enkele dagen tijd werd opgenomen in IJsland, een omgeving die de plaat echt wel heeft beïnvloed. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

10.2 Twin Peaks (AB)

Bijna onopgemerkt brachten de Amerikanen afgelopen jaar een nieuwe plaat getiteld ‘Lookout low’ uit. De plaat staat bol van gemoedelijke bluesy indierock-nummertjes die na enkele luisterbeurten gemakkelijk nog voor een aanzienlijke periode in je hoofd blijven hangen.  Voor dit concert mogen we één duoticket weggeven.

12.2 Algiers (Botanique)

Op ‘There is no year‘ bewijzen de Britten nogmaals hoe je post-punk-invloeden kunt gebruiken zonder in clichés te vervallen en bovendien een veelzijdig genrepallet te gebruiken om hun nummers te bekleden. Maatschappij -en zelfkritiek is op hun laatste album echter troef waarbij teksten meer dan eens een aantal snaren raakt en je achterlaat met een gigantische brok in je keel. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

15.2 Monokimono (Het Bos)

Voor fans van de minimalistische doch poëtische manier van songwriting en verhalen vertellen zoals Jan Verstraeten of Spinvis, brengt Monokimono binnenkort een eerste ep getiteld ‘Kameleon’ uit. Het geesteskind van Ben Tanghe zit verweven in kleurrijke synths terwijl de warme stem van Tanghe je doorheen het leven fietst. Zijn single ‘Noorderzon’ werd vorig jaar al uitgebracht als voorsmaakje en klinkt alvast veelbelovend. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

15.2 Cargo Mas (N9)

De gloednieuwe band rond Sam Vloemans is een supergroep avant la lettre met leden komende uit de bands van Lianne La Havas, Gabriel Rios, Dez Mona etc. Op hun past uitgebrachte nieuwe album brengt het zestallige collectief een heerlijke mix van rock, jazz-funk en streepjes latin. Denk Snarky Puppy of Cory Henry maar dan nét iets exotischer. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

20.2 Yacht (Trix)

De band heeft er ontegensprekelijk een aantal moeilijk jaren opzitten; ze ontstonden zowat rond dezelfde periode als vele andere indietronica bands en lieten zich dan ook maar wat graag inspireren door James Murphy en co die de band meenam op tournee maar een doorbraak kwam er nooit echt. Op nieuwe plaat ‘Chain tripping’ tracht de band zichzelf te vernieuwen en tevens authentiek te blijven door de hulp in te roepen van AI wat zorgt voor enkele catchy nummers. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

22.2 Borokov Borokov (Muziekodroom)

Een goede dosis ironie, zelfspot en pompende noisepop dan wel synthpop-beats en synthesizers on steroids zijn telkens de benodigde ingrediënten die het viertal telkens met zich meebrengt voor een knotsgekke show waar grenzen even vervagen. Zo blijven ‘Drankjes’ en ‘Dansende mensen’ vast nog wel even nazinderen. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

25.2 Gengahr (Volta)

Na de psychedelica-invloeden op ‘Where wildness grows‘, lijkt de band op nieuwe plaat ‘Sanctuary’ het iets gemoedelijker aan te pakken. De nummers zijn iets poppier getint met gelikte gitaren en hartelijke synths zoals op ‘Icarus’ of ‘Never a low’. De nummers doen hier en daar zelfs ergens denken aan Vampire Weekend of Balthazar. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

28.2 Moses Boyd (AB)

Naast figuren als Shabaka Hutchings, Kamaal Williams of Macaya McRaven, is Moses Boyd één van de figuren die de hedendaagse jazz-scene in Londen kleur geeft. Na de fantastische compilatieplaat bij Brownwood, stelt de drummer tevens een nieuw album ‘Dark matter’ voor waarvan we al enkele leuke singles als ‘Stranger than fiction’ of ‘Shades of you’ meekregen. Voor dit concert mogen we één duoticket weggeven.

29.2 Girl Ray (Botanique)

Het mierzoete indiepop trio uit Londen stelt hun tweede plaat ‘Girl‘ voor. In tegenstelling tot hun debuut worden er het album iets meer synths en indietronica-invloeden toegevoegd waardoor vergelijkingen met HAIM, Alvvays of The xx snel gemaakt kunnen worden.  Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.