Interview Youth Lagoon – ik hou er niet van mezelf beperkingen op te leggen

door Jort

Onze redacteur Jort vroeg voor zijn blog Over Muziek aanstormend talent Youth Lagoon het hemd van het lijf. Met zijn debuut ‘The Year Of Hibernation’ leverde deze artiest een van de mooiste platen van dit jaar af, en als we de jonge muzikant mogen geloven volgt er nog veel meer moois.

Je hebt net je eerste grote tour door de VS afgerond. Hoe was het?
Het was fantastisch! Toen ik eraan begon, had ik geen idee van wat me te wachten stond. Ik wist niet hoe het allemaal zou gaan lopen en hoe het überhaupt zou aanvoelen om telkens onderweg te zijn, maar ik ben positief verrast. Het heeft me enthousiast gemaakt voor de toekomst!

Youth Lagoon is een soloproject. Heeft dat je voorkeur ten opzichte van spelen in een band?
Ik ben er zeker voor om het in eerste instantie een soloproject te laten blijven. Het doet me goed dat ‘t iets persoonlijks is en dat ik zelf beslis welke richting ik op wil gaan met het project. Het is echter noodzakelijk om live aanvullende bandleden te hebben, om het plaatje compleet te krijgen. Ik speel live daarom met mijn goede vriend en gitarist Logan Hyde en nu er wat meer geld beschikbaar komt, denk ik erover om extra bandleden aan te nemen.

Op je prachtige debuutalbum ‘The Year Of Hibernation’ verwerk je veel emoties en herinneringen uit het verleden. Hoe voelt het om zo’n persoonlijke plaat met de hele wereld te delen?
Dat is best wel raar af en toe. Vooral omdat iedereen elk nummer ontleedt, om recensies en dergelijke te schrijven. Toen ik het album schreef, had ik er geen idee van dat alles tot zulke proporties zou uitgroeien. Toch is het tegelijkertijd ook héél cool.

Zijn er, behalve je persoonlijke ervaringen, ook artiesten of nummers die je inspireerden voor het album?
Ik denk dat alles om ons heen ons continu beïnvloedt, of we dat nou door hebben of niet. Met dat in mijn achterhoofd kan ik niet zomaar één artiest aanwijzen die mij direct bij het schrijven beïnvloed heeft. Ik heb het liever over artiesten die ik leuk vind. Ik weet zeker dat zij de manier waarop ik naar muziek luister beïnvloeden. Dan heb ik ‘t over muzikanten als Bradford Cox of Cocteau Twins, vooral vanwege hun originaliteit. Dat is ook wat mijn doel is, ik hou er niet van mezelf beperkingen op te leggen over wat ik zou moeten doen of moeten laten als het om muziek gaat. Ik denk dat iedere artiest zijn eigen unieke visie heeft op muziek, en ik heb me gerealiseerd dat ik gewoon de mijne moet volgen.

Hoe hoop je dat Youth Lagoon zich vanaf hier ontwikkelt? Heb je toekomstplannen?
Ik neem me voor om gewoon hard te werken en continu muziek te schrijven. Mijn leven was compleet anders 8 maanden geleden, dus het is bizar om nu wakker te worden en te merken dat alles totaal veranderd is. Het is allemaal heel spannend. Het doet me in ieder geval goed mijn muziek te delen met andere mensen en dat is wat ik zal blijven doen.

Youth Lagoon’s debuut ‘The Year Of Hibernation’ is sinds 21 oktober uit in België en Nederland. Beluister de plaat hier via de 3voor12 luisterpaal. Bekijk hier een schitterende live-uitvoering van ‘July’ voor Pitchfork.

(Oorspronkelijk gepubliceerd op Over Muziek, de eigen blog van redacteur Jort)