Undergroundbands lanceren eigen concerttournee D. I. WHY?

door Mattias Goossens

Drie Gentse undergroundbands Pink Room, Vonnis en Whorses hebben een eigen concerttournee op poten gezet. Onder de noemer ‘D. I. WHY?’ organiseren ze de komende maanden verschillende kleinschalige en coronaproof shows op verschillende locaties. Daarbij nodigen ze telkens bevriende lokale bands uit. Nu zaterdag vindt de eerste editie al plaats in café Oemtata met Elefant en Killed By Hippies. Tijd voor wat toelichting met Bart Cocquyt (Pink Room), Ruben Lammertyn (Vonnis) en Tijl Van de Casteele (Whorses).

“Eigenlijk is het Bart die iedereen heeft samengebracht. De naam ‘D. I. WHY?’  zegt het zelf: we vinden die DIY-esthetiek cool. Daarnaast vinden we het essentieel om zelf iets te ondernemen, zeker in de huidige coronasituatie. Dat komt vooral omdat er heel weinig punk-, garage- en noisebands geboekt worden. Er worden wel optredens georganiseerd, maar dat is allemaal nogal afgelekt. Het moet bij wijze van spreken allemaal in een radiospot passen, waardoor een deel van de muziekwereld nu gewoon niet aan bod komt of geen podium krijgt. En aangezien niemand aan bands als ons gaat vragen om te komen spelen, moeten we zelf initiatief nemen.”

De muziek van de drie bands nodigt niet meteen uit tot blijven zitten met een mondmasker op. Toch garanderen de muzikanten dat de geldende regels en richtlijnen weldegelijk gevolgd zullen worden. “Het is sowieso cooler om je publiek over elkaar heen te zien kruipen, maar we kunnen niet wachten met spelen tot deze pandemie voorbij is. Wij springen normaal gezien zelf in het publiek, dus we zullen ons moeten inhouden. Maar we willen bewijzen dat we met de underground ook iets kunnen organiseren. We hebben het gevoel dat er heel veel volk zit te wachten op dit soort alternatievere shows. Wij willen zelf ook graag weer naar optredens gaan kijken en mensen ontmoeten.”

De nood aan liveshows is voor undergroundbands duidelijk groter dan voor bands die in mainstream media worden opgepikt. “De enige manier die wij hebben om onze muziek aan een publiek voor te stellen, is het podium. We hebben allemaal nieuwe muziek klaar die we heel graag live willen brengen. Los van die nieuwe muziek willen we ook gewoon iets in gang steken, want als we wachten met shows tot na de pandemie schiet er misschien niets meer van de scene over. Als niemand iets onderneemt, bloedt dat dood. En wie weet kunnen we met deze concertavonden ook mensen aantrekken die normaal niet naar onze shows zouden komen. Bovendien geven we altijd lokale bands een plek op de affiche. In Ertvelde is dat Killed By Hippies, in Luik en Breda zullen dat respectievelijk Waalse en Nederlandse bands zijn. Elke zaal is ook anders, en we willen telkens voor een persoonlijke aanpak gaan. We willen doorgaan tot er weer normale concerten kunnen plaatsvinden, en achteraf kan ons niet verweten worden dat we niets ondernomen hebben. Dit is een positief signaal van ons voor de scene.”

Tickets voor de show in Ertvelde kunnen online besteld worden via het Facebookevenement.