Header image

De beste covers & remixes van 2021

door Tobias Cobbaert

Tijdens lijstjestijd zetten we voornamelijk splinternieuwe muziek van het afgelopen jaar in de kijker. We blikken echter ook graag eens terug op oudere nummers die in 2021 een nieuw jasje kregen. Onze redactie verzamelde de tien leukste remixes én covers van het jaar, met een eclectisch lijstje tot gevolg.

Eerst en vooral zijn er de singer songwriters, die ook met anderen hun teksten wel weg wisten. Zo was de tranentrekker ‘Ivy’ van Frank Ocean minstens even ontroerend wanneer die door Indigo De Souza gezongen werd. Phoebe Bridgers, die wel vaker hoge ogen gooit met sterke covers, waagde zich dan weer aan een halfgod uit het genre. Zij zong een eigen versie van Tom Waits’ ‘Day after tomorrow’.

De meest rockende cover in onze lijst komt van Black Country, New Road. Zij staken een de hit ‘Time to pretend’ van MGMT in een gitaarjasje, en wisselden de jeugdige jolijt van het origineel in voor kermende wanhoop.

Op remixvlak werden er dan weer heel wat nummers van nieuwe beats voorzien. Xela plaatste donkere bassen onder ‘Somewhere better’ van Dale Cornish, oorspronkelijk een ijle ambient track. Evian Christ toverde ‘God’ van Bladee & Mechatok om tot een post-trance banger die klinkt alsof we staan te raven onder het noorderlicht. Het zwoele ‘Busy’ van Erika De Casier werd dan weer bijna een boksauto-anthem voor fijnproevers in de handen van DJ G2G.

Ten slotte vindt wordt er heel wat hyperpop bekroond in deze categorie. Niet vreemd, want het genre leent zich er uitstekend toe om oude melodieën in nieuwe, gekkere jasjes te steken. Toch deed Autechre juist exact het omgekeerd met ‘BIPP’ van SOPHIE. Oorspronkelijk een suikerzoete en enorm aanstekelijke track, maar het iconische IDM-duo krast de suikerlaag eraf en presenteert een soort schaduwversie. Toen SOPHIE haar ‘Product’-compilatie uitbracht liet ze overigens weten dat er nooit officiële remixes uit zouden komen, behalve als haar helden van Autechre er zich aan wilden wagen. Blij dat die wens in vervulling is gekomen.

Wie wel even onstuimig uit hoek kwamen als verwacht, waren Dorian Electra en Alice Glass die ‘Iron fist’ vanop Dorians album ‘My agenda’ remixten voor de deluxe versie, die vorige maand verscheen. De ex-Crystal Castles frontvrouw bewees hiermee dat haar vocale stijl met wat fantasie als proto-hyperpop gezien kan worden. Charli XCX bewees dan weer dat ook zij drained is door te zingen op de remix van ‘Drama’ door Bladee & Mechatok, die zo een tweede verschijning maken in onze top 10.

De hoofdvogel wordt afgeschoten door 100 Gecs, die met hun ‘reanimation’ van Linkin Parks ‘One step closer’ de ultieme balans wisten te vinden tussen moderne hyperpop en millennialnostalgie. De boze energie van het origineel wordt extra in de verf gezet door de woeste bassen, en de Gecs doen waar ze het best in zijn: chaos creëren zonder de poppy melodieën verloren te laten gaan.

  1. Linkin Park – One step closer (100 Gecs reanimation)
  2. SOPHIE – BIPP (Autechre mx)
  3. Bladee & Mechatok – Drama (Charli XCX remix)
  4. Dorian Electra – Iron Fist (Alice Glass Remix)
  5. Phoebe Bridgers – Day after tomorrow
  6. Bladee & Mechatok – God (Evian Christ remix)
  7. Erika De Casier – Busy (DJ G2G Supermix)
  8. Indigo De Souza – Ivy
  9. Black Country, New Road – Time To Pretend (MGMT cover)
  10. Dale Cornish – Somewhere Better (Xela remix)