Autechre creërde een beeldenstorm in de Grote Kerk op Rewire

door Yannick Verhasselt

Het Britse duo Sean Booth en Rob Brown alias Autechre behoort al meer dan dertig jaar tot de absolute top in de elektronica. Hun invloed met betrekking tot idm is onmiskenbaar. Hun cult-following is dan weer, gezien hun expansieve releases en sporadische optredens, notoir. Gisteren stond het Britse duo in de Grote Kerk. Een kwartier langer dan voorzien, liet het duo je alle hoeken van het gebouw zien. Lees hier onze review van het concert van Julia Holter in Paard. Hier kun je onze recensie lezen van onze eerste dag op Rewire.

Afijn. Als locatie en onderdeel zijnde van het festival, klonk een setting als die van de Grote Kerk zeer indrukwekkend. Hoe vertaalt die ingenieuze muziek zich in een gebouw zo groot, vroegen we ons vooraf al af. Bij binnenkomst werden we meteen overrompeld door de in een rode gloed gehulde zaal waarbij zowel aan de zijkanten, tot net naast de zuilen, als het plafond tot een meter of vijf hoog waren bedekt met gigantische doeken om voor een optimaal geluid te kunnen zorgen.

Wie er deze week bij was in Ancienne Belgique, beseft dat ook in de Grote Kerk ons hetzelfde lot was bezegeld. De alarmrode lichten doofden uit en complete donkerte nam voor vijf kwartier de bovenhand. Booth en Brown vatten hun set aan met een lome mix van ambient, percussie-gedreven idm en hiphop-beats à la Flying Lotus. Naarmate hun set vorderde, veranderde ook hun elektronica van gedaante. Alsof er steeds een scharnier aan het draaien werd gezet, in een ander overliep en knarste tegen één of andere synth.

In het tweede deel waren bassen iets prominenter aanwezig. Het tuin-, keuken- en huisgerei kletterde meedogenloos tegen elkaar. Het geheel monsterde uit in een overweldigende waas van elektronica. Via kleine, bijna op te merken keerpunten, wentelden de twee Britten beetje bij beetje hun set om.

Verder kon je het publiek gemakkelijk opdelen in drie delen. Zij, met gesloten ogen, die bijna in trance heen en weer stonden te wiegen op het hele gebeuren. Zij, die als een dier voor de koplampen van een auto, stoïcijns stil stonden en het compleet over zich heen lieten komen. Steeds zoekend naar een referentiepunt in de donkere walm waar de Grote Kerk bij momenten in was gehuld. Ten slotte kon je hier en daar wel iemand opmerken die aan het razende tempo van de beats stond te dansen. Autechre maakte geen compromissen. Ze deden hun eigen ding aan hun eigen voorwaarden. Misschien was het daarom dat ze een kwartier langer konden (of mochten) door draven?

Archiefbeeld Autechre

In het laatste halfuur werd de intussen golvende elektronica steeds woester. Het leek alsof Booth en Brown ieder moment hun turntables terug zouden spinnen en een ‘hardtechno’-track aan 180 bpm de zaal in zouden knikkeren. Dat gebeurde echter niet. Het tweetal koos voor de meest genadeloze optie om hun set te beëindigen: overweldiging. We hebben nog maar weinige keren meegemaakt dat elektronica zo intens wordt gebracht. Vaak wordt gekozen om beats als een raceauto te laten razen. Geen traditionele kick-drum om het tempo aan te geven. Wel een soort kloppende dub-bas die hier een totaal andere ingeving kreeg.

Rewire vindt nog het hele weekend plaats met als blikvangers onder meer Oneohtrix Point Never, Sunn O))), Goat (jp) en Astrid Sonne. Check voor meer informatie de website.