Header image

Dit was 2021 voor Jonas Van Laere

door Jonas Van Laere

We geven ook dit jaar weer onze redacteurs carte blanche om terug te blikken op het voorbije (muzikale) jaar. Dit is het lijstje van Jonas Van Laere.

Er zit een constante in mijn laatste twee eindejaarslijstjes, namelijk dat ze voortkomen uit de kleinste longlist in jaren. Een gebrek aan optredens gaat blijkbaar gepaard met het minder beluisteren van nieuwe muziek. De intrede van de podcast in mijn woon-werk verkeer zal daar ook toe hebben bijgedragen Maar kijk, ook in zo’n jaar zijn er platen die zichzelf van de rest onderscheiden:

Beste albums

1 Black Country, New Road – For the first time

‘For the first time’ begeestert 40 minuten lang met een handvol chronieken die inspiraties uit de jazz, postpunk, klezmer, progrock en punk vervlechten met paranoia, melancholie, ambiguïteit, vervreemding en hier en daar een sprankel hoop. Klassiek geïnspireerde melodieën, nerveuze gitaren, dissonante saxofoonklanken, pretentieuze zanglijnen, romantiek, het passeert allemaal de revue op de zigeunertocht van Black Country, New Road. Achter elke bocht schuilt een gedachte die zowel geruststellend, beklemmend, maar vaak beiden tegelijk kan zijn. 

2 Squid – Bright green field

Squid brengt funky fusion postpunk en slaat daarvoor zijn tentakels naar alle mogelijke muzikale hoeken uit. ‘Bright green field’ mikt op dansbenen, teert op zintuiglijke flexibiliteit, zet aan tot reflectie, ontreddert en verheugt. En ook na ettelijke luisterbeurten blijft de plaat verrassen, houdt ze de luisteraar alert en klinkt ze telkens opnieuw uiterst opwindend. 

3 Low – Hey what

Gracieus ouder worden, dat is hetgene wat Low al jaren weet te doen. Al gaat dit vooralsnog niet gepaard met gemakzucht of berusting. Low streeft nog steeds naar schoonheid uit emotionele kwelling en begeestering. Op ‘Hey what’ vermengen ze op eigenzinnige wijze melancholie, noise en elektronica tot het mooiste wat er in 2021 te horen viel.  

4 Shame – Drunk tank pink 

De plaat die ons het meest doet hunkeren naar een live ervaringen waarin zweet, bier en het speeksel van zanger Charlie Steen zich vrij mag vermengen tussen de balorige menigte. ‘Drunk tank pink’ grijpt bij de keel, verontrust (zonder deze keer voortdurend met de voeten vooruit in de tackle te gaan) en ze wakkert de goesting naar normaliteit nog wat extra aan. 

5 Godspeed You! Black Emperor – G_d’s Pee AT STATE’S END! 

De Canadezen van Godspeed You! Black Emperor zoeken al jaar en dag de catharsis op. Dat doen ze door fabelachtige instrumentale composities op de wereld los te laten die keer op keer emotionele deining weten te veroorzaken. Of zoals het zelf zeggen “Deze plaat gaat over ons allen, wachtend op het einde. Alle vormen van bestuur hebben gefaald. Deze plaat gaat over ons allen, wachtend op het begin.”

6 Sons of Kemet – Black to the future

Avontuurlijke en onweerstaanbare prorgressieve jazz die Afrikaanse en Caraïbische invloeden verwerkt tot een ware feestdis. Dansen met de borst vooruit en de strijdvaardige vuist in de lucht

7 Nick Cave & Warren Ellis – Carnage

Voor het eerst als duo, wellicht niet voor het laatst als kippenvelbroeders. ‘Carnage’ is een tussendoortje in het oeuvre van Cave dat enkel doet vermoeden dat deze spitsbroers nog niet uitverteld zijn. 

8 Jan Swerts – Oud zeer 

Ergens waar droefnis en treur heerst gooit Jan Swerts houtblokken op het haardvuur terwijl zijn zang en piano je l(ei)(ij)dt naar een toevluchtsoord gevuld met warmte en troost.

9 Idles – Crawler

De ruwe bolsters met zachte kernen van Idles lieten zich op ‘Crawler’ inspireren door verhalen getekend door verslaving en trauma’s. De plaat zoekt zijn weg door holtes en scheuren waar de punkband nog maar zelden in terug te vinden was. Alle wonden en kwetsuren ten spijt, schemert de schoonheid van het leven steeds weer door alle kieren van lichaam en ziel.

10 LA Jungle – Fall of the apex

Hyperkinetische mix van kraut, punk, trance, techno en alle subgenres die kunnen bijdragen aan een wervelend spektakel waar tegelijkertijd hoofd, armen, benen en voeten willekeurige posities mogen, kunnen én zullen aannemen. 

 

 

Beste nummers (willekeurig)

Black Country, New Road – Opus

Squid – Narrator

Ross From Friends – Burner

DARKSIDE – Liberty Bell

SOPHIE – UNISIL

Modeselektor/Blixa Bargeld – Komm

Scratcha DVA – Hardbody 999

Fontaines D.C. – A hero’s death – Soulwax remix

Lana Del Rey – Chemtrails over the country club

Mogwai – Ritchi Sacramento

TV Priest – Journal of a plaque year

Dinosaur Jr. – Garden

Billy Nomates – Heels

Nuha Ruby Ra – Run run

Laima – Home

Wet Leg – Chaise Longue

Amyl and the Sniffers – Hertz

PVA – Talks – Mura Masa Remix

Jan Swerts – Je beseft pas in de avond

Sons of kemet – Hustle

Idles – MTT 420 RR

LA Jungle – Du sang du singe

It It Anita – 53

Nick Cave & Warren Ellis – White elephant

Low – Days like these

Godspeed You! Black Emperor – Job’s lament

The War On Drugs – Victim

Charlotte Adigéry – Bear with me 

Shame – Nigel Hitter

Ron Gallo – Hide (myself behind you) 

 

Beste podcasts beluisterd in 2021

De volksjury

Relaas

Dead eyes

Plan B 

Thank you, boomer

De Nacht

Het oord

90 minutes