Header image

Onze 10 beste concertfoto’s van 2018

door Imke van Steenkiste

Ah, lijstjestijd. De schrijvers van Indiestyle gaven je al albumlijsten, liedjeslijsten, gitaarlijsten, en poplijsten. Als fotografen kunnen wij natuurlijk niet lijstloos achterblijven. Hieronder vind je onze beste zelfgemaakte plaatjes van het jaar.

St. Vincent

Michelle Geerardyn: Voor deze show van St. Vincent was ik nog niet helemaal overtuigd van haar – vaak theatrale – werk. In een weekend dat overliep van anti-establishment op het podium, slaagde ze erin om zichzelf op de laatste dag te kronen tot koningin van de rebellie. De gevatheid, kracht en eenheid waarmee ze haar boodschap bracht, heeft van mij een gigantische fan gemaakt.

Sohn

Lotte Torsin: Wanneer je helemaal alleen op een concert bent, maar dat stiekem niet zo erg vindt omdat de kwaliteit van het optreden je dat even helemaal doet vergeten, dan weet je dat het goed zit.

Sylvie Kreusch

Caroline De Meyer: Sylvie Kreusch, onder meer gekend als voormalig frontvrouw van ‘Soldier’s Heart’ en als muze van Maarten Devoldere,  staat ook solo stevig op de planken. Zowel muzikaal als qua performance une grande dame. Geflankeerd door twee drummers is ze een lust voor oog en oor.

The Tallest Man On Earth

Sanne Gommers: The Tallest Man On Earth in De Roma was voor mij één van de hoogtepunten van het afgelopen concertjaar. Hoe Kristian Matsson enkel met zijn stem en zijn gitaar de uitverkochte zaal ontroerde, was prachtig om mee te maken. Een van de weinige concerten die me al tot tranen toe hebben bewogen. Het is niet de meest spectaculaire foto, maar hij vat wel de emotie van heel de avond samen.

Hannah Epperson

Caroline Vandekerckhove: Hoe selecteer je je beste concertfoto van het jaar? Een technisch perfecte foto? Of een foto die een verhaal vertelt? Het werd deze close-up van Hannah Epperson (Trix, 3 mei 2018). De textuur, dromerige focus en korrel sluiten mooi aan bij het gelaagde geluid van Hannah’s muziek.

Treehook

André Joosse: Het hoeven niet altijd de grote namen te zijn die het hart van een fotograaf sneller doen kloppen. De Zeeuwse rockband Treehook zet hier Klomppop in Ovezande (NL) op zijn kop. Na een beukende set wordt het instrumentarium de tent in gesleept en gaat men stampend door de bisronde in. Heerlijk.

Témé Tan

Charlotte Bidée: De leukste foto nam ik van Témé Tan tijdens Les Nuits 2018! Wat een optreden, heel de Orangerie zong en danste mee op de zuiderse vibes van Tanguy Haesevoets.

Tjens Matic

Koen Cordier: Een foto van Arno van begin 2018 in een volle AB, meer dan één kippenvelmoment beleefd.

Iceage

Mich Segers: Ik denk niet dat Rønnenfelt beseft hoe hard hij het beseft.

Liam Gallagher

Francis Vanhee: Liam neemt een loopje met de kijker. Is het een portret of concertbeeld? Geposeerd of niet? Hij laat het onverschillig in het midden.