Hoewel steeds meer en meer dj-mixes online gezwierd worden, blijft het format uitermate geschikt voor artiesten en dj’s op hun kunnen te tonen. Een goeie mix kan een andere kant tonen van een artiest, een inkijk in hun persoonlijke smaak of juist een etalage voor boekers zijn. Wat daarbovenop komt, is dat het mixformaat in coronatijden nog één van de weinige plekken is waar “dansvloermuziek” volop in de schijnwerpers staat. Het is natuurlijk onmogelijk om een opsomming te maken van al die tapes, maar deze 18 mixes sprongen eruit. Met bijdragen van Daan Leber, Ewout Pollaris en Yannick Verhasselt
Batu – Essential mix (BBC)
De Essential Mix is al sinds 1993 één van dé plekken waar je als dj wil draaien. Het BBC-programma nodigde dit jaar onder meer Batu uit. De Timedance-chef gebruikt zijn twee uur om ons te trakteren op het interessantste wat de onder de mainstream borrelende scene te bieden heeft. De nadruk op de plek van bas in muziek voert de hoofdtoon. Zo passeert Kode9 naast nieuwere namen als Nazar en Air Max ‘97. Tegelijk showcaset Batu zijn bereik. Van meer dub-georiënteerde elektronica, tot (UK) techno, 120 minuten lang neemt Batu je mee in een set waar alles rond ritme draait. (Daan)
Bladee Radio w/ DJ Billybool & Woesum (NTS)
Zonder een grote analyse te willen maken over de impact van corona op het beleven van muziek, lijkt wel een shift waar te nemen naar ongegeneerd feesten. Je kan het zien in de blijvende opmars van hardcore en gabber, maar ook in een terugkeer van eurodance. Danny L Harle en Mechatok lieten er de Botanique mee ontploffen. De Drain Gang boys komen er in februari langs en stiekem hoop ik op eenzelfde mengeling van tracks als CJ Bollands’ ‘Camargue’, ‘Silence’, Basshunter en andere trance-classics tussen de acts in. (Daan)
Conducta – Dekmantel podcast 332 (Dekmantel)
De Bristol-scene is meer dan springlevend en met Conducta heeft de stad er een nieuw speerpunt bij. In het Verenigd Koninkrijk geraakte de man in 2019 bekend door zijn kunsten op hitsingle ‘Ladbroke grove‘ (genoemd naar de buurt waar de Brit woont) van AJ Tracey. Sindsdien ging het, ondanks de pandemie, pijlsnel. Hij lanceerde ‘Conducta Crib’ – urenlange livestreamsessies waarbij hij werkelijk àlles aan elkaar mixte. Op Mixmag had hij de eer om een Cover-mix in elkaar te steken, maar wij vonden de mix die hij afgelopen zomer deed voor Dekmantel nog nét ietsje beter. Het recept is op beiden echter hetzelfde; heerlijke UKG gekruid met bassline en 2-step. (Yannick)
DJ Netflex – Jerome worldwide digital picnic (datafruits.fm)
Hoewel het kan overkomen als een te zelfvoldane grap, is DJ Netflex wel serieus in hen toewijding aan ‘ambient hardcore’. Het moeten zowat de twee meest contrasterende genres in elektronica zijn, maar het werkt wel. De scherpe hardcorekantjes worden er wat af gevijld, maar toch blijven de kicks doorbeuken. Deze zijn echter stevig ondergedompeld in een bed van ijle ambient en trance. Het resultaat is die perfecte bliss die we offline helaas maar al te veel hebben moeten missen in 2021. (Daan)
Dopplereffekt – NTS 10 takeover (NTS)
Het Britse radioplatform NTS blaasde dit jaar 10 kaarsjes uit, en nodigde daarvoor heel wat artiesten uit om de twee kanalen over te nemen. Naast onder andere Arca en My Bloody Valentine, stelde ook Dopplereffekt een programma samen. Daarin mixten ze een uur eigen muziek aaneen tot een filmisch geheel. Waar voor het grootste deel lange synths de hoofdtoon bepalen, sluit de set af met futuristische electro. Wie zich al lang eens wou verdiepen in de discografie van de mysterieuze act, vindt hier een perfect startpunt. (Daan)
Four Tet – Live from the village
Four Tet katapulteert ons terug naar een warme augustus avond op het idyllische festival ‘Lost Village’. Eindelijk is het enthousiaste geluid van het publiek terug van weggeweest. Onder het gejoel horen we vrolijke akkoorden, veel reverbs en theatrale buildups. Four tet gebruikt zowel eigen werk, maar kiest ook voor hits als Overmono’s ‘So U know’, Jamie xx’s ‘Idontknow’ en zelfs Burials ‘Archangel’. (Ewout)
He Valencia – Rinse FM guest mix for DJ Python (Rinse FM)
Af en toe kom je voorbij een mix die perfect weergeeft waarvoor “techno” staat. He Valencia werd uitgenodigd bij DJ Python, en serveert een niet-aflatende stroom aan stompers. Het is gemakkelijk settlen in de continue groove van de mix, maar meermaals zijn er momenten waar op subtiele wijze variaties ingevoerd worden. Zo gaat de selectie halverwege wat meer richting “skippende” techno, maar over het gehele uur is het het non-stop pulserende hoge tempo die de uitgekiende selecties kenmerkt. (Daan)
Huerco S. aka Pendant – Rinse France 03.09.2021 (Rinse FM)
Pendant is één van de aliassen van Huerco S. In deze set voor Rinse France radio laat hij zijn rustgevende ambienset wordt sporadisch overvallen door elektrische gitaren uit shoegaze, noise rock, dream rock en zelfs heavy metal, waardoor je steeds op het puntje van je stoel blijft zitten. (Ewout)
irini – Lost in dreams
Hoewel de naam waarschijnlijk niemand iets zegt, doet het label waarop de mix is uitgebracht dat wél al snel. Planet Uterus is namelijk de thuishaven van alle releases en mixes komende van Traumprinz. Irini is wederom een zoveelste alias van de schimmige Duitser. En dan te weten dat ie als Traumprinz enkele weken geleden nog maar liefst vier kerstcadeautjes; ‘To all believers‘, ‘To all lovers‘, ‘To all dancers‘ en ‘To all dreamers‘. Genoeg materiaal voor een hele clubavond. ‘Lost in dreams’ is echter compleet andere koek dan de vooral op ambient-gebaseerde mixes die de man uitbracht. In een mix van iets langer dan drie uur bewandelt Irini je door waarachtige ambient trance en techno, al durven minimal en hier en daar breaks evenwel de revue passeren. (Yannick)
Juliana Huxtable – RA. 803 (Resident Advisor)
De Amerikaanse staat al langer bekend om haar bijzonder eclectische mixes – zowel live getuige ons verslag vanop Horst, als voor magazines en radio stations. Afgelopen jaren sprongen zo haar mindmelting mixes voor FACT en Dekmantel op. Voor Resident Advisor, toch ook altijd een hele eer voor een dj, koos ze net zoals voor Dekmantel een snedige mix van acid en industrial techno waarbij kleppers als Tygapaws ‘Magenta riddim’, Ploys ‘Ramos’ of Kettama’s ‘B O D Y’ horen passeren. (Yannick)
Kampire – No Visa Mix 008 (IMMACULATE TASTE)
De Ugandese Kampire bewijst in de No Visa Mix-serie van het Immaculate Taste label dat muziek geen grenzen kent. De set begint als een gewone clubmix, maar al snel slingert de Ugandese afrobeats om de oren. Terwijl de set almaar meer op stoom komt, komen ook house en trap invloeden naar boven. Op de climax van de set komen zowaar wereldhits als Beyonce’s ‘Baby Boy’ en TikTok-jam ‘WAP’ aan bod. (Ewout)
Loraine James – SOPHIE Special – 18th February 2021 (NTS)
Begin dit jaar hebben we jammer genoeg plots moeten afscheid nemen van één van de meest spraakmakende en innovatieve artiesten van de laatste jaren. We schreven er destijds een stuk over. Vele al dan niet bevriende artiesten eerden SOPHIE via hartverscheurende posts, foto’s en andere op sociale media. Deze bijzondere mix van Loraine James is haar manier om zowel SOPHIE als haar enorme invloed op de pop -en dance-scene vaarwel te zeggen. (Yannick)
L’Rain – Sunday Mix (Crack Magazine)
L’Rain bracht in juni van dit jaar ‘Fatigue’ uit, een mix van percussie op zelf gemaakte instrumenten, samples uit het alledaagse leven zoals het geluid van afwas, jazz, soul en experimentele pop. Voor haar Sunday Mix voor Crack magazine had ze hetzelfde idee. Hoewel deze set overladen is met vocals zijn ze -net zoals op haar album- ondergeschikt. Verwacht nummers van Flying Lotus, Low, Space Afrika, Nala Sinephro, en als orgelpunt een aantal zaken uit haar eigen werk. (Ewout)
Mátale – From Prishtina (Radio 80000)
Je mag als het van behendigheid achter de decks en mixing afhangt Mátale best naast Clara! zetten. De twee steken er de laatste jaren namelijk zo bovenuit in hoe ze werkelijk élk genre aan elkaar kunnen draaien dat het blijft verbazen hoe ze het doen. Een resem genres opnoemen doen haar kwaliteiten overigens geen goed, al blijft het indrukwekkend dat ze in een uurtje moeiteloos Baltimore club, grime, afrobeats, dembow, weightless, UKG, footwork en uiteraard deconstructed club aan elkaar kan mixen. Petje af, echt. (Yannick)
Oneohtrix Point Never – Essential mix (BBC)
Hoe Oneohtrix Point Never en The Weeknd zo’n maatjes geworden zijn, het zal voor altijd een licht bizarre wending blijven. Dat de BBC hem op dit moment in zijn carrière dan ook kon strikken voor een Essential Mix, deed al watertanden vanaf de aankondiging. Het plezier spat van de muzikale associaties die de New Yorker maakt. ‘Claws’ wordt over DMX Crew gemixt, een noise-techno remix van Björk zorgt voor een donkerder toon, maar plots duikt dan weer een Nederlandstalig synthpopliedje over verliefde robots op. Hij voelt zich duidelijk op zijn gemak in zijn ogenschijnlijk uit de losse pols gemaakte selecties, en het is de producer op zijn vrolijkst. (Daan)
Overmono – fabric presents Overmono
Natùùrlijk brengt het Londense duo één van de meest spannende feature-mixes uit voor Fabric. De Londense nachtclub laat al enige tijd vooraanstaande dj’s twee uur los. Sherelle, die een onwaarschijnlijke jungle mix dropte, en Danilo Plessow alias Motor City Drum Ensemble mochten evenwel opdraven van de club. Toch steken de twee Britten er bovenuit. Breakbeats staan uiteraard centraal, al laten ze in een uurtje en 29 tracks je alle hoeken van de kamer zien met stukjes minimal, tech house, 2-step en hoe kan het ook anders.. Britse jungle. Hoogtepuntje is naast vooral het eigen werk, de rework van For Those I Love’s ‘I have a love’. (Yannick)
Space Afrika – RA.772 (Resident Advisor)
In september bracht het ambient duo Space Afrika het album ‘Honest labour’ uit. Het album werd erg enthousiast onthaald doordat het ambient vermengde met een hiphop en r&b sound. Iets wat ze op deze mix ook doen. Dit doen ze door bijvoorbeeld samples van rap in autotune te gebruiken. Het duo uit Manchester zegt dat Noord-Engeland een grote bron van inspiratie is voor hun muziek en dat is hier ook duidelijk, onder meer door de regengeluiden, samples uit metaalverwerking en de mistige sfeer die doorheen heel de set dwaalt. (Ewout)
Special Request – DJ kicks (K7 Records)
Het vooraanstaande platform is voor veel artiesten een enorme dealbreaker (er zijn er in deze lijst nog een aantal die een groot keurmerk zijn). Er slagen er echter weinigen in om tussen al die kwaliteit ook door de jaren heen uit te staan. Special Request moet dit jaar opboksen tegen Jessy Lanza die een bijzonder straffe mix in elkaar wist te steken gecentraliseerd allerhande house subgenres. Jayda G deed hetzelfde maar dan voor disco (en house. Beiden vrij waardige goeie mixes die de kundes van de dames liet zien en het beluisteren waard zijn. Special Request tilde dit jaar echter alles een niveautje hoger spelend met idm, techno, jungle en stompende breaks. (Yannick)