Ana Diaz, Chibi Ichigo en Oriana Ikomo geven levenslessen in puurheid bij Decoratelier

door Eva Gutscoven

Het Anderlechtse Volta en het Molenbeekse Decoratelier die samen aan de slag gaan om een concert in elkaar te boksen: hoe ziet dat eruit? Niet minder dan Oriana Ikomo, Chibi Ichigo en Ana Diaz werden uitgenodigd. De magische omgeving van het oude fabrieksterrein (mét Bialettibar) van Decoratelier deed de rest.

De zon was al onder, maar de setting van rood licht en palmbomen bood het publiek een tweede kans op een zonsondergang. De constellatie van zetelkussens, groepjes stoeltjes van vier en getrapte tribunes verhoogde het kampvuurgehalte. En dan moest Oriana Ikomo nog beginnen. De Brusselse stak rustig af met het kamervullende en soulvolle ‘You’ en ‘I’m trying’ waarbij ze enkel werd begeleid door synths en achtergrondzang. Bij het derde nummer mocht de drumcomputer op en zette ze een verslavende “le le le oh” ritme in. Het sterke a capella nummer ‘Afro Blue’ en het donkere ‘No goodbye’ waren efficiënt krachtvoer in een te korte set.

Foto’s door Sara Mariani

Nurijeva – oftewel Chibi Ichigo – had dj Bouba Brooks meegenomen die ook redenen had om te feesten (zijn mama was jarig). De 22-jarige zingt even moeiteloos als dat ze afwisselt tussen Russisch en Vlaams. Op de stoel blijven zitten was een uitdaging bij ‘Bangzoet’, ‘Poka’ en ‘Bloei’ (luister haar ‘Bloei’-ep, bedank ons later). Ze beloonde het publiek met nieuw werk: slome hip-hop met een exotische en toch cool kantje. “Stel jezelf kwetsbaar op,” gaf ze nog mee voordat ze ook – te vroeg – het podium verliet.

Afsluiter van dienst was Volta-resident Ana Diaz. De Spaans-Belgische koos voor een akoestische set. Hiermee schakelde ze even terug qua snelheid. De intensiteitsmeter ging wel in het rood. Aftrapper ‘Mon amour’ was een schot in de roos. Haar doorrookte stem herinnerde aan Edith Piaf. Afsluiten deed ze in het Spaans met ingetogen fado. Heel de tijd leek Diaz geen microfoon nodig te hebben, gewoon een zachte gitaar.

Even leek het dat de zomer nog altijd niet gedaan was. (Volta en/of Decoratelier mogen altijd nog een concert organiseren om deze avond te vieren.)