Header image

Balthazar laat elitaire ernst achterwege in een broeierige Lotto Arena

door Annelore Peeters

Balthazar is terug van weggeweest. Na een pauze van twee jaar en een paar veranderingen hier en daar, stelde de band gisteren haar nieuwe album voor aan een uitverkochte Lotto Arena. Daarmee speelde ze haar grootste concert ooit in België, en het werd een voltreffer.

“Hey Antwerpen, hebben jullie er zin in?” De avond werd aanstekelijk ingezet door Faces on TV, de band rond multi-instrumentalist en (Fever-)producer Jasper Maekelberg, die de zaal gisteren opwarmde met een aanstekelijke soloset.  Geflankeerd door toetsen, knoppen en snaren liet de dolenthousiaste frontman de Lotto Arena tollen tot we sterretjes zagen. Vooral op hits als ‘Love / Dead’ en ‘Traveling blind’ zwierde het publiek de heupen al eens los.

Foto’s door Charlotte Bidée.

De avond stond echter volledig in het teken van Balthazar en hun terugkeer van een lange, beloftevolle reis door andere oorden. Dat Vlaanderen smachtend had zitten wachten op haar helden, bleek uit de opgeluchte kreten die we hoorden toen het vijftal onder begeleiding van Western-muziek haar verschijning maakte – het leek bijna alsof we hen eerst moesten zien voordat we konden geloven dat de comeback echt was en geen in scene gezette grap à la ‘The Truman show’.

De band luidde de avond exotisch in met ‘Roller coaster’, een song waarin sensuele spanning genadeloos wordt voortgejaagd op een lustige groove. Vanaf seconde één maakte Balthazar haar opzet duidelijk: het zou een avond worden van ongebreideld amusement, niks meer,  niks minder. De ernst en de melancholie waarmee de band ten tijde van ‘Thin walls’ dweepte, laat ze op ‘Fever’ volledig achterwege. De nieuwste plaat wil een onschuldige zweefvlucht zijn in plaats van een lancering naar de sterren. Die atmosfeer nam de band gisteren dan ook mee naar het podium.

Zo kwam het dat belpop-klassiekers als ‘The boatman’ en ‘Sinking ship’ zich ontpopten tot luchtige, nostalgische lafenissen die mensen mensen met een glimlach rond de mond even de ogen deden sluiten. Aan het einde van die laatste bleek trouwens dat Balthazar haar talent voor stiltes nog lang niet is verleerd: zelden gebeurt het dat het in een zaal met vijfduizend mensen muisstil is, zonder aan sfeer in te boeten.

Niet dat de bandleden tijdens hun jaren buiten Balthazar hebben stilgezeten, integendeel. Terwijl Jinte Deprez een hedendaagse versie van het Dr Jekyll and Mr Hyde verhaal herleefde met J. Bernardt, maakte Maarten Devoldere samen met vriendin en zangeres Sylvie Kreusch de Belgische en buitenlandse podia onveilig als Warhaus. Ook Simon Casier bleef niet bij de pakken zitten, en veroverde talloze harten als Zimmerman.

Met het publiek aan de lippen, zette Balthazar haar zegetocht genadeloos voort met ‘Wrong vibration’, ‘Wrong faces’ en ‘Grapefruit’, die ondanks hun jonge en frisse karakter de typische Balthazar-stempel dragen. Petje af voor Vanneste-vervanger Tijs Delbeke, die tijdens de laatste het publiek in zijn eentje bezweerde met zijn schuiftrompet. Hoewel ‘Fever’ in 2019 al vaker werd omschreven als een hoogstandje in het jaar dan dat Niels Destadsbader MIA’s won, werden klassiekers als ‘The oldest of sisters’, ‘ Blood like wine’ en ‘Bunker’ toch nog dat tikkeltje enthousiaster ontvangen.

De uitbarsting van gejuich en geklap die titelhit ‘Fever’ ontlokte, overtuigde ons er echter van dat de plaat na gisterenavond ongetwijfeld nog aan populariteit zal toenemen en dat het succes van Balthazar zich in de toekomst niet tot de omvang van een Lotto Arena zal beperken. Terwijl de bandleden het zinnetje “no more rushing” als een mantra door de zaal lieten galmen, waande Deprez zich dirigent door het publiek aan te sporen om hem bij te staan als eerste stem.

Afsluiten deed de band met bisnummer ‘Do not claim them anymore’, dat smeekte om een staande ovatie en die ook kreeg. Balthazar toonde gisteren dat ze haar plaats op de troon van het Belgische muzieklandschap nog steeds waardig is en dat ze die positie in de toekomst nog zal versterken.

Balthazar speelt deze zomer op Rock Werchter en Down The Rabbit Hole.

In de Lotto Arena kan je binnenkort Anderson .Paak (10/03), The Kooks (28/03) en The Smashing Pumpkins (10/06) aan het werk zien. Een volledig overzicht vind je op de website van de zaal.