Charmante herrie met Stef Chura en Dumb in Charlatan

door Mattias Goossens

In de reeks ‘Big next’ programmeerde Gentse concertorganisator Democrazy donderdagavond Stef Chura en Dumb in de Charlatan. Voor beide bands was het een eerste kennismaking met ons land, al waren het uiteindelijk zatte Britten die de bovenhand haalden.

Stef Chura belandde eerder dit jaar op onze radar met haar tweede plaat ‘Midnight’, waarop ze werd bijgestaan door Will Toledo (Car Seat Headrest) achter de drum en in de studio. Een hele aanpassing, want daarvoor deed Chura alles zelf, inclusief optreden. In de Charlatan kregen we zo niet alleen het Europese debuut van de gitariste uit Detroit, maar meteen de eerste show in volledige bandbezetting. Dat bestond gelukkig uit gelijke delen zenuwachtigheid en opwinding, waardoor je nooit echt merkte dat de muzikanten nooit eerder samen voor een publiek stonden. Het tempo lag hoog, en daardoor hadden de nummers niet echt tijd en ruimte om zich van elkaar te onderscheiden. In ‘Sweet midnight’ viel het gemis van Toledo niet op doordat Chura zijn strofes overnam, en Silver Jews-cover ‘Advice to the graduate’ was een mooi eerbetoon aan de twee maand geleden overleden David Berman.

Foto’s door Michelle Geerardyn

Daarna was het aan het Canadese viertal Dumb, die dankzij uitstekende jongste plaat ‘Club nites’ al vergeleken werden met een kwaaie Parquet Courts. De Charlatan is helaas geen muziekclub maar een café, en dat brengt andere taferelen met zich mee. Een groep Britten die een vrijgezellenfeest vierden leiden niet enkel de aandacht van de band af, maar zorgden er ook voor dat het voor de rest van de concertgangers om gefocust te blijven op de show. En dus ramde de band verbeten voort, met nijdige versies van ‘Content jungle’ en ‘Columbo’. Verder werd nostalgisch teruggeblikt naar ons record ‘Regeringloos zijn’ en kreeg de lokale frituur complimenten.

In de Charlatan kan je binnenkort terecht voor meer kwalitatieve caféavonden met Almighty Mighty (25.10), Arabnormal (30.10) en Vonnis (14.11). De volledige agenda vind je op de website van het café.

Democrazy programmeert binnenkort onder meer And So I Watch You From Afar (23.10, De Centrale), Adam Green (24.10, Vooruit) en Adriaan De Roover (24.10, Club Telex). Een volledig overzicht vind je op de website van de programmator.