De funky zegetocht van Parcels in de Botanique

door Yannick Verhasselt

Dat het Australische Parcels een hedendaagse draai gaf aan disco en funk kon je afleiden uit het zelfgetitelde album dat in oktober verscheen. Parcels slaat aan in bij ons, getuige de tevergeefse zoektocht naar kaartjes voor het uitverkochte concert en een zeer enthousiast publiek in de Botanique.

De uit Israël afkomstige, naar Berlijn uitgeweken Hush Moss verzorgde het voorprogramma. Sax, bongo, drums, piano, gitaren… Alles was aanwezig voor een perfecte karaoakeavond. Dat moest frontman Eden Leshem gedacht hebben, terwijl hij Mac DeMarco-gewijs nonchalant over het podium strompelde met microfoon rond zijn nek. De groep had naast vrij doordeweekse funk ook nog snoep meegebracht. Letterlijk dan, want enkele seconden nadat de frontman had gevraagd wie er zin had in snoep vloog er al een bounty de lucht in.

Parcels begon iets later dan gepland aan hun show doordat het kleine circus van Hush Moss tien minuten was uitgelopen. Dat het de laatste avond was van hun Europese tournee was alvast niet te merken. Het enthousiasme en de goesting stond op de bandleden hun gezichten te lezen en na het een-tweetje ‘Comedown’-‘Lightenup’ werd er al “Merci, Parcels! Merci!” door de zaal gescandeerd waarbij de groep perplex en met een grote glimlach ‘Hideout’ inzette.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

What a night. Thank you @parcelsmusic ! #parcels #concert #brussels #botanique #friends #music

Een bericht gedeeld door Guillian Pirotte (@guillianpi) op

Na het pakketje hits werd er voor het eerst wat rust in de set gebracht door middel van ‘Withorwithyou’, ‘Exotica’ en ‘Bemyself’. Zelfs met die tragere nummers kregen de Aussies de Botanique aan het wiegen. Dat laatste werd trouwens bijna a capella gebracht met alle leden vooraan, waarin de wisselwerking tussen band en publiek compleet was. Vervolgens wilde men de schwung er weer inbrengen door een gelikte cover te brengen van Paul McCartney’s ‘Every night’, met een hoofdrol voor bassist Noah Hill. ‘Yourfault’ dreigde dan weer in het water te vallen toen het publiek ongelukkig uit de maat begon te klappen en de band bijna in verwarring leek te brengen.

Op het album klokt ‘Everyroad’ af op acht minuten, met een prachtig opbouwend epos en een fantastische finale. Dat was live niet anders. Het opbouwen naar die catharsis zag vooral in keyboardspeler Patrick Hetherington een hoofdrolspeler aangewezen, terwijl hij steeds dreigender achter zijn knoppen stond te spelen tot er in het tweede deel de ontlading volgde met een stevige dubstep-bas. Diezelfde Hetherington zagen we vervolgens aanstekelijk heen en weer dansen achter z’n keys bij hitsingle ‘Tieduprightnow’. De Botanique barstte nogmaals uit zijn voegen op de opgewekte synths van het vijftal en er kon weer uit volle borst worden meegezongen. Ten slotte kon de door Daft Punk geproducete single ‘Overnight’ niet ontbreken en werd de show afgesloten zoals ze was begonnen, namelijk met meezinger ‘Comedown’.

Parcels kwam, zag en werd gisteren als ware funkhelden onthaald in Botanique. De band bevestigde z’n straffe livereputatie en combineerde gezwind catchy gitaarrifjes met meeslepende synth-ballads en harde funk.

In de Botanique kan je binnenkort Veence Hanao & Le Motel (24.11), Anthony Joseph (15.12) en Blanche (16.12) aan het werk zien. Een volledig overzicht vind je op de website van de zaal.