Een hoogmis voor de alternatieve belpop met Millionaire en BRNS in Cactus Club

door Guillaume De Grieve

Millionaire met als voorprogramma BRNS, dat klinkt als een feestdag in onze indie-oortjes. Anderzijds als een overgangsritueel tussen twee generaties. De doorwinterde band rond belpopreus Tim Vanhamel vierde namelijk pas de twintigste verjaardag van hun debuutplaat ‘Outside the simiam flock’. Hoewel het Brussels beheerst geweld van BRNS ondertussen ook al aan haar vierde plaat toe is, het net verschenen ‘Celluloid Swamp’, heeft het heel wat minder jaren op de teller. Met een gezonde dosis humor en de voorkeur om instrumentale delen op gelijke hoogte met zang te plaatsen, liggen de parallellen tussen beide bands voor de hand. Het verschil zat hem in de ervaren uitwerking.

Het eigenzinnig viertal BRNS heeft net de release van ‘Celluloid Swamp’ achter de kiezen. De band staat te knarsen om die voor te stellen maar doet eerst nog het voorprogramma voor Millionaire tijdens enkele Belgische shows. We hadden dan ook veel nieuw materiaal verwacht. Het werd echter een onverwacht overzicht van hun jonge bestaan. Onder andere all time favourite ‘My head is into you’ en het complex ogende ‘Forest’ waren vertrouwde verwelkomingen. Enkele van de nieuwe nummers vielen meteen door de mand in deze fraai geweven set. BRNS is een band van experiment en extase. Hun nummers krijgen een tweede leven op het podium.

De nieuwigheden die we hoorden moeten nog herboren worden, maar we hebben er vertrouwen in dat dat goed komt. De twee singles ‘Suffer’ en ‘Money’ klonken dan wel vol overtuiging. Een zingende drummer die met sambaballen zijn cimbalen doet kletteren? Dat hebben we nog niet vaak gezien. Tim Filippe sloeg ons uit onze werkroes en heeft naast zijn drum skills ook zijn Nederlands bijgespijkerd. Soms stonden de overige drie leden er in vergelijking maar ingetogen bij.

“Ein-de-lijk”, sprak Vanhamel ergens halfweg de set het publiek toe. Millionaire’s jongste album APPLZ ≠ APPLZ’ (uitgesproken Apples not Apples), kwam net voor coronacrisis in maart 2020 uit. Alle concertplannen om dat album te promoten werden vaker uitgesteld dan eender welke Hollywood blockbuster. De verademing was groot. Eindelijk staat Millionaire er terug. En met welke présence. Het was alsof het vijftal iedere dag sinds die bewuste 6 maart in het repetitiekot heeft doorgebracht. De set was zo strak als een gevulde popcorn zak die op ontploffen staat. En smullen was het.

Vanhamel (ex-gitarist bij Evil Superstars en dEUS) speelde elektrische gitaar met heel zijn lichaam en zong met heel zijn ziel (en met de gebruikelijke effectpedalen). Tijdloze anthems wisselden af met de bezwerende ‘Love has eyes’ en het haast industriële ‘I’m not who you think you are’ uit ‘Sciencing’, het ijzersterke comebackalbum uit 2017. Natuurlijk was de band naar Brugge afgezakt om hun jongste songs op ons af te sturen. ‘Cornucopia’ trippelde op de voor ons onbekende grens tussen Tame Impala en Queens Of the Stone Age. ‘Strange day’ beukte de zaaldeuren in waarna ‘Can’t stop the noise’ rust zocht “in al dat lawaai”, in de woorden van Vanhamel.

Neem bij Millionaire alles met een korreltje zout, want ook de gitaarsolo in laatstgenoemde rocked as hell. Toen het laatste kwartier sloeg, vroeg Vanhamel om ons niet langer in te houden want “wie weet wanneer we terugkomen“. De bezige bij als hij is, zat Vanhamel wellicht al met een volgende project tussen de oren toen hij dit zei. We kruisen de vingers voor een spoedig vervolg op APPLZ ≠ APPLZ, al nemen we genoegen met eender wat Vanhamel uit zijn mouw schudt.

Millionaire staat morgenavond in de Handelsbeurs in Gent. BRNS speelt op 28 januari in de Botanique, op 22 februari in het Depot, op 2 maart in de Casino en op 23 maart in Trix.