Header image

Dit was 2021 voor Guillaume De Grieve

door Guillaume De Grieve

We geven ook dit jaar weer onze redacteurs carte blanche om terug te blikken op het voorbije (muzikale) jaar. Dit is het lijstje van Guillaume.

Mijn muzikale terugblik van 2021 fietst wat onhandig tussen alle klassieke muziek die ik beluisterde het afgelopen jaar, maar voor en dankzij Indiestyle ontdekte ik ook heel wat andere muziek. Laura Marling en Mike Lindsay brachten onder LUMP een plaat uit met even wilde ideeën als het inpakken van een Italiaanse gletsjer. Daarom krijgen ze met ‘Animal‘ de vijfde positie in mijn eindejaarslijstje. The jonkies van Black Country, New Road staan met hun debuut ‘For the first time’ een plaatsje hoger. Hun kort en krachtig debuut was het meest veelbelovende geluid dat ik in het voorjaar tegenkwam.

Ik leerde de Londense Little Simz pas echt kennen met haar fantastische ‘Sometimes I might be introvert’ waarop ze de vastberadenheid van de Capitool-bestormers met de poetische charme van Amanda Gorman combineert. Daarom staat ze net op het podium. Het Spaanse talent en temperament van zangeres en trombonnist Rita Payès doet bij ons weinig belletjes rinkelen, maar mij heeft ze al jaren mee. ‘Como la piel’ is haar tweede album samen met haar moeder op klassieke gitaar. Jazz, fado, of flamenco? Payès blends it all. De carrière van James Blake is even onvoorspelbaar als de Omicron-variant al koos hij op zijn jongste ‘Friends that break your heart’ voor de middenweg tussen pianoballades en clubtracks. Desondanks kaapt hij de eerste prijs weg van 2021. Een all-time favorite, die James Blake. 

Tussen de Belgische releases dit jaar zat er ook veel moois. Sylvie Kreusch kwam eindelijk (!) met haar debuutalbum naar buiten en maakte het lange wachten meer dan waard. Met kop, schouders en zelfs knieën steekt ze boven de andere Belgische namen uit. ‘Montbray’ stond dan ook on repeat, en past zich moeiteloos aan je luistercontext aan. Cesar Quinn kwam in de lente met het Belgische antwoord op King Krule. Edgy en volwassen klinkt de groep rond de jonge Gentenaar op ‘Opal’. De Brusselaars van BRNS scoorden met hun vierde album ‘Celluloid Swamp’ een plaat die even snel vergeten was als de bosbranden in Griekenland, compleet onterecht. Ze blijven een van de eigenzinnigste bands in ons muzieklandschap. 

Mijn top songs reflecteren mijn albumlijst grotendeels met opnieuw James Blake en zijn leadsingle ‘Say what you will’ op plaats één. Sylvie Kreusch volgt met ‘Shangri-La’ al moet ik toegeven dat ik eender welk nummer van ‘Montbray’ hoog had kunnen plaatsen. De top vijf kleurt nog Belgischer met Charlotte Adigéry en Bolis Popul en ‘Bear with me (and I’ll stand bare before you)’, voor mij het ultieme lockdownnummer om op te dansen in je slaapkamer. Japanese Breakfast bracht met ‘Jubilee’ een zeer aangenaam popalbum uit, ‘Be sweet’ is een voorbeeldje daaruit. Alle gekheid op een stokje met de titeltrack ‘Animal’ van LUMP op nummer vijf.

Mijn mooiste livemoment was het zomerse concert van Las Lloronas in KAAP, Oostende. De zon zakte nog nooit op een mooier moment in de zee. 

 

Beste albums:

1 James Blake – Friends that break your heart

2 Rita Payes – Como la piel

3 Little Simz – Sometimes I might be introvert

4 Black Country, new road – for the first time

5 LUMP – Animal

6 Serpentwithfeet – DEACON

7 Nick Cave & Warren Ellis – Carnage

8 Hiatus Kaiyote – Mood valiant

9 Jordan Rakei – What we call life

10 The Weather Station – Ignorance

11 Emma-Jean Tackery – Yellow

12 Hand Habits – Fun House

13 Sylvie Kreusch – Montbray

14 Jade Bird – A different kind of light

15 Dave – We’re all alone in this together

16 Bicep – Isles

17 Habibi Funk – An eclectic selection of music from the Arab world part 2

18 Charles Lloyd – Tone Poem

19 Gisela Joao – AuRora

20 Sons of Kemet – Black to the future

21 Tyler, the creator – call me if you get lost

22 Charlotte Day Wilson – Alpha

23 Terence Blanchard – Absence

24 Cesar Quinn – Opal

25 Benny Sings – music

26 Arlo Parks – Collapsed in Sunbeams

 

Beste Belgische albums:

1 Sylvie Kreusch – Montbray

2 Cesar Quinn – Opal

3 BRNS – Celluloid Swamp

4 Balthazar – Sand

5 Nala Sinephro – Space 1.8

6 l’Or du commun – Avant la nuit

7 NABOU – You know

8 Oscar and the Wolf – The Shimmer

9 Angèle – Nonante cinq

10 Yong Yello – Marcel & het magnetisme van de goot

 

Beste nummers:

1 James Blake – Say What You Will

2 Sylvie Kreusch – Shangri-La

3 Charlotte Adigéry, Bolis Pupul – Bear with me (and I’ll stand bare before you)

4 Japanese Breakfast – Be sweet

5 LUMP – Animal 

6 Benny Sings, Tom Misch – Nobody’s Fault

7 Rita Payes – No digo que no

8 Paul McCartney, Dominic Fike – The kiss of Venus

9 Bo Burnham – welcome to the internet

10 Jordan Rakei – Unguarded

11 James Blake – Life is not the same

12 Angèle – Bruxelles je t’aime

13 Mdou Moctar – Chismiten

14 BRNS – Money

15 Silk Sonic – Leave the door open