Een veelvoud aan vreugdekreetjes bij Daniel Norgren in De Roma

door Mattias Goossens

De Zweedse americana-held Daniel Norgren mijmerde in Antwerpen even terug aan zijn eerste show in de stad, toen nog in een klein appartement. Hij was dan ook benieuwd hoe veel geluid 1.500 toeschouwers in De Roma konden maken, en beantwoordde het overenthousiaste publiek met zijn beste wolvengehuil.

Foto’s door Caroline Vandekerckhove

Norgren en zijn band putten dinsdagavond voornamelijk uit zijn bezwerende nieuwste plaat ‘Wooh dang’. Die klanknabootsing hoorden we her en der vallen tijdens de erg bezielde uitvoeringen van z’n muziek. De avond begon nog met de verstilde drums en contrabas die opener ‘The flow’ in gang zetten, met Norgren achter de piano en een gitaarsolo die gold als eerste van vele hoogtepunten. In de honky-tonk uitvoering van ‘The power’ knarste hij over eenzame Spaanse hotelkamers en oude westernfilms, in een swingend ‘The day that’s just begun’ bracht hij een ode aan de liefde.

De Zweed had er duidelijk zin in, en z’n enthousiasme en dat van het publiek versterkten elkaar. Om de zaal toch even op de proef te stellen, bracht hij samen met z’n band het meer dan een kwartier aanzwellende ‘Music tape’. Wie daar geen zin in had, mocht van Norgren gerust even een plaspauze inlassen, maar dat bleek slechts een minderheid van de zaal te zijn. Na acht repetitieve minuten barstte het nummer knap open, om daarna nog eens zo lang uit te waaieren. In het daaropvolgende stevige ‘Black vultures’ speelde hij letterlijk z’n petje af.

Zo ging “one hour of the greatest pleasures” voorbij, en alsof hij de tijd uit het oog verloor speelde Norgren bijna twintig minuten langer dan het aangekondigde anderhalf uur. Vervelen deed hij nooit, daarvoor was het contrast tussen het alleen achter de piano gebrachte ‘So glad’ en het knap uitgesponnen ‘Moonshine got me’ te groot. En dan moest het uptempo ‘Dandelion time’ nog komen, dat heel de zaal in beweging kreeg. “Noone knows how to dance, everyone knows how to dance” nodigde hij de zaal uit, en daar werd gretig op ingegaan. Na het opnieuw solo gebrachte ‘When I hold you in my arms’ kwam de band onder luid applaus toch nog terug voor het hoopvolle ‘Let love run the game’, een resonerend slotakkoord voor een van de meest gepassioneerde shows van het jaar.

Daniel Norgren speelt 1 augustus op het binnenplein van het Brugse Belfort tijdens Moods!.

In De Roma kan je binnenkort onder meer Joan As Police Woman (04/06), Gaye Su Akyol (07/06) en Alela Diane (19/06) aan het werk zien. Een volledig overzicht vind je op de website van de zaal.