Foto’s + verslag ID!OTS + Black Tolex, Het Depot, Leuven, 1 december 2014

door Anneke Peeters

Een dosis onversneden rock-‘n-roll, dat was waarvoor de aanwezigen naar het Leuvense Depot waren afgezakt. Ze kregen die ook, gebracht door de jonkies van Black Tolex en de net iets oudere jonkies van Id!ots.

Op 1 december speelden ID!OTS en Black Tolex in de Foyer van Het Depot te Leuven. Anneke Peeters hield haar fototoestel klaar, Mattias Goossens zijn blocnote. 

Na de eerste twee nummers noteerden we al de invloed van Jimi Hendrix die nadrukkelijk aanwezig was in het bluesy spel van Black Tolex. Dat we daarna ‘Voodoo chile’ voorgeschoteld kregen, was een mooie bevestiging van waar het viertal zoal de mosterd haalt. Je zou het zanger Milo Meskens niet nageven als je hem voorbij wandelt op straat, maar zijn donkere stem moet niet onderdoen voor de eerste de beste zwarte blues brother. Tel daarbij het gesoleer van Guillaume Lamont en de stevige backing van bassist Matthijs Machtelinckx en drummer Simon Lamont, en je hebt een combinatie die mits meer live-ervaring en invloeden kan uitgroeien tot de populairste poulain van rockend Vlaanderen.

“We’re Idiots, as we all are”. De zelfrelativering was nooit ver weg tijdens het optreden van het West-Vlaamse Id!ots. Op papier zou de band misschien al te gauw als irrelevante oudezakkenrock bestempeld kunnen worden, maar hun spelplezier, humor en muziek hielden de aandacht van het publiek goed vast. Er werd gespuwd, geboerd en met statieven gesmeten zonder daarbij cliché te worden. Daar had het contrast tussen het stoïcijnse spel van bassist Dick Descamps en de beheerste furie van drummer Tom Denolf en gitarist  Wouter Spaens grotendeels mee de maken. Tussen al dat geweld zocht zanger Luc Dufourmont zijn plek met behulp van tamboerijnen, megafoon, harmonica en – jawel- een trekfluit. Dat leverde smerige rocksongs op die het best tot hun recht komen in de duistere krochten van het clubcircuit. De foyer van Het Depot kun je daar moeilijk onder klasseren, hoewel het desalniettemin een aangename show opleverde. En ons West-Vlaams is weer een keertje opgefrist.

Het Depot programmeert binnenkort nog onder andere Sun Kil Moon (8.12) en Wallace Vanborn (16.12)

Black Tolex Facebook

Id!ots Facebook