Foto’s + verslag The Dandy Warhols + Dark Horses, Trix, Antwerpen, 22 maart 2015

door Christel Schoepen

Er zijn ergere alternatieven voor Noel Gallagher te bedenken dan een optreden van The Dandy Warhols. Dat moet Trix ook gedacht hebben, want bij het binnenkomen schalt ‘Rock n roll star’ door de luidsprekers. Een dikke drie uur later zijn we blij dat we Antwerpen boven Brussel hebben verkozen.


Op 22 maart speelden The Dandy Warhols en Dark Horses in Trix Antwerpen. De foto’s zijn van Christel Schoepen, het verslag van Mattias Goossens.

Dark Horses mocht de avond op gang trekken en deed dat met een mix van shoegaze, postpunk en britpop. We leken ons in een donkere club te bevinden tijdens de hoogdagen van de Britse rockscene midden jaren 90. Hoewel de groep een beetje gedoemd lijkt om onder de radar te vertoeven kondigden ze halfweg de show toch aan zelf een tour te ondernemen. De vraag is of daar nu nog veel vraag naar zal zijn. Zangeres Lisa Elle toonde zich in ieder geval een bezwerende frontvrouw en ook gitarist Stevie Ingham zette een sterke prestatie neer. Een donkere cover van ‘Hello, I love you’ was een leuke extra als afsluiter van een degelijk maar weinig memorabel optreden.

Het is altijd gevaarlijk om naar bands te gaan kijken die al een ‘Best of’ uithebben. Meestal geeft dat aan dat er geen spannend nieuw materiaal verwacht moet worden. Optredens dienen dan al te vaak louter als lucratieve bezigheid. Het was dan ook afwachten in welke mate The Dandy Warhols op de hits uit hun glorieperiode zouden teren. ‘The Capitol Years 1995 – 2007’ uit 2010 bundelt de singles die de groep uit Portland doorheen de jaren uitbracht, maar was zeker niet de blauwdruk van het optreden dat de groep in Antwerpen gaf. Ongeveer de helft van de twintig gespeelde nummers stond op de verzamelaar, waarmee de band aantoont dat ze meer dan genoeg degelijk materiaal hebben om een show van twee uur te vullen. Vooral doorbraakalbum ‘Thirteen tales from urban bohemia’ en voorganger ‘The Dandy Warhols come down’ kwamen ruimschoots aan bod, terwijl hun recentste ‘This machine’ volledig werd genegeerd.

Een fijn weerzien was het zeker en het deed deugd om te zien dat drummer Brent DeBoers bakkebaarden nog geen haar bijgeknipt waren. Frontman Courtney Taylor gaat dezer dagen door het leven met een paardenstaart, gitarist Peter Holmström heeft zijn kleerkast in geen twintig jaar vernieuwd en toetseniste Zia McCabe leek geen rimpel verouderd te zijn. Na een ingetogen start werd ‘Get off’ luidkeels meegezongen door de spionkop. Daarna werd nieuwtje ‘Somethings you got to get over’ goed onthaald, waarna het heerlijke ‘The last high’ Trix aan het wiegen zette. In ‘I love you’ fluisterde McCabe zo zwoel dat Taylor het moeilijk had de begerige mannelijke blikken weer naar hem te krijgen.

Diezelfde Taylor omschreef het geluid van de band ooit als “drugsmuziek voor popmensen… Of popmuziek voor drugsmensen.” Het eerste deel van de set bleek in ieder geval voor een roes te zorgen waar de band zich opperbest in voelde. Taylor is niet de meest spraakzame frontman en vroeg of het oké was om gewoon verder te spelen tot groot plezier van de voorste rijen. Wanneer hij dan alleen achterbleef op het podium terwijl de rest van de groep even een sanitaire stop inlaste, leidde dat dan ook tot ongemakkelijke doch geestige praatjes. Nu de blazen geledigd waren schakelde de band een versnelling hoger in een greatest hits offensief dat werd afgetrapt met het ‘We used to be friends’, waarin de ahahahaa’s en oehoehoehoe’s enthousiast werden meegezongen door het publiek. ‘Bohemian like you’ deed wat het moest doen, waarna het heerlijke ‘Godless’ alle kwaliteiten van de band nog eens benadrukte. Tijdens afsluiter ‘Boys better’ ging de band volledig uit z’n dak, waarbij Holmstöm al zijn Keith Richards-moves bovenhaalde en ook DeBoer zijn drumstel niet spaarde. Na afloop  bedankte Taylor voldaan de zaal die zich twee uur lang gewillig liet meenemen langsheen het uitbreide repertoire van de Dandys. Dat leverde in Antwerpen in ieder geval een zinderend optreden op waar iedereen zich even bohemien voelde.

Trix programmeert binnenkort o.a. Mind Rays + The Glücks (26.03), AKS (2.04) en Tourist LeMC + Brihange (3.04). Een volledig overzicht, info & tickets vind je op hun website.