Ho99o9 baant zich een weg naar verwoestende perfectie op Les Nuits Botanique

door Naomi Hubert

Zowel hiphop als punk mochten gisteren zegevieren op Les Nuits Botanique. Ho99o9 was daarbij het ultieme hoogtepunt in de Chapeau, en dat bleek ook aan de publieksopkomst naarmate de avond vorderde

Toen 404 de tent voor zich kreeg rond half acht, waren we in totaal nog maar met een tiental mensen. Ondanks de ondankbare situatie hadden de gasten op het podium er duidelijk zin in. De vrouw in het gezelschap leek het er wel iets moeilijker mee te hebben. Het is natuurlijk meer confronterend om voor een legere tent te staan dan voor een legere kleine zaal. We merken hier en daar wel potentieel in 404, al kwam dat niet altijd tot z’n recht. Het dynamische en energieke begin van de set was opvallend beter dan het einde. Terwijl de rhymes nog niet volledig op punt stonden, was de podiumpresence er wel al. De drie jongens hebben elk hun eigen attitude dat zorgt voor een aparte sfeer. Alleen stond die in schril contrast met de nummers waarin de frontvrouw het nadrukkelijkst aanwezig was. 404 bewees een echte energiebom te kunnen zijn, al kregen ze daarvoor te vaak te weinig terug van het publiek.

Vervolgens kregen we Flohio, een vrouwelijke grimeartieste met pit. Ze had wel gerust wat meer karakter in haar show mogen steken, in plaats van alles in haar persoonlijkheid te pompen. Ze brak bijna voortdurend haar show af om energie te putten uit het publiek. Tussen de nummers door gaf ze telkens een speech over pietluttigheden zoals een verkoudheid, er werd verschillende keren net voor de climax gestopt om nogmaals te melden hoe belangrijk deze track voor haar was. Dat zorgde voor een moeizaam geheel in combinatie met de eentonige grime-tempo’s.

Uiteindelijk waren we allemaal genoeg opgewarmd om Ho99o9 te ontvangen in de Chapiteau. De band viel met de deur in huis met ‘Is it safe to Internet?’, tevens ook de opener van hun jongste ep. De intro duurt een klein minuutje en voor je het weet slaan de drums je recht in het gezicht. TheOGM had een opvallende muts aan die wat weg had van een kabouter, alhoewel het snel bleek dat er niks aardigs aan was. Eaddy had dan weer zijn beste bandshirt van Misfits aangetrokken. De kermisgeluiden van ‘Internet thugging’ die er direct op aansloten, gaven ons geen moment rust. In combinatie met een flitsend lichtprogramma wisten we al van bij het begin dat kleerscheuren hoogstwaarschijnlijk onvermijdelijk zouden zijn.

 

View this post on Instagram

 

#ho99o9

A post shared by Andreea Tomi-Rus (@andreea.tr) on

De twee punkrappers uit New Jersey leken amper zuurstof nodig te hebben. De energie die ze uitstralen, de stemmen die rauw doorheen de luidsprekers klonken, de onstopbare drums: Ho99o9 speelde alsof hun leven ervan afhing. TheOGM en Eaddy zijn krachtige frontmannen die het onmogelijk maken om het energiepijl te laten dalen. De pit werd alsmaar groter en nummers zoals ‘Street power’ zorgden voor een broederlijke sfeer waarin iedereen z’n agressie kwijt kon – zonder gewonden. Waar het bij hun vorige bezoek iets moeilijker verliep met de drums, leken ze door de ervaring van het afgelopen anderhalf jaar touren dat probleem opgelost te hebben.

Het duistere ‘Moneymachine’ mocht natuurlijk niet ontbreken en was in tegenstelling tot andere shows het enige moment waarop iedereen vijf seconden zijn laatste energie bijeen nam om in de finale van de show extra hard te gaan. Opvallend was een The Prodigy-cover, die iedereen zo wild maakte dat we leken op een bende opgefokte stieren net voor ze losgelaten worden in de arena. TheOGM en Eaddy hadden wel gevoel voor humor want ze braken de drop af om erna opnieuw op te bouwen waardoor iedereen zich even beschaamd voelde om op een rustig stuk de pit in te vliegen. Veel tijd voor schroom was er alleszins niet, en het bleek vooral een tactische set  om erna dubbel zo hard terug te komen. Het microfoonstatief sneuvelde en de t-shirts vlogen in het rond. “R.I.P. Keith“.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Après Lille c’est parti pour Bruxelles! ? #ho99o9 #brussels #bruxelles #botanique #bota #punk #concert @ho99o9 @botanique_bxl

Een bericht gedeeld door Hélène Rolland (@copaturage) op

De mannen van Ho99o9 kenden geen genade en bewezen telkens opnieuw dat punk en hiphop een van de betere cross-overs is die de muziekwereld de dag van vandaag te bieden heeft. Ze geven al te graag rake klappen en amuseren zich te pletter, al hielden ze zich door de grootte van de tent in om het publiek in te duiken. Helemaal onder het zweet, met een vermiste schoen, dikke enkel en een extra achterhoofd kunnen we besluiten dat deze passage van Ho99o9 alweer eentje is om in te kaderen.

Tijdens Les Nuits kan je binnenkort Run Sofa (29/04), Benny Sings (01/05) en Tirzah (02/05) aan het werk zien. Het volledige programma en tickets vind je op de website van de zaal.