Nene H, Aurora Halal & DJ Nobu en BAE BAE draaien de temperatuur de hoogte in op Horst

door Yannick Verhasselt

De weergoden konden Horst Arts & Music Festival niet beter gezind zijn dan gisteren. Het festival blaast deze editie tien kaarsjes uit en dat reflecteert zich ook in een affiche (als installaties en kunst) om duimen en vingers van af te likken. Wie aanwezig is kan doorheen de dag, met gids die tekst en uitleg geeft, de verscheidene kunstwerken gaan bezichtigen. In het zonovergoten ASIAT-park waren Nene H, Aurora Halal & DJ Nobu en BAE BAE diegenen die ons hart het snelst lieten kloppen op dag 1. Beelden gefotografeerd door Glenn Verberck.

Zoals enige jaren slaan Horst en Kiosk Radio de handen in elkaar onder de vuurhut van Moon Ra. Clyde & Gouren draaiden het publiek warm met een mix van jong en oud. Zo hoorden we onder meer Red Zebra en andere tracks met een loeiende jaren 80 kick door de boxen schallen en mikten de Kiosk Radio-regulars vooral op indieliefhebbers. Naarmate hun set vorderde draaiden de twee de gas meer open waardoor er ruimte was voor meer UK clubmuziek als jungle en breakbeats.

Iets later op de avond zagen we iced lattina met een opzwepende mix de hut in een kolkende menigte veranderen. Gezien de aanwezigheid van grootheden Skream & Benga, passeerde uitzonderlijk ook hier en daar een streep dub- dan wel brostep door de speakers. Hoewel de dj het hoofzakelijk bij een stevige mix van ratelende dan wel heupwiegende trapbeats hield. Aurora Halal speelde daaropvolgende heel wat andere koek. Hoewel ze later op de avond samen met DJ Nobu The Swirl zou afsloten, draaide ze in Moon Ra al eventjes warm.

Horst Festival door Glenn Verberck

Qua overgang was het verschil dag en nacht. De uit New York afkomstige Halal vatte namelijk haar set aan met ambient techno dan wel trance en liet die gaandeweg lopen in een hete brok acid. Het tempo ging er een uur lang niét uit. Hierdoor stoomde Halal het publiek regelrecht klaar voor de avond.

Tussen al het feestgedruis in Moon Ra door, pikten we de set eveneens de set mee van Emily Jeanne in The Swirl. Net zoals Halal waren er ook in haar set weinig rustpunten op te merken. Toch bleef de Belgische niet doorheen haar twee uur durende set niet plakken in het hokje ‘techno’. Zo doorprikte ze het nogal gemakkelijke motief om acid en minimal in elkaar te vermengen met hier en daar ze te laten verwelken in salvo’s UK bass. Daarnaast liet ze bassen ook enkele keren struikelen in hard drum, tot groot jolijt van het aanwezig publiek.

Emily Jeanne – Horst Festival door Glenn Verberck

Iets voorspelbaarder was de set van Kr!z. De Token Records-eindbaas bracht, in de bijzonder goed nagebootste clubtent The Swirl, een rechttoe rechtaan techno-set. Zo leek het bpm nooit te kelderen onder die van 140. Althans, zo leek het. In tegenstelling tot de set van Emily Jeanne, waren hier minder franjes aanwezig. Het was pompen of verzuipen in de steeds dikker wordende menigte in de zaal. Doorheen de namiddag oogde de met stalen niveau’s aangeklede loods wat ongemakkelijk. Tijdens de set van Kr!z (en ook later die van Aurora Halal & DJ Nobu) kon je de loods bijna voelen tollen. Door de verschillende hoogtes, kleine podia en trappen die in een cirkel waren gezet, werd je als het ware één met de bruisende menigte.

BAE BAE, het alias van de Amerikaanse Kumi James, toonde dan weer waarom Vesshell notoir ‘de put’ werd gedoopt. Ze bracht veruit de meest eclectische mix voor de dag waarbij ze moeiteloos van genre naar genre hopte. Je gsm in de lucht houden om de track te shazammen was nauwelijks nodig. Hoorden we de revue passeren: Whitney Houston, Janet Jackson, Missy Eliott, Sade, Snoop Dogg en meer. O, en Kendricks ‘Not like us‘ in een of andere clevere club edit.

Hiphop klassiekers telkens voorzien van een juke dan wel bouncey edit waren het geraamte van haar set. Hoogtepuntjes? Toen één van haar crewleden Azealia Banks’ ‘212‘ terug spinde zonder dat ze het door had en BAE BAE, mits publiek in extase dat wist wat komen zou, ‘m een tweede kans gunde. Gunna’s ‘P power‘ viel dan weer geniaal in na een dancehall-banger. Afsluiten met System Of A Downs ‘Chop suey’ leverde op zich alleen al vuurwerk op, powermove.

Horst Festival door Glenn Verberck

Naarmate de avond vorderde gingen ook de beats steeds enerverender klinken. Nene H bracht voor een afgeladen vol gelopen Ring een bijzonder gevarieerde set. Ze was ongetwijfeld één van de blikvangers van dag 1 voor veel mensen gezien het over de koppen lopen was aan de betonnen koer. Verder trachtten Juliana Huxtable & JASSS dat volk vast te houden, al liep het jammer genoeg vrij snel leeg. Het zal nochtans niet aan de selectie in tracks hebben gelezen. Zowel op papier als in de praktijk brachten de twee overweldigende salvo’s aan hard drum, UK bass en verschillende subgenres aan techno voor de dag. Het mocht echter weinig baten en het publiek diende zienderogen uit.

Waar mensen wél en masse hun avond bleken te willen afsluiten was in The Swirl waar Aurora Halal haar tweede set speelde. Samen met levende legende DJ Nobu maakten ze van de loods een ware heksenketel. De mixing was echter minder in het oog springend dan Halals set in Moon Ra. Hier opteerden de twee voor ziedende techno voortbordurend op Kr!z’ set. Waar hun voorganger de ketel nog leek warm te moeten draaien, viel voor de twee wel netjes alles op zijn plaats.

Horst Arts & Music Festival vindt vandaag en morgen nog plaats aan ASIAT-park in Vilvoorde. Vandaag, vrijdag, worden de beats onder meer gebracht door Skream & Benga, Anz, Octo Octa, DJ Swisha en meer. Tickets voor het festival zijn volledig uitverkocht. Voor meer informatie over het festival, check hun digitale folder.