Rolling Blackouts Coastal Fever spoelt alle twijfels weg in de Ancienne Belgique

door Mattias Goossens

Australië lag deze week even in Brussel, en de Steenbokskeerkring liep over de Anspachlaan richting Ancienne Belgique. Na Courtney Barnett stond daar gisteren Rolling Blackouts Coastal Fever, eveneens uit Melbourne. Afgaande van die eerste zaalshow in ons land en met debuut ‘Hope downs’ in het vooruitzicht was dit waarschijnlijk de laatste keer dat je ze in zo’n kleine zaal kon zien.

Openen deed Stella Donnelly, eveneens afkomstig van down under. Ze bracht folkliedjes voor de 21ste eeuw over perverte cafébazen, slechte tinderdates en #metoo. Haar charisma en humor lijmden alles aan elkaar, en met ‘Across the universe’ speelde ze zelfs even achteloos Beatles-gitaar.

Onbezonnen meesurfen met opbeurende gitaren kon naar hartenlust bij Rolling Blackouts Coastal Fever. De ritmesectie vormde het kloppende hart van de show, terwijl de drie gitaristen deden meanderen van de ene naar de andere aanstekelijke melodie. De beperkte variatie in tempo en structuur werd gecompenseerd door de afwisselende zang van elke gitarist, die soms uitmondde in een harmonie die bleef hangen. Want dat is wat RBCF doet: ongecompliceerde gitaarpop maken die je na één strofe en refrein kan meezingen.

Debuut ‘Hope downs’ verschijnt pas over twee weken, en de band koos ervoor om vooral te putten uit z’n twee ep’s. Vooral het vorig jaar uitgebrachte ‘French press’ speelde een hoofdrol met onder meer het titelnummer als ontsporende afsluiter van de set, het nijdige ‘Sick bug’ en ‘Julie’s place’ dat de zaal in beweging bracht. In ‘Colours run’ dreigde het even mis te gaan toen een snaar van Tom Russo’s gitaar sprong, maar dat euvel werd vakkundig verholpen terwijl hij de band aanmaande om vooral verder te blijven spelen. Het was op dat moment dat je merkte dat deze band al wat kilometers op de teller heeft. Vanop het nog te verschijnen album maakten de reeds geloste singles ook live indruk, en wij vermoeden dat ‘Talking straight’ wel eens zou kunnen uitgroeien tot bescheiden zomerhit.

Al bij al was de deining in de niet uitverkochte AB Club beperkt, al verwachten we dat de band met een debuutalbum onder de arm nét wat luider zal klotsen bij gitaarliefhebbers.

Rolling Blackouts Coastal Fever staat deze zomer op Pukkelpop.

In de Ancienne Belgique kan je binnenkort Pitou en Jay Som (05.06), J.I.D. & Earthgang (06.06) en All Them Witches (11.06) aan het werk zien. Een volledig overzicht en tickets vind je op de website van de zaal.