Verslag Bleached + White Mystery in Magasin 4 op 25.05: gedreven punkrock

door Pieter Malliet

De nog niet al te gepolijste Brusselse undergroundclub Magasin 4 vormt het ideale decor voor een ouderwets avondje gruizelige rock. HeartBreakTunes zorgde er immers voor dat de Californische poppunksensatie Bleached gedurende hun Europese tour ook op Belgische bodem concerteert.

Eerst steekt echter het hyperkinetische duo White Mystery de vlam in de pijp. Hun energieke mix van psychotische garagerock en noisy hardcore punk jaagt een sonische wervelstorm over de hoofden van de aanwezigen. Zus Alex (zang/gitaar) en broer Francis White (drums) bewijzen beiden technisch heel onderlegd te zijn en prijzen met onder meer het aanstekelijke ‘Secret Garden’, titelsong ‘Telepathic’ en het geflipte ‘Buttheads from Mars’ overtuigend en luidruchtig hun laatste cd aan.

Na een korte pauze heeft Bleached met het catchy ‘Looking for a fight’ een perfecte opener in huis om de boel meteen weer op gang te trekken. Het viertal grossiert in op de Ramones-leest geschoeide punkriffs gekoppeld aan uitermate melodieuze refreinen, en heeft een behoorlijk aantal erg sterke nummers op hun actief staan. Dat het hier en daar al eens wat rammelt maakt deel uit van de aantrekkingskracht.

In de persoon van frontvrouw Jennifer Clavin die zich met een ongeforceerde, natuurlijke gratie over het podium beweegt, zien we evenwel nog de grootste troef van de band. Als ze voor de Misfits-cover ‘Hybrid Moments’ de gitaar tijdelijk aan de kant zet om haar beste Debbie Harry-impressie ten berde te brengen raakt zelfs de meest verbitterde cynicus gecharmeerd. Terwijl ook ‘Today your love, tomorrow the world’ van de Ramones en eerdere singles als ‘Dazed’ en ‘Electric Chair’ hun weg naar de set vinden, kan Bleached gezien hun korte bestaansgeschiedenis niet anders dan debuutalbum ‘Ride Your Heart’ volledig te spelen. Zelfs dan zitten ze na een dik uur en een korte bisronde blijkbaar onherroepelijk door hun voorraad songs heen.

Aandringen heeft dus geen zin meer. En hoewel het optreden best nog wat langer had mogen duren, begeven we ons opgewekt ‘Outta my mind’ neuriënd richting Noordstation, alwaar ons nog een treinvertraging van zowat een uur staat te wachten.

HeartBreakTunes programmeert binnenkort o.a. Crashdiët (De Klinker, 29.05, info & tickets ), Orange Goblin (Minus One, 31.05, info & tickets) en Billy Talent (TRIX, 23.06, info & tickets)

White Mystery website

Bleached tumblr