Verslag Douglas Firs + Astronaute, AB Club, 11 februari 2015

door Sven Volckerijck

Terwijl in de grote zaal van de AB Milky Chance een uitverkocht concert hield, mocht ook Douglas Firs zich woensdagavond verheugen op een volle AB Club. Onder zijn arm zat, weliswaar niet letterlijk, zijn tweede album, ‘The long answer is no’, dat hij de avond voordien al in Gent had voorgesteld.

De keuze van Myrthe Luyten om zich door een band te laten omringen, komt Astronaute absoluut ten goede. De muzikanten die ze om zich heen schaart, zijn dan ook niet van de minste: Gianni Marzo (Marble Sounds), Bert Vliegen (Horses) en Joshua Geboers (ex-Bearskin). De songs krijgen daardoor meer variatiemogelijkheden, meer diepgang en een rijker arrangement. Van opener ‘Lighthouse’ tot afsluiter ‘Lioness’ werd onze aandacht vastgeketend. De Limburgers gooiden er een nieuw nummer, ‘Enough’, tussen dat vreemd genoeg net minder teerde op de uitgebreidere bezetting.

douglasfirs_thelonganswerisno

Soms is het goed om nog eens te horen hoe een plaat die je niet meer zo vaak oplegt, toch wonderbaarlijk mooie songs bevat. Douglas Firs kwam dan wel zijn nieuwste muzikaal kind voorstellen, de songs uit debuut ‘Shimmer & glow’ staan nog steeds als een huis. De titelsong, ‘Pretty legs and things to do’ (waarin het voorprogramma mee de backings verzorgde) en ‘Isn’t it weird?’ verdienen hun plaats naast het recentste werk. Op ‘The long answer is no’ horen we resonanties van de trip die Gertjan Van Hellemont twee jaar geleden maakte naar de VS en Canada. Daardoor landt zijn muziek wat dichter bij de vroege Admiral Freebee en associëren we uitwaaierende songs nadrukkelijker met highways en uitgestrekte, onbewoonde landschappen. ‘Summer’s leaving’ is een aanstekelijk lied over het nakende einde van een relatie en het door Gertjan zelf als heel direct aangekondigde en solo gespeelde ‘That kind of thing’ legt de vinger op de zere wonde in een alweer niet zo heel deugddoend partnerschap. Het meezingsmoment van de avond krijgen we in het door kwaadheid geïnspireerd ‘Don’t buy the house’ en de zelfrelativerende humor van Douglas Firs maakt de momenten tussen de nummers, zelfs als hij moet uithijgen, interessant. De gastmuzikanten, waaronder Senne Guns, Steven De Bruyn (The Rhythm Junks) en Bram Vanparys (The Bony King Of Nowhere), vervolledigen het gezellige feestje.

In de AB kan je binnenkort nog onder meer naar Intergalactic Lovers (14.02), Roosbeef (19.02) en Kitty Daisy & Lewis (21.02). Info, tickets en de volledige concertkalender vind je op de website van de concertzaal.

Website Douglas Firs

Website Astronaute

Het nieuwe album van Douglas Firs wordt verdeeld door V2.