Verslag Goose Invades op het Schouwburgplein te Kortrijk op 7 oktober

door Vincent Coomans

Eindelijk, Goose komt weer thuis. Het is de zin die de afgelopen maand bij iedere muziekminnende Kortrijkzaan over de tong rolde. Zeggen dat de jongens van Goose de voorbije jaren nogal ‘hard to get’ speelden is een fiks understatement. Ieder jaar werd luidop gespeculeerd over de komst van Goose naar hun thuisstad. Telkens bleken de pogingen vergeefs. Goose was te groot voor Kortrijk of Kortrijk was te klein voor Goose. Het indoor festival Novarock was er nog het dichtst bij maar ongewild spatte ook die droom uiteen. Afgelopen vrijdag 7 oktober 2011, ruim zes jaar na hun laatste Kortrijkse doortocht in het oude concertgebouw van De Kreun, keerde de groep terug met een gloednieuw totaalconcept luisterend naar de naam ‘Goose Invades’.

Meer dan de intro van ‘Synrise’ was er niet nodig om de met ruim 6000 mensen volgelopen site op te fokken. Goose is nog steeds heer en meester als het aankomt op het in beweging brengen van grote massa’s. Dat de Kortrijkse inwoners honger hadden, bleek al bij het voorgerecht, SX. De band met frontdame Stefanie Callebaut, speelde geen gemakkelijk verteerbare set maar koos voor een eigenzinnige aanpak. Ze bewezen dat SX veel meer is dan enkel de monsterhit ‘Black Video’. Door met sprekend gemak ook de nieuwe nummers vlot te laten doorsijpelen, toonden ze dat de toekomst minstens even positief oogt als de recente geschiedenis. Voor de Wevelgemse band was het net als Goose even thuiskomen.

Alle ogen waren echter vooral gericht op Mickael Karkousse en zijn manschappen. Met ‘Synrise’, ‘Can’t Stop Me Now’ en ‘Black Gloves’ zorgde Goose voor een snedige rechttoe rechtaan start, wat door de dansende menigte in dank werd aangenomen. Al gauw gingen de eerste handen in de lucht en daarvoor hoefden de leden van Goose zich niet te gedragen als replica’s van Regi Penxten. Meteen daarna stelde Goose een rolverdeling op. Wij zijn de band, “you’re the crowd, you’re the audience tonight”. Het nochtans uit de setlist gezworen ‘Audience’, niet toevallig de hit waarmee Goose Humo’s Rock Rally binnen haalde, greep de groep aan als moment om in een vingerknip over te schakelen van elektronica naar gitaargeweld.

Toegegeven, eens Goose naar de gitaren grijpt, valt er plots veel meer te beleven op het podium. Na ‘Audience’ nam Karkousse even de tijd om het publiek te begroeten en ook muzikaal even te bekomen. De band plukte enkele spacy nummers uit het recent verschenen ‘Synrise’ en leek vooral te teren op diepe baslijnen en donkere synths. Geen bijster groot succes maar de eigenzinnigheid van de band toont dat ook deze nummers onderdeel zijn van de sfeer waar ze naartoe proberen te werken.

De groep greep ‘As Good As It Gets’ aan als springplank naar absolute doorbraakhits als ‘Bring it On’ en ‘Low Mode’. Opnieuw vormden de gitaren en de drumpartijen de ruggengraat van de sound, al loerde de nonchalance ietwat om de hoek. De song die echter voor eeuwig gekoppeld zal worden aan Goose is ‘British Mode’, waarmee ze de absolute doorbraak wisten te forceren. Ook live stond deze hit als een huis. Het publiek zong gretig mee en zelfs op de gezichten van de saaie kwibussen rond ons merkten we enige zangpartijen en licht hoofdgeknik op.

Afsluiten deed Goose met twee nummers uit het laatste album. De band zag ‘Shelter’ als de ideale intro voor ‘Words’. Het leek wel alsof deze duistere song gebruikt werd om de doden die onder de grond slapen wakker te maken om mee te komen feesten. De bassen deden Kortrijk even op zijn grondvesten daveren, steunden eerst op de synths die daarna één voor één vervangen werden door gitaren. Wanneer ook Karkousse zijn gitaar vast greep leek de groep zelfs op te werken naar een nieuw niveau van concertbeleving.

‘Words’ bleek de absolute climax van een totaalconcept waar de Kortrijkse inwoners misschien wel te lang op hebben moeten wachten. Sta ons toe het er nog eens in te wrijven dat wie er vrijdag niet bij was zonder twijfel het hipste feest van het jaar heeft gemist.

Goose website

Het muzikale najaar oogt ook in 2011 erg mooi met optredens van onder meer Envy, Explosions in the Sky en High Places in De Kreun (tickets, volledige kalender en meer info) en een resem infosessies en optredens in Track (volledige kalender en meer info)

Small-time Hero, de eigen blog van onze redacteur Vincent