Verslag Great Lake Swimmers + Barzin in 4AD op 17 april – brave, innemende set

door Vincent Coomans

Dinsdag 17 april 2012. Het is even over 21 u. wanneer we discreet de deur van concertzaal 4AD in het landelijke Diksmuide open duwen. Je kan er een speld horen vallen. Logisch ook, op het podium staat immers Barzin, de Canadese support van Great Lake Swimmers. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we een groot stuk van het optreden de mist in zagen gaan omdat onze chauffeur al te vaak verdwaalde langs de smalle, kleine wegen van het Diksmuidse landschap.

Jammer, zeker omdat er niks fout was aan de muziek van Barzin. We onthouden vooral de bloedmooie stem van zanger Barzin Hosseini die wat had van een prille Jeff Buckley en die heel mooi blendde met de stem van Suzanne Hancock. Bovendien viel ook de enorme naturel op van de muzikant. Niet onlogisch gezien zijn jarenlange staat van dienst. Met drie volwaardige langspeelplaten op zijn conto heeft de singer-songwriter voldoende lief en leed van zich afgeschreven om als storyteller serieus te worden genomen. Met doorleefde treurmarsen liet hij een natuurlijke rust over het Diksmuidse publiek vallen. Eenvoud siert, een credo dat Barzin op het lijf geschreven is.

Great Lake Swimmers
Great Lake Swimmers
Great Lake Swimmers
Great Lake Swimmers
Great Lake Swimmers

(Foto’s gemaakt door Anna Sebok in de Brusselse Botanique op 16.04)

En of we zin hadden in de hoofdschotel. Anno 2012 is Great Lake Swimmers nog altijd een band waarvoor je met plezier de knusse woonkamer verlaat. Het grootste bewijs is de volgelopen concertclub. Nog steeds centraal in de muziek staat de hemelse stem van de introverte frontman Tony Dekker. Waar de troubadour bij de voorstelling van zijn debuutplaat nog alleen op het podium stond, wordt hij ruim acht jaar later omringd door enkele fantastische muzikanten. Aan intimiteit boette Dekker echter geenszins in. Veel meer dan vroeger bezingt de man als een jonge Neil Young zijn luisterende publiek. Het gros van de songs op de setlist waren afkomstig uit de gloednieuwe plaat ‘New Wild Everywhere’. Uitblinkers uit dit album waren alvast ‘Parkdale Blues’, opgedragen aan enkele mensen uit de buurt waar volgens zanger Dekker ferme kosten aan zijn en meezingers ‘New Wild Everywhere’ en ‘Easy Come, Easy Go’, beiden kleverige oorwurmen die nog het meest aanleunen bij het vorige werk van de band. Nog in de set opgenomen zijn ‘The Great Exhale’, ‘The Knife’ en ‘Cornflower Blue’, stuk voor stuk nummers waar Great Lake Swimmers country-invloeden laat doorschemeren. Vooral de invloed van de violiste/zangeres laat zich in deze nummers erg voelen.

Evenwel is het toch het oudere werk waarmee Great Lake Swimmers het publiek doen genieten. Vooral wanneer Dekker zijn band wegstuurt en besluit enkele nummers solo te brengen, valt op hoe innemend ‘s mans muziek kan zijn. Met ‘Moving Pictures Silent Films’ en ‘This is Not Like Home’ raakt de Canedees meerdere gevoelige snaren. Doe daar nog ‘Your Rocky Spine’ en het van Graham Parsons geleende ‘A Song for You’ bij en wat je krijgt is een erg genietbaar optreden. In dat opzicht was ‘I am Part of a Large Family’ het ideale slotstuk.

Eind goed, al goed? Net niet. Soms hadden we de indruk dat Great Lake Swimmers wat dreigden te verzandden in clichés. Bovendien waren we niet altijd tevreden met de instrumentenkeuze bij sommige nummers. Kanttekeningen natuurlijk, Great Lake Swimmers speelden een brave maar innemende set zonder al te veel franjes. Om die reden mogen ze best meer afzakken naar België, ondergetekende bestelt alvast zijn ticket.

4AD zet binnenkort onder meer Isbells + Renée (20.04), Nils Frahm + Greg Haines (22.05) en Van Dyke Parks (16.06) op het podium. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Great Lake Swimmers live zien kan ook binnenkort nog in Groningen (Vera, 19.04, info en tickets) en Turnhout (De Warande, 27.04, info en tickets).

Great Lake Swimmers website