Verslag Le Guess Who? 2011 dag 3 met o.a. Suuns en Still Corners

door Jort

Het vierdaagse festival Le Guess Who is op deze zonnige zaterdag alweer aan zijn derde dag toe. ’s Middags spelen in de binnenstad van Utrecht onder de noemer Le Mini Who enkele acts in kleine zaken zoals een platenwinkel of een koffietent. Zo hebben we onder het genot van een kopje koffie kunnen genieten van de Italiaanse singer-songwriter Bob Corn die schitterende, intieme liedjes speelt en een fantastisch doorgewinterde stem heeft.

De avond echter begint in Tivoli Oudegracht waar de zaal zich al aardig gevuld heeft voor de eerste act: Fool’s Gold. Deze band uit Los Angeles blijkt meteen een hele plezierige opener te zijn. Fool’s Gold maakt vrolijke indiepop met een randje afro. Het zestal lijkt even zijn draai te moeten vinden, maar algauw danst het hele publiek vrolijk mee op de onstuimige riffjes en exotische percussie. Erg vernieuwend is het niet, maar het lijkt onmogelijk niet blij te worden van deze overdosis aan positiviteit. Hoogtepunt is de hit ‘Wild Window’.

Van heel ander kaliber is het Britse kwartet Still Corners dat onderkoelde, elektronische popmuziek maakt. Hun debuut ‘Creatures Of An Hour’ verscheen een paar weken geleden en daarvan spelen de Londenaren enkele nummers waaronder de hitsingle ‘Cuckoo’. Het is een mooi gezicht: zangeres Tessa Murray kijkt de zaal stoïcijns aan, terwijl op de achtergrond nostalgische beelden geprojecteerd worden. En hoewel de liedjes nog wat pittiger hadden gemogen, maakt vooral Murrays mooie, zachte stem indruk.

In Tivoli De Helling wacht ons even later een energieke show van Okkervil River. Het is te merken dat deze mannen (en vrouw) al heel wat live-ervaring hebben, want we zijn getuige van een strak, met passie gespeeld optreden. Frontman Will Sheff is in opperbeste stemming en kletst tussen de lekker onstuimige indierockliedjes over van alles en nog wat met het publiek. Zo vertelt hij onder meer dat deze show na een jaar toeren hun allerlaatste optreden van 2011 is. Dat moet gevierd worden en binnen de kortste keren zijn de handjes in de lucht en klapt het publiek enthousiast mee. Een fijne energieboost dus, dit optreden van de formatie uit Texas.

Als afsluiter van de avond aanschouwen we Suuns, vier mannen uit Canada die eerder dit jaar de stevige, psychedelische rockplaat ‘Zeroes QC’ afleverden. Het viertal doet vanavond een snoeiharde set vol electronica, harde bassen en strak gitaarspel. Mede dankzij de opzwepende lichtshow brengen ze de zaal binnen de kortste keren in hogere sferen. Suuns schakelt perfect tussen spannend opgebouwde intermezzo’s en knallende climaxen. Het is de eerste band die daarbij ook nog eens een (zeer welkome) toegift doet.

Suuns is een spectaculaire afsluiter van deze erg geslaagde derde dag van Le Guess Who met zeer uiteenlopende optredens die stuk voor stuk de moeite bleken. Zijn wij even blij dat er nog een dag op het programma staat. Zondag maken onder meer John Maus, Gang Gang Dance en Panda Bear hun opwachting.

Tickets en meer info over het programma van zondag vind je op de website van Le Guess Who?