Verslag Le Guess Who? 2011 dag 4 met o.a. John Maus en Panda Bear

door Jort

De vierde en helaas alweer laatste dag van het muziekspektakel Le Guess Who? is aangebroken. We zijn vroeg uit de veren om een 3voor12 sessie van My Brigthest Diamond mee te pikken. De Amerikaanse zangeres heeft ons binnen de kortste keren aan haar lippen hangen dankzij haar krachtige stem en puntige liedjes. Het handjevol mensen in de knusse spiegelbar van Tivoli luistert ademloos en de twintig minuten die de sessie duurt zijn veel te snel voorbij.

’s Avonds starten we met de onemanshow van Gary War in EKKO. Hij speelt op zijn gitaar mee met een bandje en zingt vanachter zijn haargordijn liedjes van zijn twee platen ‘Horribles Parade’ en ‘Police Water’. De artiest uit New York maakt weliswaar lekker psychedelische indierock met een lo-fi randje, maar met volledige band was deze act waarschijnlijk nog stukken spannender geweest.

Als War klaar is, staat de volgende eenmansformatie al klaar: John Maus. Wanneer hij het podium op stormt, vragen we ons even af waar zijn instrumenten en bandleden gebleven zijn. Al snel wordt duidelijk dat John Maus dat allemaal niet nodig heeft, de artiest doet zijn optreden met enkel een begeleidings-tape en een microfoon. Resultaat is de meest krankzinnige karaoke-show die we in tijden zagen. John Maus springt en rent over het podium, schreeuwt het publiek toe en slaat zichzelf op borst en hoofd. Ondertussen knalt uit de boxen zijn aanstekelijke, door de jaren ’80 geïnspireerde muziek en brult Maus de teksten van de nummers over het bandje heen. Het is een vreemde gewaarwording, maar voor wie zich erdoor laat meevoeren een plezierig en vooral energiek half uur.

Na Gary War haasten we ons naar Tivoli Oudegracht alwaar Panda Bear een exclusief optreden geeft als afsluiter van het festival. Panda Bear, oftwel Noah Lennox, verraadt zijn wortels bij Animal Collective door gebruik te maken van psychedelische visuals, maar laat tevens horen dat zijn soloproject van een hele andere aard is. De focus ligt vooral op zijn mooie, heldere stem, slechts bescheiden aangevuld met hypnotiserende beats en galmende gitaarakkoorden. Een uur lang zuigt Panda Bear ons mee in zijn kleurrijke universum. Hoewel de bekendere singles als ‘You Can Count On Me’ zich vooral aan het begin van de set concentreren, verliest Lennox onze aandacht geen seconde.

Het optreden van Panda Bear is een grandioze afsluiter van deze vier muzikale festivaldagen. Retrospectief kunnen we concluderen dat Le Guess Who? ook dit jaar weer een groot succes was. De organisatie heeft ervoor gekozen veel obscure bands te programmeren. Dat pakte niet altijd even goed uit, maar heeft wel voor een hoop muzikale verrassingen gezorgd waar nog lang over nagesproken zal worden. Wij kijken nu al uit naar de editie van 2012.

Onze verslagen van Le Guess WHo? dag 2 en 3 vind je hier. Nagenieten kan vast en zeker ook via de Le Guess Who? website