Verslag Other Lives + Sijosaï, Le Grand Mix Tourcoing, 30 juni 2015

door Tiffany Devos

Onze redactrice stak gisteren de grens over naar Le Grand Mix voor het concert van Other Lives. Het zou Frankrijk niet zijn, mochten we geen voorprogramma van eigen bodem te horen krijgen. Sijosaï, een postrock-drietal uit Rijsel mocht het podium in Tourcoing gisterenavond inwijden. Met drums en voornamelijk twee gitaren creëerde de band instrumentale soundscapes. Die gingen gepaard met overwegend sepia visuals en een dynamiek die een hypnotiserende sfeer opriepen. Helemaal mee waren we echter niet, daarvoor was het materiaal (nog) niet sterk genoeg.

other-lives-album

Other Lives haalde heel wat meer instrumenten uit de tourbus dan hun opwarmers. De vijfkoppige groep uit Oklahoma staat bekend om hun zorgvuldig opgebouwde nummers: laagje per laagje instrumentatie wordt toegevoegd zonder een gevoel van overdaad op te roepen. Op de planken zagen we nochtans wel een overvloed: vijf synths, twee violen, een banjo, een handvol gitaren, xylofoon, percussie, een trompet en zelfs een mondharmonica telden we. Daarbovenop kwamen dan nog eens meerstemmige zanglijnen. Zelfs met vier van de vijf bandleden die als multi-instrumentalist fungeerden, leken er nog handen tekort om alles te kunnen bespelen. Als toeschouwer was dat natuurlijk fijn, want er was ten allen tijde zoveel aan de gang dat er geen moment overbleef om je te vervelen. De songs van de band klonken bovendien zo verfijnd dat er geen massieve geluidsmuur op je afkwam.

De songmix van de band rond Jesse Tabish, met zijn mooie stem en vele handgestes, zat ook goed. Opgebouwd rond singles ‘Tamer animals’ en ‘2 pyramids’, kregen we vooral liedjes uit album twee en drie. Al vergaten ze in de bis ook geen intieme pianoversie van de allereerste single ‘Black tables’ en een cover van Nirvana (‘Something in the way’). Toch konden we niet ten volle genieten van het concert. De klank was op zijn minst niet ideaal. We werden omvergeblazen door bas, waardoor vele details ons ontgingen.

Setlist

Reconfiguration
Easy Way Out
As I Lay My Head Down
Landforms
Desert
2 Pyramids
Pattern
For 12
Tamer Animals
English Summer
Dark Horse
Weather
For the Last

Black Tables
Something In the way
Dust Bowl III

Sijosaï Facebook

Website Other Lives

Le Grand Mix programmeert in het najaar nog Albert Hammond Jr. (28.11), Deerhunter (09.11) en Unknown Mortal Orchestra (01.11). Meer info vind je op hun website.