Verslag Paaspop dag 1, vrijdag 18 april 2014

door Emily Griffiths

Traditioneel mag Paaspop het festivalseizoen in de Lage Landen openen en dat doen de Nederlanders dit jaar wederom met verve. Dankzij een gevarieerde line-up die afwisselt tussen enkele klinkende namen uit de rock- en dancewereld en verschillende jonge talenten waren de combi- en zaterdagtickets al snel uitverkocht zodat er van bij het begin een vrolijk sfeertje hangt. De eerste dag telt weinig indie-acts, maar dat belet niet dat de eerste festivalkriebels komen bovendrijven bij de geur van vers platgetrapt gras, in de rij staan bij dampende Dixi’s en de aanblik van vrolijk gekleurde tenten.

Paaspop 2014

De eerste act die opvalt tussen al het onstuimige geweld is zonder twijfel Thomas Azier.  De Roxy barst al snel uit haar voegen als het jonge fenomeen zijn opwachting maakt met zijn electropop en donkere beats die hun oorsprong vinden in vijf jaar zwoegen aan debuut ‘Hylas’ in Berlijn. Na successen op Eurosonic en in het voorprogramma van Woodkid eerder dit jaar staat de charismatische Nederlander met een mooie rugzak live-ervaring op het podium en dat is duidelijk te zien. Het publiek deint vlot op en neer op heerlijke bouncy songs als ‘Angelene’ en ‘Ghost City’ en verveelt zich geen seconde tijdens de energieke set.

Enkele meters en minuten verder mag vervolgens Jett Rebel alias Jette Tuinstra het feest verder zetten. Ook deze multi-instrumentalist kan op een overvolle tent rekenen, wat vermoedelijk te danken is aan zijn verschillende televisie-optredens en single ‘Tonight’ die begin 2014 nog werd verkozen tot 3FM Megahit. Live trekt de Nederlander alle registers open met een band die meteen de vlam in de pan doet slaan en van Tuinstra net geen poppy Elvis-revelatie maakt.

Het publiek op Paaspop lijkt al prima opgewarmd in de zijtenten, maar stroomt dan snel naar de gigantische Apollo om Chef’Special aan het werk te zien. Qua feel good-muziek kan het vijftal er wat van met hun mix van reggae, funk en een vleugje ska waar de tent wel pap van lust. De band kan naar aanleiding van hun nieuwste album ‘Passing Through’ misschien minder onstuimig worden genoemd dan in hun beginjaren, desalniettemin voelt de liveshow een stuk completer en vooral constant.

De eerste avond in Schijndel mag worden afgesloten door Guus Meeuwis die bijna twintig minuten vroeger begint dan voorzien. De Apollo ontvangt de man als een superheld en keelt zoals verwacht luid de grootste meezingers mee. Klapper ‘Het Is Een Nacht’, die volledig back to basics wordt gebracht, komt nochtans al vroeg, maar het lijkt alleen de kelen grondig te smeren om nog meer dan een uur door te gaan met een show die bij momenten eerder als een groot kampvuur aandoet. Paaspop krijgt hiermee voor zijn eerste dag een dikke 10 voor sfeer en gezelligheid en legt de lat hoog voor wat tijdens de rest van het weekend nog komen moet.

Paaspop programmeert vandaag en morgen nog The Prodigy, The Boxer Rebellion, The Strypes en tientallen andere acts. Bezoek www.paaspop.nl voor tickets, de volledige line-up en verdere info.