Verslag + foto’s Raketkanon + The Guru Guru, Het Depot Leuven, 17 maart 2015

door Beau Janssens

‘Rktkn#2’ scheerde de voorbije weken hoge toppen in het binnenland en ook in het buitenland lijkt men Raketkanon te leren kennen. De Gentse sludgerockers hebben tevens een beruchte livereputatie. Redenen genoeg dus om ons richting het Depot te begeven voor een avondje snedige noise.

The Guru Guru bleek de perfecte opener van de avond. Net als Raketkanon doen zij interessante dingen met dissonantie en noise, zij het iets nerveuzer. Hun grootste troef was zanger Tom Adriaenssens, die er uitzag als iemand die je in eerder in een doordeweeks studentencafé tegen het lijf zou kunnen lopen dan op een podium. Vanaf de eerste noot viel hij echter vooral op met zijn epileptische bewegingen en hysterisch geschreeuw. Spijtig genoeg voor hem stond er op dat moment nog ene Pieter-Paul Devos in de coulissen te wachten om met de prijs van meest excentrieke frontman van de avond te gaan lopen.


Raketkanon en The Guru Guru maakten op 17 maart Het Depot kapot. Het rampenverslag is van Beau Janssens, Brecht Goeman nam de kiekjes.

Aan een van de monitors hing een waarschuwing voor de fotografen waarin Raketkanon hen vriendelijk verzocht om niet langer dan nodig voor het podium rond te hangen. Na twee nummers was al duidelijk waarom; de harde kern, opgejut door de band, trok een aanzienlijke moshpit open waarin geen enkele camera het had overleefd en een eerste voorzichtige crowdsurfer waagde de sprong. De eerste vijf meter rond het podium veranderde meer en meer in een mensenbrij. De band keek ernaar, zag dat het goed was en gooide dan met een bom genaamd ‘Florent’ nog wat extra olie op het vuur. Net als op plaat was dit ook live de grootste kaakslag van de avond met zijn weerbarstig ritme en een razende Pieter-Paul Devos.

Een zanger kan je Devos nog steeds bezwaarlijk noemen. We vragen ons namelijk altijd af of de songs echt teksten hebben of dat het gebral gewoon een vormelijke functie heeft. Desalniettemin klinkt het alsof hij al zijn demonen probeert uit te braken. Live kwam hij zowaar nog intenser over met zijn hevige dansjes, vervormde vocals en escapades in het publiek. Een dergelijke woelwater durft al eens alle aandacht naar zich toe trekken. De overige bandleden moesten dan ook flink hun best doen om de ogen op hun gevestigd te krijgen. Gitarist Jef Verbeeck deed dit met rocksterposes, drummer Pieter De Wilde door uitdagend zijn drumstel te verlaten en toetsenist Lode Vlaeminck met een dinosaurus-onesie (iets minder stoer, maar wel doeltreffend).

Drie kwartier en één bisnummer, meer hadden de Gentenaren niet nodig om het Depot murw te slaan. Raketkanon was een explosie waarvan de schokgolven nog even zullen blijven nazinderen.

In het Depot kan je binnenkort nog naar onder andere Amatorski (02/04), Bed Rugs (29/04) en The Hickey Underworld (04/05). Info, tickets en de volledige concertkalender vind je hier.

Facebook The Guru Guru

Website Raketkanon

‘Recensie RKTKN#2’