Verslag Sziget Festival, dag -1, 10 augustus 2015

door Emily Griffiths

Niet alle maandagen hoeven even saai te zijn. Het mag dan wel ‘dag -1’ heten op Sziget Festival, waarbij er vooral nog heen en weer wordt gesleept met tenten door een hittegolf om U tegen te zeggen, toch is het gigantische terrein meer dan klaar om 400.000 bezoekers te ontvangen. Op het eerste zicht ziet het feeërieke festivaleiland er al goed uit, en op het tweede zicht wordt het ‘s avonds nog stuk wonderlijker wanneer de lampionnen in de bomen een zacht licht werpen op de stoffige paden.

It was unforgettable! <3 #robbiewilliams #sziget2015 #szigetfestival #islandoffreedom #budapest

Een foto die is geplaatst door Sziget Fesztivál (@szigetofficial) op

Heel ver reikt ons Hongaars (nog) niet, maar met Ocho Macho krijgt het veelal internationale publiek op Sziget toch een behoorlijk voorsmaakje. Hoewel. Wanneer aan het einde een gigantische hoop ballonnen de lucht in worden gelaten om het festival officieel te openen, kraait geen haan meer naar de mix van reggae, ska, Baltische klanken en punk waarmee het enthousiaste achttal net een uur de handen in de lucht kreeg. Ach, op een eerste avond hoeft het allemaal nog niet te moeilijk te zijn en dan vormt de huppelige ‘huppogas’ een mooie onderlaag voor de latere kers op de taart.

Dan laten de landgenoten van Irie Maffia een diepere indruk na, al is het maar omdat het collectief met maar liefst elf muzikanten het podium helemaal weet te vullen met een set die ergens het midden houdt tussen dancehall en een stevige dosis gitaren die hier al bij al best gesmaakt wordt. De popband mocht het festivalnummer ‘Easy as one two three’ pennen en zwiept hiermee na een zinderende show de main stage met ettelijke confettikanonnen onderuit. Waren hun voorgangers nog het deeg en de ballonnen de slagroom, dan is dit het luchtig, stevig koekje waar Sergio Herman nog goedkeurend naar zou kijken.

De spreekwoordelijke kers krijgt Sziget zoals verwacht pas bij Robbie Williams die met een greatest hits-show de lat meteen wel erg hoog legt voor de volgende zes headliners. Het is natuurlijk handig dat de Brit geen zieltje in het publiek nog voor zich hoeft te winnen, maar na een verwachte kickstart met ‘Let me entertain you’ hangt Sziget helemaal verknocht aan de lippen van de zanger.

Het festival staat vanavond in het teken van de weergaloze pop en laat Williams nu net een van de toppers in dat vak zijn, al had een kostuumwissel of drie nog mooi geweest. Niet dan, maar met ettelijke covers (‘Minnie the Moocher’, ‘Ignition’ en – wat een cliché – ‘Bohemian rhapsody’) trapt hij gelukkig genoeg open showdeuren in om het publiek weer in te pakken met ‘Rock DJ’, ‘Kids’ en ‘Feel’. Tussendoor geeft hij topfan Christina – het meisje wachtte vooraan vast al een hele dag in de hitte op haar idool – de avond van haar leven door haar het podium op te slepen en daarbovenop ‘She’s the one’ aan haar op te dragen. Een mens zou er zowaar weemoedig van worden, en dan moest eeuwenoude klassieker en meezinger ‘Angels’ nog komen. 

Sziget Festival is een van de grootste festivals in Europa en gaat nog door tot 17 augustus met headliners als Florence + The Machine, alt-J, Foals, Kings of Leon, Selah Sue en The Maccabees. Meer info vind je hier.