Verslag The Dø in de AB op 12 oktober

door Tom Peeters

Er zijn twee zaken waar wij heel moeilijk aan kunnen weerstaan. Zo slaagt de hedonist in ons er bijna nooit in een sms-bericht als ‘straks een pint pakken?’ een negatieve repliek te geven. Onze tweede zwakheid: meisjes met een fringe, zeker als ze dan ook nog eens over een stevige portie talent beschikken. In casu: grieten als Zoeey Deschanel, Jenny Lewis, Rose Elinor Dougall of Leslie Feist moeten weinig moeite doen om ons hart een slag te laten overslaan.

Zangeres Olivia Merilahti behoort ook tot die categorie. Merilahti is een Finse die al jarenlang in Frankrijk woont en zich vlotjes uitdrukt in de taal van Molière en Sartre. Samen met de Fransman Dan Levy vormt ze het fijne groepje The Dø (alt nul twee vier acht, voor de geïnteresseerden) dat hun tweede album ‘Both Ways Open Jaws’ met zwier in de AB kwam voorstellen.

Die plaat heeft grote schoenen te vullen, debuut ‘A Mouthful’ werd het eerste Engelstalige album van een Franse groep dat het hoogste trapje van de hitparade bij onze zuiderburen haalde, maar The Dø is nauwelijks onder de indruk. Begeleid door drie extra muzikanten schudden ze vlotjes ‘Gonna Be Sick!’ als openingsnummer uit hun mouw, een rauwe song waarin Merilahti dreigt de boel onder te kotsen. ‘Slippery Slope’ is dan weer een brok chaotische electropop van het soort waarmee M.I.A. al eens uitpakt en het zoete, ietwat ingehouden ‘Bohemian Dances’ mikt op het hart. Uit ‘A Mouthful’ plukt The Dø netjes blinkende appels als ‘The Bridge Is Broken’, ‘On My Shoulders’ en het dadaïstische meesterwerkje ‘Playground Hustle’ (We are not afraid of you grown-ups / We’ll go ask the queen of this kingdom / If you won’t let us play with screws and hammers).

De grote kracht van The Dø ligt in de sexy stem van Merilahti, die danst als het aandeel van Dexia en net als voorbeelden als Björk en Bat For Lashes verschillende stijlen aankan. De groep is niet vies van een beetje show (die met lichtjes omringde megafoon die Merilahti regelmatig bovenhaalt!), zonder daarmee de geforceerde Milk Inc.-toer op te gaan. Bovenal maakt The Dø spannende popmuziek en durven ze live afwijken van hun albums zonder daarmee het publiek te vervreemden. En laten we dat nu net het ideale uitgangspunt vinden voor een boeiend optreden.

AB zet de komende weken onder meer Paper Fox (27.10), Erasure (09.11) en Katzenjammer (29.11) op de affiche. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere nuttige info.

The Dø MySpace

Album verdeeld door Pias