Verslag en foto’s The Pharmacy + Cosmonauts in Madame Moustache op 19.06: eigenzinnig

door Pieter Malliet

Een onvoorzien ziekenhuisbezoek wegens acute oogproblemen bij de bassist en een lichte onderschatting van de reisafstand Kopenhagen-Brussel zorgen ervoor dat The Pharmacy, met toetsenist Stefan Rubicz achter het stuur, de tourbus iets later dan gepland parkeert aan de ingang van Madame Moustache. Door de opgelegde avondklok komt het hele gebeuren hierdoor wat onder tijdsdruk te staan, al zal dat niet te merken zijn aan de liveprestatie van de garagerockers uit Seattle.

Wel ziet zaalopwarmer Cosmonauts, dat er pas aan begint eens hun kompanen zijn aangekomen, zich genoodzaakt de set wat in te korten. De energieke alternatieve rock van deze Californiërs drijft op een monotone postpunkkadans waarboven zowel noise- als ijle reverbgitaren tegendraads hun ding doen. Niet zelden roept de band herinneringen op aan The Velvet Underground.

Foto’s door Emmanuelle Godts.

Zo goed als soundcheckloos stuurt The Pharmacy hierna meteen een snedig ‘Masten Lake lagoon’ de zaal in. Na het aanstekelijke ‘Coldest morning light’ besteedt het viertal (de beloofde extra gitarist haakte in laatste instantie af) ruim aandacht aan de nieuwe plaat ‘Spells’ die pas over een maand of twee een officiële release krijgt, maar tijdens de Europese tour reeds te koop wordt aangeboden.

Eén en ander heeft tot gevolg dat de set grotendeels uit nog onbekende nummers bestaat, waardoor je het publiek toch iets moeilijker helemaal mee krijgt, ook al komt Rubicz frivool ingenieus voor de dag, zorgt de gedreven drummer Bredhan Bowers voor een organische dynamiek en brengt frontman Scott Yoder zijn songs eerlijk en gepassioneerd. Afgaande op wat we te horen krijgen, lijkt het vooruitgeschoven ‘Masten Lake lagoon’ trouwens een wat ruiger buitenbeentje op het nieuwe album dat zo op het eerste zicht verder vooral popgevoelige indierocknummers oplevert zoals we die al tegenkwamen op ‘Stoned and alone’.

Als een zinderend ‘Dig your grave’ als enige toegift het optreden afsluit, bedenken we wel dat, hoe kwaliteitsvol we de gebrachte songs ook vinden, singles als ‘Pines’ en ‘Ripped weeds’ op enkele strategisch gekozen momenten de show ontegensprekelijk wat extra vuur hadden kunnen geven. Los daarvan kunnen we het enkel maar toejuichen als een band wars van alle verwachtingen gewoon zijn zin doet.

Madame Moustache heeft momenteel geen concerten meer op de kalender staan. Je kunt er de komende weken wel terecht voor clubnights als The Twist (21.06), Rock and roll nightclub (24.06) en Rockers and rollers (27.06). Check de  website van Madame Moustache voor tickets en verdere info.

The Pharmacy Facebook

 Cosmonauts Bandcamp