Yung Lean brengt ‘Best Of’-set in de Vooruit

door Ewout Pollaris

Yung Lean bracht in het voorjaar ‘Stardust’ uit. De Zweedse artiest leek er definitief de rug naar rap toe te keren en leek meer en meer naar experimentele pop aan te leunen. Nummers als ‘Waterfall en ‘Nobody else’ staan vol dromerige zanglijnen en tonen nauwelijks rapflows. Werkte hij voorheen nog samen met rappers als Travis Scott, dan wist hij nu een gastrol van FKA Twigs te verzilveren.

Wie dacht dat Yung Lean naar Gent was afgezakt om zijn nieuwste project voor te stellen en een erg poppy set in petto zou hebben, was er aan voor de moeite. Slechts één nummer van ‘Stardust’ werd geperformed (‘Bliss’) en in se toonde de setlist niet zo veel verschil als zijn set bij zijn vorige Belgische passage op Dour 2018. Op zich een gemiste kans, ware het niet dat de enkele momenten waarop Lean zong redelijk vals waren.

De Zweed was dus naar Gent gezakt voor een ‘Best Of’ set en dat hield veel harde rap in. Beukers zoals het met zware bass gebombardeerde ‘Hoover’, of ‘Smirnoff ice’ met zijn bijna nostalgische trappbeat passeerde al snel de revue. Toch was er ook tijd voor rustige emo-momentjes zoals op Tiktok-hit ‘Ginseng strip 2002’ en het fel ge-autotunede ‘Red bottom sky’. Publiekslieveling ‘Miami ultras’ stak er dan weer bovenuit met zijn futristische emo-beat.

Ditmaal had Lean extra aandacht aan zijn podiumontwerp geschonken. Het was een droomwereld met veel dystopische elementen zoals een vervormde vlinder.  Ook Leans micro was een bijzonder object waar als het ware vleugels leken uit te komen. Het hielp erg bij het creëren van een dissociërende setting. Die setting wist hij volledig uit te spelen bij vage nummers als ‘Hurt’, dat een erg dromerige productie, lyrics én flow bevatte.

Dat Yung Lean koos voor deze “Best of’-set was enigszins te plaatsen. Zijn laatste zaaloptreden dateerde immers al van 2018 in de Trix.  Toch hopen we dat hij in zijn volgende passage wat meer zal brengen van het nieuwe elan waar hij is ingestapt. En hopelijk heeft hij tegen dan zijn live zangskills wat meer op punt gesteld.

In de Vooruit kun je binnenkort nog Lucrecia Dalt (17.11), RHEA (30.11) en Zwangere Guy & Lander Guysselinck (7.12) aan het werk zien. Tickets en informatie zijn te vinden op de website.