Zwangere Guy pakt met zijn innemende persoonlijkheid Gent in

door Daan Leber

Gent mag dan wel een nieuwe stadsbibliotheek hebben, maar dat wil niet zeggen dat de oude gebouwen daarom leegstaan. In NEST nam naast enkele andere organisaties ook Democrazy zijn intrek. De stille studiezaal van weleer was nu het toneel voor een avond Belgische hiphop.

Blu Samu mocht de zaal opwarmen voor Zwangere Guy. De rapster uit Antwerpen, nu woonachtig te Brussel, opende met soulvolle zang. Naarmate haar raps meer over boom bap en funky elektronische beats kwamen, kwam ze losser in haar podiumattitude. Misschien moeten festivals bij een last-minute afzegging van een rapper volgende keer eens richting Blu Samu kijken in plaats van alweer Coely op te trommelen.

Zwangere Guy zag ik ondertussen al een paar keer aan het werk. Toen hij het voorprogramma van Jonwayne verzorgde, was ‘Zwangerschapsverlof vol. 3’ (nog steeds lachen die titel) nog niet uit, terwijl alle aanwezigen op Dour de teksten al gememoriseerd hadden. Na een volgepropte zomer was ik wel benieuwd hoe de Brusselaar die opgedane ervaring in zijn set zou steken.

Meteen werd afgetrapt met een song van de (helaas) nog niet uitgebrachte samenwerking met Kassett. Om het, ondertussen talrijke publiek, mee te krijgen na “die rare beats”, kwam een van de sterkste nummers van Guy: ‘Outfit van me daddy’. De verses kwamen zonder extra ondersteuning, maar in het refrein werd slim gespeeld met de afwisseling tussen Guy en zijn backing vocals. Het zware onderwerp werd gecounterd door mopjes tussendoor, inclusief grappige stemmetjes. Met een mellow beat van Le Motel en het lenen van ASAP Mobs flow op ‘Crazy brazy’ wist half time rapper, half time gynaecoloog Guy nog steeds te verrassen.

De gasten van Le77 zagen we dan al eerder op het podium samen met huisgenote Blu Samu. Ze bewezen dat ze een zaal op hun kop kunnen zetten, maar dat kan in de toekomst hopelijk iets slimmer dan door continu “fils de pute” te schreeuwen over een beat. Eens Zwangere Guy zijn plaats op het podium weer opeiste, werd de ontstane energie wel goed gekanaliseerd. ‘Tourette’ en ‘Dr. Guy’ zorgden voor een broeierig sfeertje, dat naar een emotioneel moment leek te gaan toen ZG een kleine speech afstak. “Aan het volgende liedje heb ik drie jaar en twee maanden geschreven, ik heb het zelf ook gecomponeerd”, waarna doodleuk het überfoute, maar o zo catchy “ZG is zo haai” volgde. Iedereen handjes in de lucht, en Guy kon Gent afvinken van zijn lijst met te veroveren steden.

Democrazy programmeert in het kader van All Eyes On Hip Hop nog onder meer The Alchemist (!), Oddisee, Shabazz Palaces + Gaika, en nog heel wat meer. Meer info vind je hier.