20 concerttips voor de herfst van 2013

door Thomas Konings

Nu het festivalseizoen op zijn einde loopt, openen de concertzalen weer hun deuren.  Het aanbod aan optredens is echter gigantisch en niet te overzien. Daarom helpen we je een handje en selecteerden we hieronder 20 concerten die wel eens zouden kunnen verrassen en in onze ogen niet te missen zijn. Op onze Facebook-pagina geven we bovendien zowat dagelijks enkele concerttips, liken en leuk vinden is dus de boodschap.

Eagulls  @ Café Video, Gent – 25/09

In 2011 werden de noiserockers van Eagulls door NME bestempeld als één van de grootste Britse beloften. De band had enkele aardige liedjes op zak en werd bovendien geroemd om haar intense liveshows. Twee jaar later is de groep misschien wel uit de schijnwerpers verdwenen, maar is het vijftal nog steeds haar sound aan het verfijnen om volgend jaar eindelijk die langverwachte debuutplaat uit te brengen. Naar verluidt zijn hun optredens ondertussen zo mogelijk nog beter geworden.

Luisteren:  ‘Nerve Endings’ / meer info op cafevideo.be

TrixTraxFest / 5 jaar Indiestyle @ TRIX, Antwerpen – 26/09

Donderdag trekken we naar TRIX om samen met TrixTrax ons vijfjarig bestaan te vieren. Voor elke kaars die we uitblazen, zal er een veelbelovende Belgische artiest of band op het podium staan. Check hieronder alvast op voorhand de dansbare indierock van Montevideo, Leaf Houses kleurrijke indiepop, de psychedelische klanken van Alpha Wale en singer-songwriter Phanques. YAWNS won onze vi.be wedstrijd en mag daardoor de avond openen.

Luisteren: Montevideo, Leaf House, Alpha Wale, Phanques, YAWNS / meer info op het Facebook event

Trouble In Mind Night @ TRIX, Antwerpen – 30/09

Liefhebbers van de betere garagerock en psychpop worden op hun wenken bediend door het label Troube In Mind. De Amerikanen brachten al platen uit van hedendaagse gitaarhelden als Ty Segall en Mikal Cronin, maar hebben ook heel wat minder bekende artiesten in de rangen. Op 30 september komen ze er daarvan drie – zijnde The Paperhead, Maston en The Resonars – voorstellen in Trix.

Luisteren: The Paperhead, Maston, The Resonars / info & tickets op trixonline.be

 Connan Mockasin @ Handelbeurs – 02/10

Ook Democrazy heeft weer een mooi najaarsprogramma ineen geknutseld. Naast 65daysofstatic, Chelsea Wolfe, ERAAS en Crystal Fighters, haalden ze de Nieuw-Zeelander Connan Mockasin naar België, meer bepaald naar de Gentse Handelbeurs. Wie hem ooit live zag, weet dat de psychpopper op een podium wel eens vreemde capriolen durft uithalen, maar ook dat zijn unieke sound net zo boeiend is.

Luisteren: ‘Forever Dolphin Love‘ / info & tickets op democrazy.be

Oneothrix Point Never @ De Kreun, Kortrijk – 05/10

Daniel Lopatin kiest nooit voor de gemakkelijke weg, maar zijn ietwat vreemde, futuristische elektronica weet wel te beklijven. Het veelgeprezen album ‘Replica’ was een tamelijk harde noot om te kraken, maar kon je na enkele luisterbeurten in hogere sferen brengen. Op 1 oktober komt het langverwachte ‘R Plus Seven’ uit via Warp.

Luisteren: ‘Replica‘ / tickets & info op dekreun.be

Darkside @ AB, Brussel – 09/10

Darksides nieuwe album is er eentje om naar uit te kijken. Het duo, bestaande uit Nicolas Jaar en Dave Harrington, bracht al zestien veelbelovende minuten van ‘Psychic’ naar buiten, waarin getoond werd dat met een minimale aanpak ook maximaal effect bereikt kan worden. Eerder dit jaar remixte het duo al Daft Punks ‘Random Access Memories’ in zijn geheel.

Luisteren: ‘Golden Arrow‘: / Wachtlijst & info op abconcerts.be

Factory Floor + East India Youth @ AB, Brussel – 09/10

Op 9 oktober speelt, naast Darkside, ook Factory Floor in de AB. Het Londense trio bracht een paar weken geleden hun hypergeanticipeerde debuutplaat uit, die op onnavolgbare wijze industrial romantisch doet klinken. De groep gaf  eerder dit jaar op Pukkelpop naar het schijnt een tamelijk bezwerend optreden. De avond wordt geopend door East India Youth, voor wie de mensen van muzieksite The Quietus zelfs speciaal een label oprichtten.

Luisteren: ‘Fall Back‘ / Tickets & info op abconcerts.be

 King Krule @ Botanique, Brussel – 12/10

Dat rossekop Archy Marshall uitzonderlijke talenten heeft, bleek al toen hij op z’n vijftiende het prachtige ‘Out Getting Ribs’ naar buiten bracht. Nu is de knul ondertussen 19 jaar geworden en heeft ‘ie een eigenzinnige debuutplaat uit om U tegen te zeggen. Op ‘6 Feet Beneath The Moon’ goochelt King Krule met allerlei genres en creëert er zijn eigen kenmerkende geluid mee.

Luisteren: ‘Neptune Estate‘ / Het optreden is uitverkocht, info op botanique.be

Active Child @ STUK, Leuven – 15/10

Onder het goedkeurend oog van de Belgische blogtrots Disco Naïveté speelt de experimentele harpist Active Child op 15 oktober in het STUK. Dit jaar liet het alter ego van Pat Grossi al hele mooie dingen zien. Eerst was er de engelachtige kandidaat-nummer-van-het-jaar ‘Evening Ceremony’, daarna het instrumentale stukje weemoed ‘She Cut Me‘ en tot slot nog het onbeschaamd poppy ‘Subtle‘. We zijn benieuwd of die sterke lijn ook live doorgetrokken wordt.

Luisteren: ‘Evening Ceremony‘ / Tickets & info op stuk.be

Majical Cloudz @ Botanique, Brussel – 16/10

Bij Majical Cloudz draait het om rauwe emoties. Het duo serveert  nummers ontdaan van alle franjes, die je – indien je de stem van frontman Devon Welsh kan uitstaan – erg diep raken. Dankzij Botanique worden die breekbare liedjes ook vertoond in de enige daarvoor geschikte plek, namelijk de Rotonde. Kippenvel gegarandeerd.

Luisteren: ‘Bugs Don’t Buzz‘ / Tickets & info op botanique.be

San Cisco @ Botanique, Brussel – 21/10

Onze recensent noemde het debuut van de Australische indiepoppers San Cisco”ontembaar dartel“, en dat is ook meteen de grootste reden waarom je de band live aan het werk moet zien. De vrolijke deuntjes van dit viertal zetten, gewild of niet, elke heup in beweging. Het lijkt onmogelijk om niet met een lach op je gezicht de Botanique te verlaten.

Luisteren: ‘Awkward‘ / Tickets & info op botanique.be

Mac DeMarco @ TRIX, Antwerpen  – 29/10

Vorig jaar bracht de slacker Mac DeMarco het uiterst sympathieke ‘2’ uit. Op die plaat vind je vrolijke lo-fi popnummers die verhalen over meisjes, sigaretten en gênante YouTube-filmpjes. Ook live gaat het er bij de Canadees bijzonder luchtig aan toe; de liedjes worden rommelig (hier positief) en nonchalant gespeeld, en DeMarco zelf heeft altijd wel een verrassing achter de hand.

Luisteren: ‘Freaking Out The Neighborhood‘ / Tickets & info op trixonline.be

Julia Holter @ Botanique, Brussel – 03/11

Op 3 november zal Julia Holter ervoor zorgen dat het aanwezige publiek zich mentaal eventjes niet meer in Brussel bevindt, maar wel in de wondere wereld die de Amerikaanse schept met haar gelaagde muziek. Of in Los Angeles, want daar gaat haar laatste meesterwerkje ‘Loud City Song’ over. Experimentele muziek op zijn best.

Luisteren: ‘In The Same Room‘ / Tickets & info op botanique.be

Temples @ Botanique, Brussel – 04/11

Het zou ons niet verbazen, moest dit optreden de laatste keer zijn dat je Temples in een kleine zaal als de Rotonde aan het werk kan zien. Het is immers kwestie van tijd voor de psychedelische pop van deze Britse band zijn weg vindt naar het grote publiek. Ze verbaasden ons begin dit jaar op Eurosonic en bevestigden deze zomer op Best Kept Secret en Rock Herk.

Luisteren: ‘Shelter Song‘ / Tickets en info op botanique.be

MØ @ AB, Brussel – 08/11

Deze Deense zangeres heeft een druk najaar voor de boeg. Niet alleen opent ze voor Major Lazer en AlunaGeorge, maar daarnaast heeft ze ook eigen headlineshows op het programma staan. Muzikaal gezien plaats je Karen Marie Ørsted best naast hedendaagse blogpopsterren als Grimes, Purity Ring en Twin Shadow.

Luisteren: ‘XXX 88‘ / Tickets & info op abconcerts.be

Slow Magic @ Muziekodroom, Hasselt – 17/11

Op zeventien november hangt er magie in de Hasseltse lucht. De gemaskerde Slow Magic komt dan na een intens voorprogramma voor XXYYXX en een geslaagde passage op Pukkelpop zijn kunstje nog eens overdoen. Verwacht je aan gebarentaal en extatisch getrommel. Op 12 november speelt de chillwavester aan de andere kant van het land in De Kreun, te Kortrijk.

Luisteren: ‘On Yr Side‘ / Tickets & info op muziekodroom.be

Baths @ Botanique, Brussel – 20/11

In november en december vindt naar goede gewoonte weer Autumn Falls plaats. Toutpartout programmeert dan in verschillende Brusselse zalen een mix van gevestigde waarden en interessante nieuwkomers. Op 20 november opent Baths het festijn. Dit jaar bracht het alter ego van Will Wiesenfeld nog ‘Obsidian’ uit, een intrigerende plaat, getekend door een levensbedreigende bacteriële infectie waar de Amerikaan in 2011 mee te maken kreeg.

Luisteren: ‘Miasma Sky‘ / Tickets & info op botanique.be

Dean Blunt @ AB, Brussel – 21/11

Tot voor kort was Dean Blunt de helft van Hype Williams, tegenwoordig maakt hij enkel nog solo muziek. De experimentele artiest bracht de laatste twee jaar heel wat nieuw materiaal uit (twee mixtapes en een album) en komt dat in november voorstellen in de AB. Zijn ietwat bevreemdende muziek is bijzonder fascinerend en heeft ervoor gezorgd dat hij in de undergroundscene op handen wordt gedragen.

Luisteren: ‘Papi‘ / Tickets & info op abconcerts.be

Molly Nilsson @ Art Cinema OFFoff, Gent – 23/11

Met ‘I Hope You Die’ heeft de Zweedse Molly Nilsson het perfecte popnummer geschreven, zo eentje waarvoor je speciaal naar Gent zou gaan om het een keer live te horen. Gelukkig heeft de blondine nog genoeg andere sterke songs, zodat je toch niet enkel voor dat ene liedje hoeft te gaan. Bitterzoete melancholie op z’n donkerst.

Luisteren: ‘I Hope You Die‘ / Tickets & info op offoff.be

Pick A Piper + Daughn Gibson + Eaux @ Botanique – 30/11

Van Eaux verwachten wij in de toekomst nog hele mooie dingen. Vorig jaar bracht het het Britse drietal de EP ‘i’ uit, een unieke verzameling verslavende nummers. Op 29 november speelt de band op het laatste ATP Festival, een dag later deelt het trio het podium met Caribou-drummer Pick A Piper en ex-trucker Daughn Gibson in het kader van Autumn Falls.

Luisteren: ‘New Peaks‘ / Tickets & info op botanique.be