And They Spoke In Anthems – June: Debuutalbum te koop op 03.02, optredens op komst in o.a. AB, Vooruit, Nijdrop, TRIX en N9

door Bart Somers

In 2011 trok Arne Leurentop, de man achter And They Spoke in Anthems, meer dan een jaar door Australië als straatmuzikant. Omdat de harde schijf waar alle foto’s van deze reis op stonden crashte, besloot hij een plaat op te nemen om de herinneringen niet te laten vervagen. Hij nam zelf de  productie en zowat alle instrumenten voor zijn rekening, naast bijdragen van onder meer Helder en Sam Vloemans.

Voor het resultaat is het uitkijken naar februari, want dan komt het langverwachte full-lenght-debuut ‘June’ uit op Huis Mortier Records, genoemd naar de plaats waar Arne het album opnam. Het resultaat is volgens een persbericht alvast “een prachtige collectie songs met gouden melodieën die refereren naar Crowded House en early Sukilove, prachtig gearrangeerd met helder gitaarwerk waarbij we de grote voorbeelden niet schuwen: John Parish, Wilco of zelfs Jeff Buckley”.

Tijdens de release-tour komen verschillende grote Vlaamse clubs aan bod: Ancienne Belgique, TRIX, Democrazy, Nijdrop, N9, Cactus zijn er slechts enkele van. Op 24 januari is er een eerste presentatie in de AB (info & tickets), op 28 januari is er de officiële voorstelling naast Son Lux in de Gentse Vooruit  (info & tickets). De sterke livereputatie van De Beloften-winnaar And They Spoke In Anthems doet alvast het beste vermoeden, over zijn concert in het voorprogramma van Ólöf Arnalds op 24.10 schreven we zelf: “Gewapend met een akoestische en elektrische gitaar, voetdrum, loopstation en straffe stem kreeg Leurentop – strak in het pak – de zaal stil. Het mag duidelijk zijn dat hij inspiratie opdeed bij Liesa Van der Aa, die loops als handelsmerk heeft, en Helder, die eveneens al zijn ledematen gebruikt en een eenmansorkest vormt met zijn vele instrumenten”.

Check de website van And They Spoke in Anthems voor een overzicht van alle concerten.