Daan Stuyven wint Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek 2010-2011

door Bart Somers

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft gisteren de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Muziek 2010-2011 uitgereikt aan Daan Stuyven. Dat gebeurde tijdens de Muzikantendag in de Brusselse muziektempel Ancienne Belgique. De winnaar ontvangt een bronzen beeldje van Johan Tahon en een bedrag van 12.500 euro. De jury richtte haar blik op de genres pop/rock, dance, wereldmuziek, funk, blues, soul, alternatief voor de periode 2008-2010. De Muzikantendag is hét ontmoetingsmoment voor muzikanten, dit jaar voor de tiende keer georganiseerd door Poppunt. ??

Daan Stuyven (°1969) begon zijn muzikale carrière eind jaren tachtig op het podium van Humo’s Pop Poll met de groep Citizen Kane, maar verwierf de jaren daarna meer faam als ontwerper van hoezen dan als muzikant. Pas toen hij in 1997 Dead Man Ray mee oprichtte, begon er echt wat te bewegen. Naast de cultstatus die Dead Man Ray verwierf, bleef Stuyven flirten met zijn voorliefde voor popmuziek. Zijn soloproject DAAN was een snel stijgend succes, met Swedish Designer Drugs als eerste grote hit. ??

De Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek kan uitgereikt worden aan een persoon (muzikant, dirigent, organisator…) of een organisatie voor een opmerkelijke prestatie tijdens de voorbije periode. Voor deze editie bekeek de jury de genres pop/rock, dance, wereldmuziek, funk, blues, soul, alternatief voor de periode 2008-2010.??

“Het is maar muziek. Het is maar vibrerende lucht. Maar als het lekker klinkt en goed gebracht wordt, kan het ieder moment van de dag opfleuren”, zegt het juryrapport. “Dit jaar dus geen organisatie, geen medium of publicatie, maar resoluut een artistieke duizendpoot waar je de voorbije jaren, en dat niet enkel op de radio, niet om heen kon. Iemand die als een echte, voltijdse artiest alle aspecten van zijn stiel onder de knie heeft: componeren, vertolken (zingen en spelen) tot en met de video’s en de verpakking of de tegenwoordig broodnodige promotie (of zelfs wat welgemeende controverse).”?Daan blijft zichzelf telkens heruitvinden: “Van avant-garde of jazzy, over stuwende disco en hete electro, tot pure pop of catchy chanson in de beste country of crooner traditie. (…) Toch is hij er na zijn eerste solosuccessen en disco-excessen in geslaagd om toch weer een nieuwe Daan uit te vinden: de spitsvondige zanger die met zijn albums ‘Manhay’ en nu weer ‘Simple’ het verleidelijke lied laat primeren.”??

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Zelden iemand gezien die zo makkelijk van genre verwisselt als Daan. En hij doet het altijd met overtuiging, sterke teksten en aanstekelijke nummers: Housewife heeft waarschijnlijk al alle feestzalen en fuiven in Vlaanderen in vuur en vlam gezet.”?

Daan ontving de Cultuurprijs voor Muziek uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege in de Ancienne Belgique tijdens Muzikantendag, het evenement van Poppunt. Pop- en rockartiesten van alle slag konden een hele dag lang hun kennis bijspijkeren over allerlei aspecten van het muziek maken. Ze konden technieken bijschaven, advies inwinnen, feedback krijgen op hun tracks van doorgewinterde professionals, een professionele fotoshoot ondergaan, enz.

Meer informatie Cultuurprijzen

Meer informatie Muzikantendag/Poppunt

Daan website