De Beloften 2013 – finale en viering tiende verjaardag op zaterdag 21 september

door Bart Somers

Op zaterdag 21 september viert hét Gentse pop –en rockconcours zijn tiende verjaardag, en die kan natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. Op het programma staan optredens van de zes laureaten, een show van de vorige winnaar Protection Patrol Pinkerton én een exclusief optreden van The Violent Husbands. De husbands wonnen de allereerste editie van De Beloften en zullen dezelfde winnende set nog eens integraal komen spelen. Alsof dat nog niet genoeg is, is er de expo ’10 jaar De Beloften’ waar je kan grasduinen in de geschiedenis van het concours. Voor kinderen tussen 7 en 12 jaar is er de gratis muzikale workshop Bodygroovin’.

De Laureaten
Ook dit jaar selecteerden de organisatoren weer zes straffe laureaten. Er is voor elk wat wils:
Flightless Bird: Indrukwekkende arrangementen en samenzang. Denk Bon Iver, Fleet Foxes, Band of Horses.
Wandering Aengus: Uitgepuurde hypnotiserende gitaarriedels en drumriffs waarin geen noot te veel gespeeld wordt, met daarbovenop een warme diepe mannenstem en een lieflijke vrouwenstem die je meeslepen in hun zompige songs. Denk Bonnie “Prince” Billy en Deus in hun begindagen.
Dorian and the grays: Rechtdoor, duidelijke rock-’n-roll, die live hoogstwaarschijnlijk voor een feestje zal zorgen. Arctic Monkeys is nooit veraf.
Sea Peoples: Vrolijke Melancholie met gitaardeuntjes à la Vampire Weekend en Afrikaanse ritmes.
Natives: Naïeve, catchy gitaarpop met een stem die doet denken aan Haim en Magnapop. Zeer nineties, maar toch niet oubollig.
And They Spoke in Anthems: Volwassen uitgewerkte arrangementen, en een stem die erg doet denken aan Pascal Deweze, en daarmee ook aan John Lennon.

Concerten
PROTECTION PATROL PINKERTON
Protection Patrol Pinkerton komt nog eens bewijzen waarom zij vorig jaar tot terechte winnaar van de Beloften werden gekroond. Na een waanzinnig jaar met airplay op StuBru (singles This Time en Future = Our Home waren niet van de radio te slaan), een overvolle festivalagenda en het uitbrengen van hun eerste album, sluiten de PPP’s hun drukke Beloftenjaar in Gent af.

THE VIOLENT HUSBANDS
Speciaal voor tien jaar De Beloften komen de mannen van The Violent Husbands samen. Het is even stil geweest rond de groep van Dijf Sanders en Jason Dousselaere, die momenteel muziek maken onder de naam Teddiedrum, maar nu komen ze op de Sint-Baafsweide eenmalig een exclusief concert geven. Ze zullen live de set brengen waarmee ze indertijd die allereerste editie van het concours wonnen.

Expo
We kunnen ook terugblikken op de geschiedenis van het Gentse pop- en rockconcours, met een hoop beeld– en geluidsfragmenten, sfeerfoto’s, oude affiches… en dat in de prachtige omgeving van de Sint-Baafsabdij. Kom zelf ontdekken hoe het concours in al die tijd geëvolueerd is.

Workshop Bodygroovin’
Een gratis creatieve workshop voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Met vingers, voeten, handen en tandgeluiden verkennen de kinderen de taal van het ritme. Samen met een percussionist proberen ze allerlei ritmische elementen uit en maken er een muzikale compositie mee. Inschrijven is nog steeds mogelijk. Het enige dat je daarvoor moet doen is een mailtje sturen naar michael@democrazy.be.

Praktisch:
Zaterdag 21 september, Sint-Baafsweide Gent.
De expo en workshop gaan door in de Sint-Baafsabdij, gelegen naast de weide.

Programma van de dag:
14u – 18u: Optredens van de laureaten
18u30: Optreden Protection Patrol Pinkerton (De Beloften-winnaar 2012)
19u15: Exclusief optreden The Violent Husbands
19u45: Prijsuitreiking
De Expo is open van 14 tot 20u.

De Beloften is een samenwerking tussen vzw De Beloften, vzw Democrazy en Buurtwerking Macharius-Heirnis-Scheldeoord in het kader van Coyendans, het jaarlijkse buurtfeest van de Gentse stadswijk.
Meer info? www.debeloften.be