Duik voor de derde keer mee in progressieve muziek van allerlei slag tijdens The Sound Of The Belgian Underground

door Gilles Dierickx

“Mainstream comes to you, but you have to go to the underground”. Een betere punchline hadden wij nooit kunnen bedenken – en ze komt net zo opvallend overeen met de muzikale én journalistieke insteek die ook Indiestyle wil bieden. Uiteraard weet iedere culturele avonturier al langer dat Subbacultcha in ons land de vinger aan de pols houdt als het op artistiek experiment of vooruitstrevende muziek aankomt – in augustus had het magazine nog z’n eigen festival in Gent, Different Class, binnenkort slaat het nog eens de handen in elkaar met de AB, om ginder voor de derde maal The Sound Of The Belgian Underground neer te planten.

En die naam mag je best letterlijk nemen: het kruim van onze binnenlandse niet-voor-de-hand-liggende bands en artiesten komt er een staaltje van hun kunnen geven. De hyperkinetische technoise van Air LQD staat er naast inventieve electronica-wizards als Kassett en de Brusselse Golin. Ook het hardere gitaarwerk krijgt er een plek: Gentse bands Crowd Of Chairs (foto) en Vaal gaan van schreeuwerig postpunkend tot melodieus krautrockend, en als je je ooit afvroeg hoe een psychedelische metalband nu net klinkt, moet je bij Wolvennest zijn.

Dat en nog een pak meer tref je dus aan in de Ancienne Belgique op 28 januari (tickets & info). Wij zullen er alvast zijn, want onthoud: naar die underground moet je bewust op zoek.