Early Birds 2012 – Jong Oostende en VZW De Zwerver zetten ook dit jaar jong talent in de kijker

door Jacky Ypzsilon

Vrijdag 12 oktober start de tweede editie van Early Birds op diverse locaties in de Oostendse binnenstad. Er valt opnieuw heel wat jong talent te ontdekken tijdens dit mini-festival, zowel uit het binnen- als het buitenland. De genres lopen nogal uiteen en het zijn voornamelijk jonge bands of artiesten die meestal net hun eerste plaat uit hebben gebracht en van wie de organisatoren veel verwachten in de toekomst. Van VZW De Zwerver kregen we aardig wat info over het programma, en die delen we graag met jullie. Voor tickets en verdere updates kun je terecht op www.leffingeleuren.be.

Vrijdag 12 oktober – 21u00
Teddiedrum, Bodyspasm, Wine & Cookies
Elysée, Christinastraat 18g (hoek Langestraat), 8400 Oostende
vvk 6 euro – add 8 euro
electro, dance,…

Teddiedrum (22u) is het muzikale samenwerkingsverband tussen de twee jeugdvrienden Dijf Sanders en Jason Dousselare, beiden Bruggelingen en woonachtig in Gent. Jaren geleden zaten ze samen in The Violent Husbands. ‘Dreamy without being fluffy’ en ‘mystical without going all Jim Morrison-esque’, zo beschrijven de gesnorde heren zichzelf. Ze brengen hun dromerige, zomerse electropop met op maat gemaakte percussie toestellen, converted synths, tamagotchis en een lazer harp. Met hun catchy hits ‘Miami’ en ‘Odd Lovers’ is dit de gedroomde band om de Elysée namens Jong Oostende te openen.

Bodyspasm (23u) zijn de broers Sebastiaan en Pieter Steeno uit Leuven. Hun naam waart al jaren rond in de wandelgangen van de muziekwereld en met hun Afrekening hit ‘Twenty Radios’ lijken ze nu een duidelijke stap voorwaarts te zetten. Onder hun Bodyspasm-alias vuurt het duo extreem dansbare en melodische beats af, voor iedereen met een kloppend hart, verlangend naar een never-ending zomernacht.

Wat begon op een donker feest in 2008 ontaarde in een lange samenwerking onder de naam Wine&Cookies (00u45). Twee vrienden uit Oudenburg en Leffinge die samen een passie delen voor goeie muziek en heel veel feest. Zij brengen je een mix van de laatste hits, de beste electro, de vetste drum ‘n bass en de meest onvergetelijke rockplaten.

Zaterdag 13 oktober – 20u30
SOULMATES SESSIONS #1: RAT EVENT
Teun Verbruggen invites Shahzad Ismaily, Lyenn, Shelley Hirsch, Jozef Dumoulin,…
Vrijstaat 0., Zeedijk 10, 8400 Oostende
vvk10 euro (via www.vrijstaat-o.be), add 13 euro

Teun Verbruggen (Jef Neve Trio, Flat Earth Society,…) stelt een avond zonder muzikale grenzen samen en nodigt daarvoor muzikanten met een jazzspirit uit. Muziek op de boeiende kruising tussen jazz, rock en electro. Voor oren met zin voor avontuur!

Een van die gasten is Lyenn, die voor zijn debuutplaat Marc Ribot wist te strikken en momenteel de bassist is in de liveband van Mark Lanegan. Hij laat zich flankeren door Shelley Hirsh, de vocaliste die de NY Times omschrijft als ‘enormously inventive; a brilliant overwhelming presence on stage’.
Multi-instrumentalist Shahzah Ismaily werkte samen met grootheden als Lou Reed, Tom Waits en John Zorn. De Nederlandse trompettiste Sanne Van Hek creëert haar eigen muzikale universum: een synthese van jazz, avant-garde en hiphop. Samen met drummer Onno Govaert brengen ze eclectische popsongs, ‘cowboyesque’ muziek en elektronische intermezzo’s.
Teun Verbruggen zelf stelde een gloednieuw trio samen met saxofonist Jeroen Van Herzeele – één van de absolute vaandeldragers van de Belgische jazzscene – en pianist Jozef Dumoulin.

Een productie van vzw Rat Records i.s.m. Aubergine vzw en met steun van de Vlaamse Gemeenschap. I.s.m. Vrijstaat O.

Vrijdag 19 oktober – GRATIS INKOM
Roscoe
Bada Bing, Langestraat Oostende – 23u
indierock
Dit voorjaar debuteerde de Brusselse band Roscoe met de knappe plaat ‘Cracks’. Het vijftal speelt luchtige, elegante en opmerkelijk gearrangeerde pop. Tot hun invloeden kunnen we The National, Tindersticks en ook Elbow rekenen en het is nog maar net de vraag of ze nu genoemd zijn naar het bekendste nummer van Midlake. Maar toch heeft de groep duidelijk haar eigen unieke stem gevonden. Een ferme aanwinst in het Belgische muzieklandschap.

Raketkanon
Manuscript, Langestraat 23, Oostende – 22u
metal, rock
Voorstelling van het debuutalbum van Raketkanon (RKTKN#1). Verwacht withete noise, sludgy doomriffs en leden van Kapitan Korsakov, (ex-)Waldorf en Tomàn. Op 1 oktober verschijnt het plaatje op kwaliteitslabel Zealrecords. Raketkanon blaast, spuwt en knalt alles op zijn doortocht aan flarden. Serieus!

Screaming Out
Twilight, Langestraat, Oostende – 21u
Reunieconcert van deze Oostendse cultband.
Reunieconcert van deze Oostendse underground punkrock band die in 1999 opgericht werd.
In 2007 brachten deze Oostendenaars de plaat ‘Death Of Analog uit nadat ze eerder al EP’s als ‘Bullet’ en ‘Swamp Of Doubts’.

Donderdag 1 november – 21u
Simone Felice (us)
Manuscript, Langestraat 23, Oostende
8 euro vvk – 10 euro add
singersongwriter, roots
Simone Felice, zanger/drummer/songschrijver van The Felice Brothers en charismatische frontman van The Duke & The King, komt dit najaar zijn straffe solodebuut in Europa voorstellen. De afgelopen twee jaar maakte hij niet alleen dit solodebuut, hij werd ook vader en schreef de uitstekende roman ‘Black Jesus’. Nadat hij op zijn twaalfde een hersenbloeding kreeg en in 2010 een openhartoperatie moest ondergaan is het niet verwonderlijk dat de plaat bol staat van de duistere tracks, nu eens onheilspellend en heftig, dan weer intiem of hoopvol. Zijn broers, maar ook leden van Mumford & Sons en een kinderkoor zijn gastmuzikanten.

Zaterdag 3 november, 20u30
ROOSBEEF
Vrijstaat O., Zeedijk 10, 8400 Oostende
vvk 8 euro, add 10 euro
Nederpop
‘Omdat Ik Dat Wil’, de titel van de tweede plaat van de Nederlandse zangeres Roosbeef (echte naam Roos Rebergen) is kort en krachtig. Zeker in vergelijking met haar debuutplaat ‘We Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten’. Je kan al vermoeden dat achter zulke teksten dwarse popliedjes horen, met dynamische melodiëen. Roos overtuigde eerder al solo een volle zaal tijdens ‘Let Love Rule’ in Vrijstaat O., maar keert nu terug met haar volledige band. Een (bijna) geheimtip.

I.s.m. Jong Oostende en Vrijstaat O