Ha’fest, het nieuwe festival van Handelsbeurs Concertzaal, programmeert Liesa Van der Aa en enkele andere artiesten

door Jacky Ypzsilon

Van 8 tot 10 mei vindt de eerste editie van Ha’fest plaats, het gloednieuwe festival dat zich zowel binnen als buiten de Handelsbeurs afspeelt. Als we de line-up bekijken, is er een evenement dat er echt uitspringt, met name het optreden van Liesa Van der Aa op vrijdag 9 mei. De Handelsbeurs vroeg aan dit multitalent om voor Ha’fest een nieuw werk te schrijven. Het resultaat is een muziekstuk voor 42 stemmen, dat gepresenteerd wordt in de St.-Jacobskerk. Deze creatie wordt ingeleid door Inwolves, de nieuwe band van drummer Karen Willems.

De idee voor een 42-stemmig koor ontstond vanuit een fascinatie voor het gebruik van ver doorgedreven polyfonie in de renaissance. Het magistrale 40-stemmige werk van Thomas Tallis Spem in Alium bijvoorbeeld klinkt nog steeds heel hedendaags. De gekendste werken van deze Engelse componist uit de 16de eeuw zijn ‘If ye Love Me’ en ‘Hear the Voice and Prayer’, twee hymnen die nog steeds in het collectieve geheugen van de Engelsman staan gegrift. Thomas Tallis overdonderde ook graag met grote koren, iets waarvan ‘Spem in alium’ het bekendste voorbeeld is. Liesa Van der Aa ziet dit werk als toonbeeld voor wat ze nu met behulp van Peter Spaepen zelf componeert. Voor haar plaat ‘Troops’, die ze vorig jaar in de Handelsbeurs bracht, werkte Van der Aa ook samen met Peter Spaepen en een koor van 30 zangers. Met deze compositie zet ze de samenwerking dus gewoon voort.

Dit concert vindt plaats in het kader van Ha’fest, het driedaagse festival van de Handelsbeurs. Klik hier voor tickets, de volledige line-up en verdere info.

Liesa Van der Aa website