Humo’s Rock Rally 2014 – Finale in de AB 30.03 – vooruitblik met Warhola en Hazy Hands

door Thomas Konings

Indiestyle heeft de voorbije maanden niet zelden met open mond staan kijken naar de deelnemers aan Humo’s Rock Rally 2014. Van al dat muzikale geweld wisten slechts tien bands en soloartiesten een plaatsje in de finale te veroveren. Zij geven op zondag 30 maart het beste van zichzelf in de Ancienne Belgique. Tot de grote dag schotelt Indiestyle je elke namiddag een gesprek met twee finalisten voor. We zijn benieuwd wie er op het hoogste schavot eindigt.

Vandaag: Warhola en Hazy Hands

 

Warhola

Warhola
(foto door Bart Vander Sanden, Q&A door Thomas Konings)

Na Warhola’s doortocht in de halve finale van de Rock Rally was het voor ons heel duidelijk; deze jongens moesten in de competitie blijven. Hun unieke en best gedurfde sound sprak ons wel aan en de groep beschikte daarnaast ook over een stel vernuftige nummers. De Humo-jury was eveneens die mening toegedaan en stuurde het gezelschap met een bijzonder lovend rapport richting de laatste, beslissende ronde van de wedstrijd. Zondag zal het kwintet in de AB strijden om de titel, in de aanloop daarnaartoe hadden we een gesprek met frontman Oliver Symons.

Indiestyle: Is er een producer waar jullie graag mee zouden samenwerken?
Oliver Symons: Dat zijn er wel enkele. Ik denk aan Danger Mouse, Dave Fridmann, Beck, Joey Warronker en Flying Lotus.

Indiestyle: Hebben jullie al negatieve reacties gekregen op het gebruik van autotune?
Oliver Symons: Nee, we denken dat mensen wel vrij snel door hebben dat de autotune niet als compensatie maar eigenlijk gewoon als instrument gebruikt wordt.

Indiestyle: Is er een specifieke reden waarom jullie groep genoemd is naar Andy Warhol?
Oliver Symons: We zijn de echte achternaam van Warhol tegengekomen in een artikel en vonden het gewoon een heel mooie naam.

Indiestyle: Moest je voor een dag een bekende rapper kunnen zijn, in wie zijn huid zou je dan het liefst kruipen?
Oliver Symons: Earl Sweatshirt, dat is één van onze favoriete rappers momenteel.

Indiestyle: Je bent ook de zanger van Noble Tea. Hoe verdeel je je tijd of geef je momenteel een voorkeur aan één van de twee projecten?
Ik schrijf zowel de nummers voor Warhola als voor Noble Tea en kan persoonlijk heel moeilijk voor 2 verschillende bands tegelijk liedjes maken. Toen ik startte met Warhola heb ik daarom ook meteen beslist om Noble Tea voor onbepaalde tijd even stil te leggen en me even vol te concentreren op de nieuwe groep.

Merkte je al een grote toename aan belangstelling voor Warhola sinds jullie geselecteerd werden voor de finale van de Rock Rally?
Warhola bestaat eigenlijk nog maar van juist voor de Rock Rally, dus op zich is elke vorm van aandacht voor onze band al een toename. Maar je merkt natuurlijk dat heel veel ogen gericht zijn op de finalisten en er plots heel veel interesse is. Dat zullen de andere finalisten kunnen bevestigen, denk ik.

De prognose van de Indiestyle-redactie? Oliver laat zich gaan in zijn stemexperimenten en klinkt in het laatste nummer als een hyperactieve chipmunk. De jury weet de avant-gardistische muziek wel te smaken en beloont de jongens met een snoepzak van tien kilogram.

Hazy Hands

Hazy Hands
(foto door Bart Vander Sanden, Q&A door Jens Van Lathem en Thomas Konings)

Eén van de meest opmerkelijk groepen in de voorrondes en en halve finales van de Rock Rally was ongetwijfeld Hazy Hands. De band wordt aangevoerd door Lotte – zus van – Vanhamel en zij stal de show in TRIX door gehuld in opmerkelijke zwarte kledij alle hoeken van het podium op te zoeken en een banner te besmeuren met graffiti. Dat het gezelschap wel meer van die stoten durft uithalen, blijkt uit het onderstaande interview. We zijn dan ook razend benieuwd naar wat we van deze Antwerpenaren mogen verwachten in de finale van het grootste muziekconcours van Vlaanderen.

Indiestyle: Naast een spannende psychedelische sound staat Hazy Hands in Humo’s Rock Rally vooral bekend om de fascinerende liveshow. Wat is het gekste dat jullie ooit deden op een podium?
Hazy Hands: Vroeger gingen we echt nog veel verder in het spektakel en het ceremoniële aspect van onze optredens. De bedoeling is dat we dat er terug bijhalen als we terug meer full length gigs spelen. Toen we eens een noise-intermezzo brachten als fluitisten met grote zwarte hoeden met kaarsen op onze hoofden, zijn die hoeden in brand geschoten. Er was een vuurhaard op het podium, oeps. Gelukkig waren er 20 bussen slagroom in de buurt waarmee we dat brandje hebben kunnen blussen. Zo leek het allemaal part of the show.

Indiestyle: Zijn er plannen om ook in de finale de brandveiligheid in gevaar te brengen?
Hazy Hands: Helaas, onze pyro-technicus werkt niet op zondagen. Misschien zetten we zo’n dvd met een brandend haardvuur op, dat zou supergezellig én superveilig zijn. Misschien monteren we Joke Schauvliege of Bart De Wever wel in dat brandend haardvuur.

Indiestyle: Wij zijn vooral wild van ‘Spider Hair’. Kan je ons iets meer vertellen over hoe het geschreven werd en welke invloeden erin steken?
Hazy Hands: ‘Spider Hair’ is een nummer dat al lang in mijn muziekpot ligt te stoven. De sound is bedoeld als kruising tussen het geluid van Liars en Dr. Dre. Wie ooit ‘Arachnafobia’ op te jonge leeftijd heeft gezien zou zich in deze song moeten kunnen inleven.

Indiestyle: Baseren jullie wel vaker songs op ervaringen met films?
Hazy Hands: Dat gebeurt gewoonweg vanzelf; ik raak het meest geïnspireerd door filmverhalen en soundtracks. Zo verwijst de tekst van ‘Slavedriver’ naar ‘Amistad’, een Spielberg-film uit de nineties over een rebellie op een slavenschip. Die heb ik leren kennen door Roland Lommé. En natuurlijk is deze band eigenlijk geboren om eenmalig te figureren op tv, meer bepaald in de Acht-serie ‘Monster’, waanzinnige stuff, en sinds kort ook uit op dvd trouwens.

Indiestyle: In de halve finale coverden jullie ‘Do You Wanna Touch Me (Oh Yeah!)’ van Gary Glitter. Welke nummers overwogen jullie nog maar vielen uiteindelijk af?
Hazy Hands: Er waren geen andere opties. De dag na de eerste preselectie wist ik onmiddellijk dat die raak ging zijn. Hoe fucked up het ook is dat Gary Glitter nu blijkbaar een pedofiel is, die man heeft echte badass classics geschreven in de stijl van T-Rex. Als je de videoclip ervan opzoekt, zie je hoe een echte psychedelische seventies party er moet uitzien.

Indiestyle: Jullie muziek doet ons heel erg denken aan Bosnian Rainbows, het project van Teri Gender Bender en Omar Rodriguez-Lopez. Wie in de band zou het best staan met een afrokapsel en waarom heeft die er dan in hemelsnaam geen?
Hazy Hands: Uiteraard stijlmaker en kameleon Lotte. Die zou zich zelfs kaal kunnen scheren à la Britney en nog als een moordgriet over het podium dartelen.

De prognose van de Indiestyle-redactie? Hoe kan een band die aangevoerd wordt door een kameleon, weet hoe een psychedelische seventies party eruit ziet en een podiumbrand blust met slagroom nu niet deze Rock Rally winnen?

Warhola Facebook

Hazy Hands Facebook

Alles over de Rock Rally op de Humo-website

Tickets voor zondag vind je op de website van de AB