IndieGloria – herbeluister de uitzending van 16.02 met onder meer interview Kodaline

door Filip Van Der Elst

Filip ging even hallo zeggen aan Alt-j en Balthazar op de Pias Nites en werd deze week vervangen door Annelies. Twee vrouwenstemmen dus in deze uitzending, maar natuurlijk even goede muziek met onder andere de nieuwe single van CHVRCHES en gloednieuwe bands als Seattle Yacht Club en Lowlakes. Je komt ook te weten wat Black Keys-drummer Patrick Carney met Justin Bieber te maken heeft en wat de Ieren van Kodaline te zeggen hadden in ons interview met hen eerder dit jaar. Ten slotte stellen we ook een nieuwe rubriek voor: De Plaat van de Maand. Met in februari uiteraard ‘Holy Fire’ van IndieGloria-favoriet Foals. Beluister de volledige uitzending op MixCloud.

De selectie van de week:

CHVRCHES – Recover

Onze verwachtingen bij het Schotse electropoptrio CHVRCHES lagen astronomisch hoog na de geweldige single ‘The Mother We Share’. Moeilijk te zeggen of deze gloednieuwe ‘Recover’ dat niveau kan halen: klinkt helemaal anders, maar zangeres Lauren Mayberry levert hier nog eens het visitekaartje van haar fenomenale stem af, en het keyboardwerk is op z’n minst even aanstekelijk. Conclusie: de hype helemaal waard, en de lat voor hun te verschijnen EP en liveshow op Les Nuits Botanique in mei ligt opnieuw een tikkeltje hoger.

Wildlife – Born To Ruin

Vijf vrienden uit Ontario besluiten samen leuke muziek te maken, onder het motto: “pop, pop, pop”. Zo simpel kan het soms zijn. Al wil dat niet zeggen dat er geen stevige streep gitaar mag onderzitten, zoals deze ‘Born To Ruin’ wel bewijst. We horen een sterke The Airborne Toxic Event-vibe, al was het maar voor de mooie harmonieën doorheen de hele song. Hun album ‘On The Heart’ komt uit in mei.

The Strypes – You Can’t A Judge A Book By The Cover

Wij durven wel eens te dwepen met helden uit de indierockwereld die splinternieuwe bands hun zegen geven, maar soms komt de endorsement wel eens uit een onverwachtere hoek. Neem nu deze The Strypes: ze zijn amper 16 jaar oud, maar toch al oud genoeg om de goedkeuring van niemand minder dan Elton John te verzilveren. “Op hun 16 hebben ze al zo’n kennis van R&B en blues die ik pas op m’n 65ste heb”. Als Elton het zegt… Deze ‘You Can’t Judge A Book By The Cover’ is een cover van Bo Diddley en is een absolute must voor wie houdt van rock ‘n roll met een stevig jaren ’60-sfeertje.

Foals – Late Night

Daar-is-ie-dan: onze eerste “plaat van de maand”. Elke maand zetten we een ander tof, te ontdekken album in de schijnwerpers. In februari is dat de langverwachte derde van Foals, de CD die de ultieme doorbraak voor de Britse mathrockers moet betekenen. Met de geweldige singles konden we eerder al kennis maken, deze ‘Late Night’ wordt de derde single en is de favoriet van frontman Yannis Philippakis.

Suede – It Starts And Ends With You

Het 2de decennium van de jaren tweeduizend heeft al enkele mooie Britpop-comebacks opgeleverd: Pulp toerde nog eens de wereld rond, The Stone Roses deden hetzelfde en zouden een nieuwe plaat in de maak hebben, maar Suede is toch mooi iedereen voor. Sinds 2010 terug samen en nu is er ook een comebackalbum. Dat zal ‘Bloodsports’ heten en verschijnt op 16 maart. Deze ‘It Starts And Ends With You’ is hun eerste single in negen jaar, al lieten ze in januari wel al de opener van de nieuwe CD, ‘Barriers’, op ons af.

IndieGloria is elke zaterdag tussen acht en negen ‘s avonds te beluisteren op 106 FM in Leuven of via de website van Radio Scorpio daarbuiten. Volg het programma zeker ook op Facebook. Heb je zelf suggesties of vragen voor het programma? Stuur dan gerust een mailtje naar indiegloria@gmail.com.