Leffingeleuren 2013 – Onze 10 tips

door Jens Van Lathem

Leffingeleuren wordt georganiseerd door het onmenselijk hippe café De Zwerver in een deelgemeente van Middelkerke en dat al sinds 1977. In de voormiddag naar het strand en de rest van de dag rocken, denken wij zo. Hier alvast tien acts die je volgend weekend moet gezien hebben.

Leffingeleuren 2013

 

Vrijdag 13 september

Dead Ghosts

Vier jongens uit Vancouver die in het voorjaar al een Belgische doortocht maakten in Madame Moustache. Als je opa het heeft over die djingel djangelmuziek waar de jeugd van tegenwoordig naar luistert,  is de kans groot dat hij doelt op Dead Ghosts. Als hij die nieuwe heup krijgt voor vrijdag nodigen we hem graag uit om mee te dansen. Hip, hipper, hipst.

Luister naar I Want Your Love

And So I Watch You From Afar

Dat Ieren weten hoe ze kwaad moeten zijn, bewijst postrockband And So I Watch You From Afar. En dat doen ze niet met pathetische teksten, enkel met gitaren, bas en drums drukken ze ons hardhandig tegen de muur. Op het nieuwe ‘All Hail Bright Futures’ is er meer plaats voor melodie, maar toch zijn hun optredens nog altijd de aangewezen manier om alle kleine en grote frustraties over examenresultaten en Syrië weg te moshen.

Luister naar Set Guitars To Kill

Girls in Hawaii

Uit de meest hartverscheurende dingen des levens vloeit soms de mooiste, inspiratievolle kunst. Girls in Hawaii staan er weer na het overlijden van hun drummer maar vooral vriend en broer Dennis. Symfonische, volwassen indiepop met een hart.

Luister naar Not Dead

Squarepusher

Soms is muziek zo geniaal dat het liefhebbers van de meest diverse stijlen verenigt. In onze ogen was die Nobelprijs voor de vrede van Obama beter naar Squarepusher gegaan. Drum and bass, jazz, acid house en toch nooit de melodie uit het oog verliezen, dat is waar hij voor staat. Op tournee voor zijn laatste album ‘Ufabulum’ heeft hij ook een spetterende lichtshow in petto. Wie bang is voor epilepsie doet de ogen toe en danst blind om zich heen.

Luister naar Dark Steering 

Zaterdag 14 september

The Horrors

Van de ene kustplaats naar de andere, The Horrors komen uit Sounthend-On-Sea en weten ons elk album opnieuw te verbazen. Niet alleen met hun muzikale stijlwissels, maar ook met de manier waarop ze eruitzien (die kapsels, die kapsels zeggen we je). Op hun laatste plaat klonken ze als een kruising tussen Echo & The Bunnymen en The Jesus And Mary Chain, volgende zaterdag weten we of daar ondertussen iets aan veranderd is.

Luister naar Still Life

The Spectors

Winnaars van Verse Vis en in mei vi.be band van de maand op Indiestyle. Voor wie nog sceptisch is over het concept “rockschool” bieden The Spectors het ideale medicijn. Nu al hebben ze hun plaatsje gevonden ergens in het midden tussen Slowdive en Brian Jonestown Massacre. Toch maar een beetje vroeger terugkomen van het strand lijkt ons.

Luister naar Dig

Jacco Gardner

Jacco Gardner ziet als gevolg van een foutgelopen LSD-trip alles door het oog van een 8mm camera. Zijn barokke, psychedelische pop werd snel opgepikt door Pitchfork en katapulteerde hem naar festivalpodia over de hele wereld. En ook Leffingeleuren deelt dus mee in het plezier.

Luister naar  Clear The Air

Au Revoir Simone

Drie vrouwen op synthesizers, dat kan alleen maar goed zijn. Au Revoir Simone komt uit Brooklyn en serveert onschuldige synthpop die gretig te leen gaat bij bijvoorbeeld Air of Belle & Sebastian. Dit jaar vieren ze hun tienjarig bestaan in Middelkerke. Live durft het weleens te rammelen, maar dat vergroot enkel nog hun onbevangen charme.

Luister naar Dark Halls

Bed Rugs

Groot was onze verbazing toen we vernamen dat Bed Rugs gewoon uit België komen. De Antwerpse band rukt zich met groot gemak los uit de Vlaamse klei en brengt daarbij glanzend opgepoetste indierock die klinkt als The Dandy Warhols . In 2013 brachten de jongens vooral cassettes uit, wie een stukje toekomstige muziekgeschiedenis wil kopen brengt dus best zijn portefeuille mee.

Luister naar Blinds

The Germans

Geen idee waar deze band dan weer vandaan komt? Dat één van hun albums  ‘Grote Meneren/Straffe Madammen’ heet, beperkt de mogelijkheden al sterk. Een aanrader voor wie compleet los wil gaan in complete chaos. Hun nummers roepen verwijzingen op naar Can en Gang of Four, maar of dat er live ook zo uitkomt is nog maar zeer de vraag.

Tickets, de volledige line-up en verdere info vind je via www.leffingeleurenfestival.be.

Luister naar Song Of Forgiveness

Zondag 15 september

Ook op zondag gaat Leffingeleuren nog door, al heeft Indiestyle geen specifieke tips. Wij vertrouwen erop dat de Indiestyle-lezer(es) zijn of haar pappenheimers kent en als vanzelf naar Arno, Blaudzun, Trixie Whitley en al de anderen zal trekken.